Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η θεολογία πρέπει να είναι αγία - Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος


Αλλ’ η θεολογία πρέπει επίσης να είναι αγία. Όλοι οι μεγάλοι υπηρέτες της, οι Πατέρες της Εκκλησίας, υπήρξαν όσιοι και άγιοι. Δια τούτο υπήρξαν οι κατεξοχήν θεολόγοι. Κάθε πιστός εύρισκε στη ζωή των ανθρώπων αυτών μια διαυγή έκθεση της διδασκαλίας τους, ένα ζωντανό θεολογικό υπόμνημα.

Και σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή, άγιοι πρέπει να γίνουν οι θεολόγοι, εάν θέλουν δώσουν στη θεολογία την αρχαία της αίγλη και τη θαυματουργική της δύναμη. Και άγιος δεν σημαίνει οπωσδήποτε εκείνος που έχει φθάσει στην κορυφή, αλλά ο τείνων προς την αγιότητα, ο πράγματι αγωνιζόμενος, ο ασκητής. Χωρίς αυτόν τον απαραίτητον τόνον της αγιότητας η θεολογία είναι αναιμική και άψυχος, αδρανής και ανενέργητος
Αρχιμανδρίτης Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι η αγιότητα σήμερα στους Θεολόγους μας; Όλο λόγια και διδασκαλίες προς τους άλλους. Πολλές φορές είμαι απορριπτικός γιατί πιστεύω ότι οι διδάσκοντες Θεολόγοι παπαγαλίζουν χωρίς να κάνουν οι ίδιοι καμιά προσπάθεια στον εαυτό τους.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κύριοι;Τι είναι δηλαδή οι καθηγηταί της θεολογίας;Ανθρωπάκια με τα παθάκια των!
Έτσι έγραψε κάποτε στην υπ αυτού ιδρυθείσα ιστορική εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Αθηνών ο αείμνηστος πρύτανης των Ελλήνων δημοσιογράφων Βλάσσης Γαβριηλίδης.Αλήθεια πόσοι απ αυτούς δεν κήρυξαν αιρετικά,δεν κήρυξαν ορθολογισμό,δε δάνεισαν τη γραφίδα τους για να στηρίξουν δημοσιογραφικά άνομα εκκλησιαστικά κατεστημένα΄;Ύπήρξαν όμως και οι άξιοι θεολόγοι είτε έγγαμοι είτε άγαμοι,είτε εν τω κόσμω ζώντες και δρώντες είτε μονάζοντες που πρώτα παρέστησαν εαυτούς θυσίαν ζώσαν ΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΤΟΥς ΑΓΏΝΑ και κατόπιν θεολόγησαν.Πόσο ουσιαστικά γράφει ο π.Ηλίας!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Η θεολογία δεν είναι αναιμική οι θεολόγοι είναι και χρήζουν νοσηλείας πνευματικής.