Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Οι παγίδες του διαβόλου στους μοναχούς - Άγ.Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ

• Μερικούς μοναχούς το πονηρό πνεύμα τους βάζει να ψάχνουν να βρουν σπάνια και ακριβά βιβλία, σκεύη, άμφια, κλπ. Και όταν πια η σκέψη τους καρφωθή σ’αυτά, σιγά-σιγά τους αποξενώνει από τον Θεό.
• Άλλους τους σπρώχνει στη σπουδή τεχνών και επιστημών και αφού έτσι τραβήξει την προσοχή τους στις πρόσκαιρες γνώσεις, τους κάνει και χάνουν την γνώση του Θεού' την μόνη που έχει ουσία και αξία.
• Άλλους τους σπρώχνει να ψάχνουν να βρουν για το μοναστήρι τους μεγάλη περιουσία: σπίτια, χωράφια, κήπους, σπαρτά, λειβάδια, κοπάδια' και έτσι σιγά-σιγά τους κάνει και λησμονούν τον Θεό.
• Άλλους τους δένει στον πόθο να αποκτήσουν πολύτιμα ταρναριστά μπιζού, και τους κάνει να αδιαφορύν για το Θεό.
• Άλλους τους σπρώχνει να στρέφουν την προσοχή τους στη νηστεία και στη σωματική μόνο άσκηση' να δίνουν πολύ σημασία στην ξηροφαγία, στα μανιτάρια, στα λάχανα, στα ρεβύθια' τους κάνει έτσι να δίνουν πού σημασία σε χωρίς ιδιαίτερο νόημα σωματικά αγωνίσματα και να ξεχνούν τα λογικά, άγια και πνευματικά αγωνίσματα. Και έτσι με όπλο την σαρκική και ψευδώνυμη λογική τους, την εμπιστοσύνη στο δικό τους λογισμό και την καταφρόνηση στις γνώμες των άλλων,(=όταν ο μοναχός έχει τέτοια εσωτερική διάθεση μέσα του, έχει πια την πλήρη εκμηδένιση κάθε προϋπόθεσης για πνευματική προκοπή, ενώ αντίθετα έχει πλήρη την κάθε προϋπόθεση για απώλεια) γεμίζει τραύματα τον ασκητή, και τον ρίχνει κάτω.
• Σε άλλους, εμβάλλει, τον λογισμό να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική πλευρά των εκκλησιαστικών τυπικών, κάνοντάς τους να ξεχνούν την πνευματική τους πλευρά. Όμως παίρνοντας από τους ταλαίπωρους αυτούς μοναχούς την ουσία του χριστιανισμού, τους αφήνει με ένα παραμορφωμένο και διαστρεβλωμένο εξωτερικό περίβλημα χριστιανοσύνης' έτσι σιγά-σιγά τους σπρώχνει, να φύγουν από την Εκκλησία' να έχουν εμπιστοσύνη σε κάτι ψεύτικα και φοβερά ανόητα σκεπτικά τους' και (τελικά!) τους οδηγεί στο σχίσμα
Είναι τόσο ευχάριστο στον πεπτωκότα άνθρωπο το είδος αυτό δαιμονικού πολέμου, ώστε έχει πέραση παντού! Είναι δε και τόσο ευχάριστο στον διάβολο, και τον βοηθάει τόσο πολύ στην απώλεια των ανθρώπων, ώστε θα το χρησιμοποιεί μέχρι και τις τελευταίες μέρες του κόσμου τούτου, για να οδηγεί τον κόσμο σε απομάκρυνση και αποστασία από τον Θεό. Ναι, θα το χρησιμοποιεί ο διάβολος το είδος αυτό! Και θα το χρησιμοποιεί πάντοτε με μεγάλη επιτυχία.
  Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ
Υάκινθος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να ήσαν μόνο αυτό που γράφει ο Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ σήμερα η λίστα έχει μεγαλώσει. Ο διάβολος έχει πάντα επιτυχία στην παραπλάνηση των ανθρώπων. Περισσότερο κτυπά ανελέητα τους μοναχούς και αυτοί αντί να αντιδρούν τον ακολουθούν με συνέπια στην απόλαυση των εφήμερων πραγμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα!Πολύ σημαντικό το κείμενο αυτό.Να προσθέσω αν μου επιτρέπετε κάτι που διάβασα τελευταία..στον αββά Σερήνο:-Οι Δαίμονες σήμερα δ εν έχουν την ίδια δύναμη που είχαν άλλοτε,εννώ την εποχή της πρώτης εγκατάστασης των αναχωρητών στην έρημο,η βιαιότητα τους ήταν τόσο άγρια ώστε μόλις και μετά βίας ένας αριθμός Γερόντων μικρός με εδραιωμένη αρετή και σε προχωρημένη ηλικία μπορούσε να αντέξει την παραμονή στην έρημο.Ακόμη δε και στα κοινόβια όπου έμεναν 8-10 πατέρες,η αγριότητα των Δαιμόνων ήταν πολύ βίαια.Οι Δαίμονες,έπαιρναν μορφές πολλές ώστε οι μοναχοί δεν τολμούσαν να κοιμούνται όλοι την νύχτα αλλά αντικαθιστούσε ο ένας τον άλλον και έτσι ενώ άλλοι ξεκουράζονταν,κάποιοι αρυπνούσαν προσευχόμενοι και κάποιοι άλλοι μελετούσαν ,που και αυτοί με τη σειρά τους θα ξεκουράζονταν για να αρυπνήσουν κάποιοι άλλοι...Π

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
ΑΥΤΗ Υ ΤΑΙΝΙΑ http:
OSTROV
//video.google.co/videoplay?docid=-7645380399411010665&hl=el#
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ,ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΙ, ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ...ΟΛΟΙ ΜΑΣ

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αμα διαβάζω τέτοια κείμενα με πιάνει θλίψη και απελπισία, περιστεράκι μου...
Τις δύναται σωθήναι;
Μόνο πλάνη και παγίδες πλεόνασαν γύρω μας...
Ποιος θα ξεφύγει;

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΝΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό τον λογισμό είχα και εγώ στο μυαλό μου.Μια πιο ώριμη σκέψη όμως προσγειώνει κάπου .. διότι αν γνώριζαμε πως θα σωθούμε,θα είχαμε ιδέα τι σημαίνει Ορθόδοξη Ζώσα Πίστη;θα ξέραμε τι θα πει πνευματικός αγώνας, τι θα πει προσευχή,τι μετάνοια,τι σημαίνει ελπίδα,αγάπη,ταπείνωση... θα μαθαίναμε ποτέ πως όλα αυτά είναι Δώρα Του Θεού και πως Εκείνος δεν αποδεικνύεται αλλά αποκαλύπτεται σ΄αυτούς που Τον αναζητούν;καλό βράδυ !π

Ανώνυμος είπε...

Διαχρονικές οι σκέψεις-συμβουλές του Αγίου. Το κακό της εποχής είναι ότι αυτά όλα τα θεωρεί ως κάτι το φυσιολογικό κάποιος μοναχός του σήμερα. Οι περισσότεροι είναι στην τρίχα ντυμένοι και ζουν «μοναχικά» με όλες τις ανέσεις σε πολυτελή διαμερίσματα. Υπάρχουν και κάποιοι που διαθέτουν όλα τα κομφόρ σε κοσμικά μοναστήρια στο κελί τους. Δόξα στον Θεό που υπάρχουν έστω και οι λίγοι μοναχοί που κάνουν πραγματικό αγώνα και άσκηση. Αυτοί είναι η παρηγοριά των πιστών και του Αγίου το καύχημα.

Ανώνυμος είπε...

Είδα το θέμα σου από το ναό της αγίας Ζώνης. Μου αρέσει ο χώρος σου και οι αναρτήσεις σου. Από τώρα θα είμαι τακτική αναγνώστρια.

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΟΥΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑ ΘΕΟΥ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ.
ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.