Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός στην Βόρειο Αμερική

Μία ενδιαφέρουσα περιήγηση στον χώρο των Μοναστηριών που ίδρυσαν οι ορθόδοξοι πατέρες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, με επικεφαλής τον πατέρα Εφραίμ από την Μονή Φιλοθέου, προσέφερε το απόγευμα του Σαββάτου στους Ηλείους πολίτες που παραβρέθηκαν στην ομιλία του ο π. Σαράντης Σαράντος.
Με τίτλο «Δεκαεννέα Ορθόδοξα Μοναστήρια στην Έρημο» ο λόγιος Ιερωμένος π. Σαράντης Σαράντος, προσκεκλημένος της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσίασε στον συνεδριακό χώρο του ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία την μεγάλη ιεραποστολική προσπάθεια που επιτελείται τις τελευταίες δεκαετίες, στις Η.Π.Α. κυρίως, με την πρωτοβουλία μερικών αγιορειτών Μοναχών με επικεφαλής τον πατέρα Εφραίμ της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν να ιδρυθεί το Ορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα και να ακολουθήσει η ίδρυση και άλλων Μονών σε άλλες πολιτείες και περιοχές της Βορείου Αμερικής , με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την συνδρομή πολλών ομογενών .
Όπως ανέφερε ο π. Σαράντος, «τα Ορθόδοξα αυτά Μοναστήρια αποτελούν οάσεις πνευματικότητος μέσα σε μία άνυδρη και ρηχή από πνευματικότητα Αμερικανική Κοινωνία, ενώ έχουν προσελκύσει στις τάξεις του Μοναχισμού δεκάδες Μοναχούς και μοναχές από πολλά έθνη. Οι ακολουθίες τελούνται στην Ελληνική Γλώσσα ,την οποία ακολουθούν ακόμη και μη ελληνόφωνοι , που έχουν βαφτιστεί Ορθόδοξοι». Για πολλούς ορθοδόξους στις Η.Π.Α. η Παναγία η Αριζονίτισσα αποτελεί μεγάλη παρηγοριά και ελπίδα, ενώ σπουδαίο έργο επιτελείται και από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στην περιοχή του Σικάγο, με την παρουσία πολλών πιστών στις καθημερινές ακολουθίες.
Κατά τον ομιλητή, η παρουσία και η δράση του Ορθοδόξου Μοναχισμού σήμερα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μία αφετηρία πνευματικού προβληματισμού, κάτι που έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο ελλαδικός Ελληνισμός που βιώνει μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική Κρίση. Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα του μεγέθους της Κρίσεως από την δική του Ενορία στο Μαρούσι, που έχει διοργανώσει συσσίτια,τα οποία όμως έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό.
Τον λόγιο π. Σαράντη Σαράντο παρουσίασε στους ακροατές της Διαλέξεως η Διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή -Σπηλιοπούλου, που τον ευχαρίστησε για την παρουσία του. Ανάμεσα στους άλλους παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, οι τ. Δήμαρχοι Ζαχάρως κ. Μένης Κριτσέλης και Κρεστένων κ. Παν. Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας των Θεολόγων κ. Γεώργιος Κομιώτης, ο τ. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας κ. Βασ. Τσαμπούκας, η τ. Δημ. Σύμβουλος Πύργου κ. Τζένη Τσεμπενέκα κ.ά.
Γεώργιος Κουρκούτας
 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ Π.ΕΦΡΑΙΜ.ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.ΝΑΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Παναγία η Αριζονίτισα? ΈΛΕΟΣ ρε παιδιά!! Δηλαδή, για όνομα του Θεού και της Υπεραγίας μας!!

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική προσπάθεια σε μια άνυδρη πνευματικά χώρα..αλλά ναι, θεωρώ υπερβολή και ίσως και ύβρη να ονοματίζουμε τόσο εύκολα (με κίνητρο άραγε ποιό?) εικόνες της Παναγίας μας...τι να ευχηθώ..άντε και Στουτγγαρδίτισα!!!Κατανοείτε ότι δεν είναι χλευαστικό το σχόλιο...Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν λέτε το ίδιο και για την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα, ή ακόμα και την Παναγία της Τήνου? από πότε έχουμε μόνο στα μέρη μας το δικαίωμα να Την ονοματίζουμε καταπώς θέλουμε?

Ανώνυμος είπε...

Αν έχω καταλάβει καλά, το ζήτημα δεν είναι επί της διαδικασίας ή της δικαιοδοσίας της ονοματοδοσίας...αλλά επί του κινήτρου αυτής...Κατά τα άλλα, Παναγία Μητέρα παραμένει...που αγκαλιάζει όλη την πλάση. Νομίζω καταλαβαινόμαστε....