Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο δοξασμένος αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 - Ιάκωβος


Η Κύπρος, το μαρτυρικό νησί της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν Ελληνική πολλούς αιώνες προ Χριστού και χριστιανική από τις πρώτες δεκαετίες της μετά Χριστόν εποχής.
          Εξ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του ορυκτού της πλούτου πολλοί κατακτητές την υποδούλωσαν με τελευταίους τους Τούρκους και τους Άγγλους. Οι ΄Ελληνες κάτοικοι, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ζητούσαν επίμονα την ελευθερία τους και την Ένωση του νησιού με την Μητέρα Ελλάδα. Δυστυχώς η αποικιοκρατική νοοτροπία των Άγγλων και ο κακώς νοούμενος αλαζονικός εθνικισμός τους δεν επέτρεψαν να αποδοθεί δικαιοσύνη στον κυπριακό λαό.
          Αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή, οι Κύπριοι, με την βοήθεια της Ελλάδας ίδρυσαν την μυστική οργάνωση Ε.Ο.Κ.Α. – που τα αρχικά της σημαίνουν Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών - με σκοπό να πολεμήσουν τους Άγγλους για να ελευθερωθούν.
       
   Αρχηγός της οργάνωσης ανέλαβε ο δοξασμένος Λεβεντόγερος της Κύπρου Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος με το ψευδώνυμο ΔΙΓΕΝΗΣ αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και κατατρόμαξε τους κατακτητές, που έφεραν στο νησί 40 χιλιάδες άγγλους στρατιώτες για να καταπνίξουν – όπως νόμιζαν – την εξέγερση.
          Ο αγνός και άδολος πατριώτης και έμπειρος στον ανταρτοπόλεμο Διγενής σχημάτισε αμέσως ανταρτικές ομάδες που κρύβονταν σε κρησφύγετα σε όλη την Κύπρο. Πάρα πολλοί νέοι της εποχής ορκίζονταν ότι ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμα και την ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.

          Την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο αγώνας. Οι αγωνιστές πολεμούσαν με κάθε μέσο τον
κατακτητή. Έστηναν ενέδρες στους Άγγλους, έκαναν επιθέσεις με βόμβες σε αστυνομικούς σταθμούς και άλλα κυβερνητικά κτίρια, αναγκάζοντάς τους να φοβούνται να κυκλοφορούν. Πολλοί Άγγλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν αλλά και αρκετοί νέοι της Κύπρου έπεσαν ηρωικά στις μάχες. Τα ονόματά τους γράφτηκαν ανεξίτηλα στην Ιστορία : Γρηγόρης Αυξεντίου στον Μαχαιρά, Κυριάκος Μάτσης στο Δίκωμο, Πετράκης Κυπριανού στην Ορά και πάρα πολλοί άλλοι. Το 1959, μετά από ένα υπέροχο αγώνα οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να δεχτούν την Ανεξαρτησία της Κύπρου, υπογράφοντας τις άδικες συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που έδιναν υπερπρονόμια στους Τουρκοκύπριους με αποτέλεσμα οι συμφωνίες να καταρρεύσουν και να δοθεί τελικά το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει το 1974 στην Κύπρο σαν δήθεν εγγυήτρια δύναμη και να κατέχει παράνομα το 40% του κυπριακού εδάφους μέχρι και σήμερα.
          Ας ευχηθούμε όπως η Κύπρος, με την βοήθεια του Θεού, της Ελλάδας και της Διεθνούς Κοινότητας  απελευθερωθεί σύντομα από τους Τούρκους με την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της ενωμένοι να πορευτούν στον δρόμο της ειρήνης και της προόδου.

Ιάκωβος


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω ότι η διεθνή κοινότητα θα δώσει λύση. Την λύση πρέπει να την ξαναδώσει κάποιος Διγενείς με παλληκάρια που θα το λέει η ψυχή τους. Τόσα χρόνια διάλογοι και κανένα βήμα προς το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Το έπος του 55-59 είναι από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας με πρωταγωνιστές την νεολαία που ποθούσε την ένωση με τον Ελληνικό κορμό και είχε γαλουχηθεί στα κατηχητικά της Εκκλησίας. Μέρες δοξασμένες που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Μέρες που πρέπει να εμπνέουν κάθε ελληνική ψυχή.

Ανώνυμος είπε...

Ένας νέος Διγενής χρειάζεται σήμερα για να κάνει σκόνη όλους αυτούς που με την εισβολή κατάντησαν υποταγμένη την μισή μας πατρίδα.