Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος


«Σεπτό και σεμνό Ιεράρχη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ εξήρε το θεάρεστο έργο της αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ιδίου του αρχιεπισκόπου. Μιλώντας σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην παρούσα φάση του Κυπριακού και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς σεβασμιότατε, όσο και τον απανταχού ελληνισμό, αλλά και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς» τόνισε ο κύπριος πρόεδρος.
Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών, σημείωσε, δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, δήλωσε, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην αντιφώνηση ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός αξίζει κάθε συμπαράσταση, διότι είναι λαός παραγωγικός». Σημείωσε, επίσης, πως στην Κύπρο «υπάρχει ένας άγριος εποικισμός και μια αβεβαιότητα που προέρχεται από την τουρκική στάση και προκλητικότητα».
Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισήμανε την πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη, να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. «Το σημαντικό είναι ότι αυτό το έργο η κ. Αναστασιάδη δεν το σκέφτηκε ως έργο ενός ιδρύματος ή σωματείου, αλλά ως έργο που θα ελέγχεται από κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να είναι απολύτως άψογο από πάσης πλευράς και για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια», είπε και διαβεβαίωσε, ότι το έργο αυτό η αρχιεπισκοπή Αμερικής με τη συμβολή Κυπρίων αδελφών θα το ενισχύσει σημαντικά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα στους εγκλωβισμένους, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική εμπειρία» και πρόσθεσε ότι «υπήρξε η αίσθηση ερημίας στα κατεχόμενα». Μίλησε για την αξιοπρέπεια που διακρίνει τους εγκλωβισμένους και υπογράμμισε ότι έτυχε μεγάλης φιλοξενίας από αυτούς.
Επικαλούμενος λόγια του αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι «επιστρέφουμε στην Αμερική καλύτεροι ορθόδοξοι και καλύτεροι Έλληνες, διότι ζήσαμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο».
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δώρισε στον κύπριο πρόεδρο μια εικόνα του Αγίου Νικολάου και τέλεσε αγιασμό στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Αναστασιάδης χάρισε στον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο μια εικόνα του ιδρυτή της Εκκλησίας, Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: