Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη διάκριση για κρητικό ερευνητή στη Γερμανία

Ο Δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλάνκ (MPQ) που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, επιλέκτηκε φετος από την Γερμανικής Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz. Το βραβείο στοχέυει στην αναγνώριση πρόσφατων επιστημονικών επίτευγματων απο νέους φυσικούς και θα απονεμηθεί στον κ. Γουλιελμάκη για την "εξαιρετική του συμβολή στον τομέα της αττοφυσικής, και πιο συγκεκριμενα για την έρευνα του που αφορά στον έλεγχο τών κυμάτων του φωτός καθώς και την χρήση αυτών των κυμάτων για την μελέτη της κινησης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της ύλης. Η έρευνα αυτή ανοιγει τον δρόμο για εφαρμογές και τεχνολογίες σε νανοσκοπική κλίμακα με πρωτοφανή ακρίβεια. "

Ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης , το 2000 και το 2002 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε Αυστρία και Γερμανία και το 2005 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο τομέα αττοφυσικής του Ινστιτούτου κβαντικής οπτικής του Μαξ Πλάνκ ενω αργότερα, στο ίδιο ινστιτουτο, ίδρυσε την ερευνητικη ομάδα «Αττοηλεκτρονική» οι δαστηριότητες της οποίας υποστηρίζονται --μεταξύ άλλων—καί απο την διάσημη επιχορήγηση Σταρτινκ γραντ του ευρωπαικού συμβουλίου έρευνας (ERC).

Μερικά από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Γουλιελμάκη είναι η δημιουργία των πιο βραχέων εκλάμψεων ( φλάς) ακτίνων–x που διαρκούν λιγότερο απο 100 αττοδευτερόλεπτα το 2008, καθώς και την χρήση αυτών των εκλάμψεων για τη παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα το 2010. Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γουλιελμάκης και η ομάδα του εστίασαν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του πρώτου συνθεσάιζερ φωτεινών κυμάτων μια πειραματική συσκευή που-- κατα αναλογία με το γνωστο μουσικό όργανο που συνθετει ήχους και μελωδίες—συνθέτει τα κύματα του φωτός. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τα φωτεινά κύματα σε ηλεκτρονικά κυκλωματα και να αυξησουν δραματικά τις επιδόσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών του μέλλοντος. ‘Αλλες σημαντικές επιπτώσεις αυτών των ερευνων, αναμένονται σε τομείς όπως, η χημεία και η νανοτεχνολογία.

Ο Δρ Γουλιελμάκης έχει επισης τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείου Φωτεινού της Ακαδημίας Αθηνών το 2007 και το "Βραβείο νέου επιστήμονα στην Οπτική" από τη Διεθνή Ένωση Αμιγούς και Εφαρμοσμένης Φυσικής το 2009.Το βραβείο Gustav Hertz θα αποδοθεί στον Ελευθέριο Γουλιελμάκη επι την ευκαιρία της επόμενης ετήσιας συνεδρίασης της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη το Μάρτιο του 2013.
Πηγή:  cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: