Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΩΝ "ΓΕΡΟΝΤΩΝ" ΚΑΙ Η "ΕΥΣΕΒΕΙΑ" ΤΩΝ ΑΦΕΛΩΝ - π. Διονύσιος Τάτσης

ΓΕΜΙΣΕ η Εκκλησία μας με «γέροντες», οι οποίοι καθοδηγούν τους πιστούς και τους οδηγούν στη σωτηρία, όπως ισχυρίζονται.
Συνήθως είναι ιερομόναχοι, αλλά και κοσμικοί αρχιμανδρίτες, που έχουν διαβάσει πολλά για τους πραγματικούς Γέροντες και αναμασώντας τους λόγους τους ή διηγούμενοι τα του βίου τους, δημιουργούν ψευδαισθήσεις στους ανυποψίαστους και αποκτούν και οι ίδιοι φήμη εναρέτου και θεοφωτίστου γέροντα, ενώ δεν έχουν κανένα από τα γνωρίσματα των αγίων Γερόντων.
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί αδελφοί να παγιδεύονται στην επικίνδυνη προσωπολατρία και αντί να ανοίγει ο νούς τους και να προχωρούν στον πνευματικό δρόμο της κατά Χριστόν ζωής, μένουν προσκολλημένοι σε μερικά τυπικά πράγματα, εξωτερικά και ανούσια, και καθησυχάζουν τη συνείδησή τους πως τάχα προοδεύουν, αφού τηρούν τα όσα τους λένε οι «γέροντές» τους. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας εκεί που επιβάλλεται να τα έχουμε ορθάνοιχτα.

Οι φυσιωμένοι αυτοί «γέροντες» είναι δύσκολο να συναισθανθούν την πλάνη τους και να ταπεινωθούν. Η φιλοδοξία τους είναι να έχουν πνευματικά τέκνα, πειθαρχικά, άβουλα και να συνεργούν στο όποιο έργο τους, είτε μοναστηριακό είναι αυτό είτε ενοριακό. Οι άνθρωποι που συνήθως τους ακολουθούν δεν είναι σε θέση να αποκαλύψουν την υποκρισία τους. Έχουν περιορισμένη πληροφόρηση, δεν κάνουν πολλές σκέψεις και σύρονται από τον αλάθητο «γέροντά» τους, κάνοντας υπακοή και συγχρόνως διατηρούν όλες τις κοσμικές και αμαρτωλές τους συνήθειες. Επικαλούνται συχνά τον «γέροντά» τους, όταν συνομιλούν με άλλους αδελφούς στην προσπάθειά τους να τους πείσουν ότι οι όποιες δικές τους αποφάσεις για μικρά και μεγάλα θέματα της προσωπικής τους ζωής και όχι μόνο, είναι ορθές και κανένας δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει ή να τις κρίνει αρνητικά, αφού έχουν την ευλογία του «γέροντά» τους. Προφανώς πρόκειται για αρρωστημένη ευσέβεια, η οποία πρέπει να καταπολεμείται από τους πνευματικούς.
Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο είναι η αφέλεια και άλλο η ταπείνωση και η ευσέβεια. Κινδυνεύουμε μερικές φορές να δώσουμε αρμοδιότητες σε πονηρούς και αφελείς ανθρώπους και να θεωρήσουμε ότι πνευματική ζωή είναι αυτό που με ου κατ᾽ επίγνωσιν ζήλο μας προτείνουν! Αλίμονο! Βέβαια, στην Εκκλησία χωράνε όλοι. Δεν πρέπει όμως να δίνουμε καθοδηγητικό ρόλο στους αδυνάμους και πλανεμένους.
Οι αληθινοί Γέροντες είναι λίγοι και κρυμμένοι. Δεν θορυβούν και αποφεύγουν την προβολή. Βοηθούν πνευματικά τους ανθρώπους, με τρόπο απλό, χωρίς να τους δεσμεύουν και να τους εξαναγκάζουν. Προσπαθούν να τους βάλουν την καλή ανησυχία, προκειμένου μόνοι τους να ερευνήσουν περισσότερο το λόγο του Θεού και να γευθούν τη γλυκύτητα της πνευματικής ζωής, απαρνούμενοι το κοσμικό φρόνημα και τις περιττές μέριμνες, που οδηγούν στη ραθυμία. Αυτοί οι Γέροντες πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα όλων των κληρικών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει καθαρότητα βίου, απλότητα, ταπείνωση και αγνότητα στις προθέσεις.
Πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Τάτσης

Ορθόδοξος Τύπος, 9/08/2013

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσχωμεν!

Ανώνυμος είπε...

Γέμισε η εκκλησία από αφελείς. Νεαρά παιδιά το «παίζουν» πνευματικοί και γέροντες. Την ευθύνη την φέρει και η διοικούσα εκκλησία που τους κάνει πνευματικούς και τους δίνει αέρα.

Ανώνυμος είπε...



..Νεαροί άπειροι , Αρχιμανδρίτες, μέσα στο κόσμο, μακρυά από τις ''μάντρες '', τα κοινοβιακά Μοναστήρια , που βιάζονται να επιλεγούν και σε ανώτερες εκκλησιαστικές θέσεις....

Ανώνυμος είπε...

Ναι,ειναι γεγονος!Δεν γνωριζουμε βεβαιως τις προθεσεις των γεροντων ,οι οποιοι μπορει και να εχουν αγαθα κινητρα.Οταν ο αλλος καιγεται και ψαχνει να βρει διεξοδο στα προβληματα του ,φυσικο ειναι να πλησιασει αυτες τις προσωπικοτητες που εχουν παρρησια στο Θεο.Οπως εγω νομιζω αδελφοι,δεν εχουμε μαθει να μελετουμε τις γραφες και να κανουμε πραξη τις εντολες.Εαν ο καθε πνευματικος στην εξομολογηση μαζι με δυο λογακια υποδεικνυε''παιδακι μου πηγαινε στον οικο σου και διαβασε απο εκει εως εκει αυτο το χωριο ..μαθε το απεξω και ελα να μου πεις τι καταλαβες'' Και αυτο γινοταν επι μονιμου βασεως,σημερα οι χριστιανοι δε θα χρειαζοταν να πανε στους γεροντες.Και αυτο επειδη Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ +ΖΩΗ.Ιωαν 6-63] και οχι μονον...Με την συνεχη Θ.Κοινωνια και την εξομολογηση,ειναι απαραιτητη η προσευχη και η Μελετη.Η Μελετη ειναι απαραιτητη και ως επικοινωνια με τον Θειον γιαυτο και μιλαμε με λογια που διδασκει το ιδιο το Πνευμα.''Σας εγραψα νεοι μου,πως ΕΙΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ....ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ.Α !Ιωαν 2-14] και στους ψαλμους ρωταει ο ψαλμωδος''πως να κρατησει τη ζωη του ο νεος καθαρη;;;και απαντα,Ζωντας με το δικο Σου Λογο118-9 και αλλου ''Ο Λογος σου μου δινει Ζωη''.ψαλ118-50] ωστε...''μες στην καρδια μου διατηρω τα Λογια σου ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΡΤΗΣΩ''ΨΑΛΜ 118-11]..Χαλκευει Το Πνευμα ουτε να θελεις αλλα ουτε και να μπορεις να ακολουθησεις το μη αγαθο...ετσι για να τηρησεις τις εντολες,πρεπει πρωτιστως να τις αγαπησεις''χαρα μου να τηρω τις εντολες σου γιατι τις αγαπω!!! Ψαλμ 118-43]..πως να αγαπησεις τις εντολες εαν δεν τις διδαχτεις απο τις Γραφες αφου η Γνωση θα φερει την αγαπη Του Θεου και θα ανθισει σαν ενα λουλουδι.Δε θα χρειαζοταν να τρεχει κανεις στους γεροντες τοσο πολυ αφου η ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ..ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ.Οι γεροντες δινουν μια παρηγορια προσωρινη αλλα οταν στην καρδια σου μιλα η Γραφη,σου δινει την απαντηση ...οποτε μενεις στο σταυρο μεχρι να ερθει το ελεος Του Θεου και μαθαινεις αργοτερα πως πρωτα ερχεται ο πειρασμος και επειτα το χαρισμα και εκει τρελλενεσαι..οχι επειδη σου δινει το οποιο χαρισμα αλλα επειδη κοινωνεις με τον Δημιουργο σου πια και το θελημα σου δεν υπαρχει γιατι υπαρχει Εκεινου ,ενω πρωτα εθετες το θελημα σου ''Εχε και το δικο μου θελημα στο πλαι σου Κυριε..αυτο θελω να γινει..''.π

Ανώνυμος είπε...

THN EKKΛΗΣΙΑ ΤΗ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ... ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΥΠΕΣ.ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΕΣ,ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

Χριστε μου τι ακουω...