Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου τα Ι΄ Παύλεια στην Μεσσηνία

Πραγματοποιήθηκαν  την Κυριακή 29 Ιουνίου τα Ι΄ Παύλεια στην Μεσσηνία
Με  θέμα «Η Πρώτη ¨Κοινωνία¨ Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας»

Συνεχίζοντας μία ωραία επιστημονική παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, διοργανώθηκαν  για 10η χρονιά τα «Παύλεια» στην Μεσσηνία, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014  στο Αμφιθέατρο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας στον Άγιο Κωνσταντίνο του Δήμου Αρφαρών Μεσσηνίας. Με κεντρικό θέμα του Συνεδρίου  «Η πρώτη ¨Κοινωνία¨  Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας» και αφορμή την εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου συμμετείχαν  αξιόλογοι Καθηγητές και Πνευματικοί άνθρωποι και παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Στην έναρξη του Συνεδρίου χορός ιεροψαλτών έψαλε το Τροπάριο του Αποστόλου Παύλου, ενώ για την σύνδεση Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας, μέσα από το έργο του Παύλου μίλησε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, που τόνισε ότι αυτό το συνέδριο είναι το μόνο επιστημονικό που γίνεται στην Ελλάδα για το θέμα της σχέσεως Ελληνικής Φιλοσοφίας και Χριστιανισμού. Παράλληλα, ο ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης μίλησε για την πορεία της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψεως από τους Προσωκρατικούς και τον Πλωτίνο ως την Αποκαλυπτική Θεολογία του Ευαγγελίου.



ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Αστροφυσικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νιάρχος,  ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους εισηγητές για την συμμετοχή τους, ενώ ο καθηγητής κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος ανέγνωσε στο πρωτότυπο και σε μετάφραση τον Λόγο του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο των Αθηνών το 52 μΧ.  Ακολούθως, στην ομιλία της η υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας κ. Ιωάννα Τριπουλά σχολίασε την ομιλία του Αποστ. Παύλου, ενώ η Υπ. Διδάκτωρ της Οξφόρδης κ.  Δέσποινα Πόταρη ανέπτυξε το θέμα «Η Στωική Απάθεια». Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Ελένη Χολέβα ανέπτυξε το θέμα «Ηθικές και Επιστημονικές Προεκτάσεις της Προσωκρατικής Φιλοσοφίας» παρουσιάζοντας αποσπάσματα του έργου των Προσωκρατικών, ενώ ο κ. Γεώργιος Τσουκαλάς, υπ. Δρ. φ. Παν. Αθηνών το θέμα «Νους και Πνεύμα κατά τον Πλάτωνα και τον Παύλο». Σε αυτές τις εισηγήσεις έγινε σύγκριση της αρχαίας Ελληνικής Σκέψεως με τον λόγο του Ευαγγελίου, καθώς παρουσιάστηκε και το κλίμα των Ιδεών της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής.

 Στην συνέχεια η Αναστασία Δημητρακοπούλου, Δρ. φ. Παν. Αθηνών μίλησε με  θέμα «Πάθη και Ηδονές κατά τους Επικουρείους», όπου παρουσίασε τις βασικές απόψεις του Επικούρου και των μαθητών του για την έννοια της ηδονής. Τέλος, ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας, Καθ. Φιλολογίας, με αφορμή την συμπλήρωση 300 ετών από την γέννηση του μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και Ιεραποστόλου Κοσμά του Αιτωλού ανέπτυξε το θέμα «Ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Απόστολος Παύλος», με κύρια αναφορά τον Χριστιανισμό στο χώρο της Ηπείρου (και της Βορείου Ηπείρου) ενώ ο κ. Γεώργιος Κομιώτης, Καθ. Θεολογίας, Διευθυντής  Δ’ Γυμνασίου Πύργου και  Πρόεδρος ΠΕΘ Ηλείας παρουσίασε το θέμα «Η Ανάστασις ως το Θεμέλιο της Πίστεως», με αναφορά στο αναστάσιμο μήνυμα της Καινής Διαθήκης.
Τα Ι΄ Παύλεια ολοκληρώθηκαν με ανοιχτή συζήτηση επί των εισηγήσεων, ενώ ο Καθηγητής κ.  Κωνσταντίνος Νιάρχος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες για το επιστημονικό ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: