Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Με αφορμή την παρουσίαση του Περιοδικού "Ψυχής Δρόμοι των" του π. Βασιλείου Θερμού εκδόσεων Αρμός

Στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή την παρουσίαση του Περιοδικού Ψυχής Δρόμοι των εκδόσεων Αρμός. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο πατρινός ψυχίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής στην Πάτρα κ. Στέφανος Κούλης, ο ψυχαναλυτής, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Opportuna κ. Ν. Παπαχριστόπουλος και ο Διδάκτωρ της Θεολογίας και Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων π. Βασ. Θερμός, ο οποίος έχει τη διεύθυνση σύνταξης του εξαμηνιαίου περιοδικού.
Στον κατάμεστο από το κοινό που ξεπερνούσε τους 100 –στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους- χώρο του Βιβλιοπωλείου η παρουσίαση του νέου περιοδικού δεν υπήρξε παρά η αφορμή για να συζητηθούν σημαντικές πτυχές της σχέσης της εκκλησιαστικής ποιμαντικής με την ψυχιατρική αλλά και γενικότεροι προβληματισμοί όπως η σχέση της εκκλησίας με τη νεοτερικότητα και τη μετανεοτερικότητα, η συνάντηση όχι μόνο των ειδικών αλλά και των λεξιλογίων των δύο χώρων, η στροφή της μετανεοτερικότητας προς τον ψυχολογικό άνθρωπο.
Αν και η τεράστια έκταση των ζητημάτων που θίχτηκαν ανάγκασε τους ομιλητές και κυρίως τον π. Βασίλειο να διεξέρχονται μεγάλα ζητήματα με ταχύτητα και κάποιες φορές υπεραπλούστευση –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος- η συζήτηση υπήρξε ζωντανή και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, παρ’ όλη τη μεγάλη διάρκεια της εκδηλώσεως, που άγγιξε τις δύο ώρες.
Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το βίντεο της όλης εκδηλώσεως όπως αναρτήθηκε στο φιλόξενο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι intv του Γ. Αρβανίτη και να απολαύσει όχι μόνο τη ματιά των ειδικών αλλά και τη γενικότερη συστημική αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων και μάλιστα ντυμένων με έναν χαρισματικό λόγο.
w

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια! Έτσι θα μπορέσουμε να το δούμε κ όσοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων το χάσαμε! Ευχαριστούμε w