Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η πολύτιμη εμπειρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγει δρόμους - Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Στην αυγή του 21ου αιώνα που οι παγκόσμιες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτική, οικονομία, κοινωνία, φυσικό περιβάλλον) μοιάζουν όλο και περισσότερο να έχουν πλανητικές διαστάσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέτει για μας, τους Κυπρίους Αρχιερείς, μια μεγάλη πρόκληση. Μας ωθεί διαρκώς να μην επαναπαυόμαστε στην κλειστή νησιωτική μας αυτάρκεια, να εξερχόμεθα από την επαρχία μας και να συντονιζόμαστε με τις ευαισθησίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενός ανθρώπου που έγινε δέκτης των μηνυμάτων της εποχής μας. Ο λόγος του απαντά στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου και ανοίγει προοπτικές για προβλήματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η λειτουργική παράδοση, η αγιολογία, ο μοναχισμός, η διαχείριση των εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων σε χώρες ή σε κοινωνίες που δεν μετέχουν της χριστιανικής παραδόσεως, ή ακόμα που είναι εχθρικές προς τη χριστιανική παράδοση.
Η πολύτιμη εμπειρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγει δρόμους και για μας εδώ στην Κύπρο και, υπ’ αυτή την έννοια, η σχέση μας με το Πατριαρχείο είναι μια μαθητεία η οποία θα μας διδάξει πολλά, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Ρωμιοσύνη της Κύπρου.
Προσωπικά, έχω διδαχθεί πολλά από τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη και βοηθήθηκα να καθαρίσω και τη δική μου ματιά για διάφορα ζητήματα. Η κατεχόμενη γη μας βοά από άκρη ως άκρη τη χριστιανική της ταυτότητα, κι όσο η δική μας παρουσία παραμένει ζωντανή, άλλο τόσο η χάρις του Αγίου Πνεύματος αγκαλιάζει σωστικά την κατεχόμενη γη μας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί και στον νέο αιώνα που διανύουμε να έχει οικουμενικό οφθαλμό, υπενθυμίζοντάς μας ότι, άλλο είναι η παγκοσμιοποίηση κι άλλο η οικουμενικότητα, δηλαδή η εν Χριστώ Οικουμένη.
Έχοντας, λοιπόν, υπόψη τους διαχρονικούς δεσμούς της αδελφοσύνης και της εν Χριστώ αγάπης, θα πρέπει ως Εκκλησία Κύπρου κι ως πιστός λαός αυτής της νήσου, να κρατήσουμε την ακριβή μας σχέση τόσο με τον θεσμό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όσο και με τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικώς.
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: