Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Φεβρωνίας

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Φεβρωνίας στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών. Την Τρίτη 25 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε υπό του πρωτ. π. Παναγιώτου Ταρσινού η Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος ετόνισε την αγάπη που είχε η αγία Φεβρωνία προς τον Κύριόν μας Ιησού Χριστόν και την Βασιλεία Του την επουράνιον. Ο π. Χρύσανθος ανέφερε ότι η εορταζομένη αγία είναι στεφανωμένη με 2 στεφάνια. Το πρώτο είναι το στεφάνι του μαρτυρίου της συνειδήσεως δηλαδή στεφανωμένη για όλους τους κόπους και τους αγώνες της πνευματικής ασκήσεως και ζωής. Το δεύτερο στεφάνι της εδόθη από τον Κύριον δια τα μαρτύρια που υπέστη και διότι έμεινε πιστή άχρι θανάτου. Ο λόγος του Θεού διαβεβαιώνει: "γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς".
Προσήλθαμε όμως αδελφοί μου και για ένα δεύτερο λόγο. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά της η σεβαστή προηγουμένη γερόντισσα Φεβρωνία η οποία με πολλούς κόπους και θυσίες ανέδειξε την Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού Πατρών, έναν φάρο ορθοδοξίας και έναν τόπο όπου αναπαύονται πνευματικά τόσες ψυχές. Ο π. Χρυσανθος, συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι το όνομα της τιμωμένης αγίας Φεβρωνίας έφερε και άλλη αδελφή αυτής της Ιεράς Μονής, η μακαριστή αδελφή Φεβρωνία, η οποία εκλήθη ενωρίς κατά το ανθρώπινον να εγκαταλείψει τον παρόντα πρόσκαιρον κόσμον και να πορευθεί προς την αιώνια και παντοτινή μας πατρίδα την οποία εκ νεότητός της επόθησε.
Σήμερα αλλά και κάθε φορά που τελούμε την Θεία Λειτουργία ενώνεται ο ουρανός με τη γη, η θριαμβεύουσα με τη στρατευομένη Εκκλησία πάντα με κέντρο τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό και συνεορτάζουμε διότι "ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνῄσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν".
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί, αφού ασπάστηκαν τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Φεβρωνίας, έλαβαν το αντίδωρον και τεμάχιον άρτου και εν συχνεχεία μετέβησαν εις το κοιμητήριον της μονής όπου ετελέσθη ιερό τρισάγιο υπό του πρωτ. π. Παναγιώτου Ταρσινού με τη συμμετοχή των Αρχιμανδριτών π. Χρυσανθου Στελλάτου, π. Παύλου Αμανατιάδη και του πρεσβυτέρου π. Ιωάννου Νικολοπούλου, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής μοναχής Φεβρωνίας. Τέλος η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής γερόντισσα Ιερεία μετά της συνοδείας της αφού ευχαρίστησαν τους ιερείς και τους πιστούς για τη συμμετοχή τους στην ευχαριστιακή σύναξη προσέφερεαν στο αρχονταρίκι της μονής τον καθιερωμένο καφέ.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: