Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟ «ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ» ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ - Δηµήτρης Δεµιρτζής


 ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟ «ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ» ΣΤΗΝ
Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Με κατανυκτικότητα, ιεροπρέπεια, πιστότητα στην παράδοση και αθρόα συµµετοχή πιστών και φιλακολούθων γιορτάστηκε κι εφέτος στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων το «Δωδεκαήµερο» των µεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης, που πάντα ταξιδεύουν τη µνήµη µας στα έντονα βιώµατα της παιδικής µας ηλικίας, όταν κανένα σύννεφο αµφιβολίας και βιοτικής µέριµνας δεν σκίαζε τον ανοιξιάτικο ουρανό της ψυχής µας. Σε όλα τα σχετικά εκκλησιαστικά και πολιτιστικά γεγονότα υπήρξε καταλυτική η έντονη προσωπικότητα του Σεβ. Ποιµενάρχη κ. Ιακώβου.
Κατά την εορτή των Χριστουγέννων ο Σεβ. κ. Ιάκωβος ιερούργησε στον Ι. Ναό Κοιµήσεως Θεοτόκου Πριγκήπου, συνεπικουρούµενος από τον Ι. κλήρο της οικείας Μητροπόλεως, Παρέστησαν συµπροσευχόµενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης και ηγούµενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος, ο Πανοσιολ. Αρχιµανδρίτης κ. Σαµουήλ (ο οποίος, τόσο κατά την εν λόγω εορτή όσο και των Θεοφανείων, έψαλε από το δεξιό αναλόγιο εντυπωσιάζοντας το εκκλησίασµα  µε  τη  µελωδική  φωνή  και  τη  µουσική  του  κατάρτιση), άρχοντες οφικιάλιοι της Μ. του Χριστού Εκκλησίας, εκπαιδευτικοί, κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη µε εµφανή τη συµµετοχή και χριστιανών άλλων οµολογιών.

Ο  Σεβ.  Ποιµενάρχης  δεν  παρέλειψε  (είτε  χοροστατώντας είτε ιερουργώντας) να απευθύνεται, µε κατάλληλη οµιλία, στο εκκλησίασµα καθ’ όλη τη διάρκεια των Ι. ακολουθιών του «Δωδεκαηµέρου», εξαίροντας τη σηµασία και την πνευµατική ωφέλεια κάθε εορτής.
Μετά τη µετάληψη των Θ. Δώρων από µέρους πολλών πιστών και την απόλυση της Θ. λειτουργίας, η εκκλησιαστική επιτροπή  δεξιώθηκε  το  εκκλησίασµα  στην  κατάλληλη  αί-
θουσα του Μητροπολιτικού µεγάρου, µε πλούσιο χριστουγεννιάτικο µουσικό πρόγραµµα, που επιµελήθηκε η κ. Αγνή Νικολαΐδου και στο οποίο συµµετείχαν ενεργά οι µαθητές του Δηµοτικού µας σχολείου Πριγκήπου, καθώς και οµογενειακών Γυµνασίων και Λυκείων της Πόλης, που διαµένουν µόνιµα στην Πρίγκηπο.
Κατά την εορτή της κατά Σάρκα Περιτοµής του Χριστού και Βασιλείου του Μεγάλου ο Σεβ. κ. Ιάκωβος χοροστάτησε στη Θ. λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ι. Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου  Πριγκήπου  και  στη  συνέχεια  στην  αίθουσα  δεξιώσεων της Μητροπόλεως πραγµατοποιήθηκε η τελετή της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας, συνοδευόµενη από πλούσιο πρόγραµµα επίκαιρων ποιηµάτων, εκκλησιαστικών ύµνων και τραγουδιών, που καταρτίστηκε από τους δασκάλους κ.κ. Αγνή Νικολαΐδου και Στέλιο Καραγιάννη και, υπό την καθοδήγησή τους, εκτέλεσαν µε επιτυχία οι µαθητές του Δηµοτικού µας σχολείου.
Η ίδια τελετή έλαβε χώρα και στην Κοινότητα Χάλκης την Κυριακή, 4/1/2015, µετά τη Θ. λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, κατά την οποία ο Σεβ. κ. Ιάκωβος χοροστάτησε. Η Θ. λειτουργία της εορτής των Θεοφανείων και η τελετή του καθαγιασµού των υδάτων γίνεται, ως γνωστόν, εκ περιτροπής στα τέσσερα νησιά της Ι. Μητροπόλεως. Εφέτος σειρά είχε η Πρίγκηπος. Στη Θ. λειτουργία, που τέλεσε ο Σεβ. κ.  Ιάκωβος,  στον  Ι.  Ναό  Αγίου  Δηµητρίου  Πριγκήπου,  συµπαραστατούµενος από πλειάδα ιερέων και διακόνων (ανάµεσα στους οποίους και ο Πανοσιολ. Αρχιµανδρίτης κ. Νικόδηµος Αναγνωστόπουλος µε τα, οµολογουµένως, εξαίρετα φωνητικά του προσόντα και το ιεροπρεπές ύφος του) παρέστησαν  συµπροσευχόµενοι  άρχοντες  οφικιάλιοι  του  Οικουµενικού Θρόνου, εκπαιδευτικοί, κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος πιστών και προσκυνητών από τα Πριγκηπόννησα, την Πόλη και το εξωτερικό. Ήταν παρούσες, επίσης, οι κρατικές τοπικές αρχές (ο Δήµαρχος των Πριγκηποννήσων µε την ακολουθία του). Στο τέλος της Θ. λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιάκωβος αντάλλαξε δώρα µε εξέχουσες προσωπικότητες, που ήρθαν ως προσκυνητές από το εξωτερικό.
Η τελετή του καθαγιασµού των υδάτων έγινε, υπό πυκνή χιονόπτωση και έντονο ψύχος, σε παρακείµενη προβλήτα του Νησιού. Τέσσερις «θαρραλέοι» νέοι (µεταξύ των οποίων και
ένας 15χρονος µαθητής της Μεγ. Σχολής) βούτηξαν στα παγωµένα νερά της Προποντίδας. Το σταυρό ανέσυρε πρώτος ο κ. Σωτήρης Παπάς, αλλά ο Σεβ. κ. Ιάκωβος επιβράβευσε όλων την προσπάθεια δίνοντάς τους αναµνηστικά µετάλλια της Μητροπόλεως και φάκελο µε το ίδιο χρηµατικό ποσό. Επακολούθησε γεύµα αγάπης σε παραλιακό κέντρο του Νησιού, τη δαπάνη του οποίου ανέλαβε η εκκλησιαστική επιτροπή Πριγκήπου και στο οποίο παρακάθισαν 200 συνδαιτυµόνες.
Την εποµένη, εορτή της Συνάξεως του Τιµίου Προδρόµου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. κ. Ιάκωβος (όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος) ιερούργησε στον οµώνυµο Ι. Ναό στο Φανάρι, µετόχιο της Ι. Μονής Σινά, περιστοιχούµενος από ιερό κλήρο της οικείας Μητροπόλεως, της Πόλης και του εξωτερικού.  Παρά τη χιονόπτωση και το ψύχος που επικρατούσε εκείνη την ηµέρα, η προσέλευση πιστών ήταν ικανοποιητική. Παρέστη συµπροσευχόµενος στο Ιερό Βήµα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας και οµότιµος καθηγητής της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης κ. Κωνσταντίνος.  Στο τέλος της  Θ.  λειτουργίας  ο  Σεβ.  κ.  Ιάκωβος  διένειµε  στο  εκκλησίασµα, µαζί µε το αντίδωρο, και το ηµερολόγιο του 2015 της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως (Ιερών Μητροπόλεων του Οικουµενικού Θρόνου στην Τουρκία).

Δηµήτρης Δεµιρτζής
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινούπολης (16-1-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: