Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΟΙ ‘’ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ’’ ΣΤΟ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΙΑΣ - Β. Χαραλάμπους

ΟΙ ‘’ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ’’ ΣΤΟ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΙΑΣ

Του Β. Χαραλάμπους

Δυστυχώς το πρόβλημα της Ουνίας, ολοένα αυξάνεται και  οξύνεται.  Οι Παπικοί Ουνίτες, εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται τα πολιτειακά προβλήματα που ανακύπτουν κυρίως μετά τη πτώση των αντιθέων κομμουνιστικών καθεστώτων, και μεταχειρίζονται διάφορους τρόπους για να οδηγήσουν στη αίρεση του Παπισμού ανυποψίαστους Ορθόδοξους Χριστιανούς. 
Να υπενθυμίσομε ότι ο Πάπας Πίος ΧΙΙ (1939 - 1958), με εγκύκλιό του για την ένταξη των Ουνιτών της Ρουθηνίας στον Παπισμό, οι οποίοι στις ΗΠΑ παρουσιάζονται ως ‘’Βυζαντινή καθολική εκκλησία’’, δεν αρκείται μόνο να αναφερθεί στην υποδοχή των ουνιτών αυτών στον Παπισμό, αλλά εκφράζει και την λύπη του ότι δεν έχει έρθει η ‘’ευτυχισμένη μέρα όπου όλοι οι λαοί της Ανατολής θα ‘’επιστρέψουν’’ στην παπική ‘’ποίμνη’’.  Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στο παπικό πρωτείο  εξουσίας, την ‘’προεδρία του Πέτρου’’ ως το κέντρο της ‘’Καθολικής ενότητας’’ όπως την χαρακτήρισε.  Σημείωσε επίσης στην εγκύκλιό του, την αγωνία του προκατόχου του Πίου Χ, λόγω της μετανάστευσης των Ουνιτών της Ρουθηνίας στις ΗΠΑ, επειδή δεν γνώριζαν τις λατινικές τελετές.
Προστάτης της Ουνίας έχει αναδειχθεί  ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ (1958 – 1963), με το σχετικό Διάταγμα της Β΄ Βατικανής συνόδου, «Orientalium Ecclesiarum», για τις ‘’Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες’’, όπως καλούν οι Παπικοί τις Ουνιτικές εκκλησίες. 
Ο Πάπας Παύλος VI (1963 – 1978) σε διάταγμά του (21/11/1964), για τις ιεροτελεστίες των καλουμένων ‘’Ανατολικών εκκλησιών’’, των Ουνιτών δηλαδή, στο οποίο προεξάρχει η πρόταξη του  Παπικού εξουσιαστικού πρωτείου και η ‘’υπεροχή του Ρωμαίου Ποντίφηκος’’, αναφέρεται στο ρόλο των Ουνιτών στην ‘’προώθηση της ενότητας των χριστιανών’’. 
Να υπενθυμίσομε ότι ο  νυν Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ακύρωσε συνάντηση του τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου Β΄ στο Γκράτς της Αυστρίας με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, λόγω της προσέλκυσης Ορθοδόξων στην Ουνία.  Ο Πάπας Βενέδικτος  ΙΣΤ΄ (2005 – 2013) το έτος  2008 για ολίγιστους ουνίτες στην Αθήνα διώρισε Παπικό ‘’επίσκοπο. Να σημειώσουμε ότι οι Ουνίτες, δεν αρκούνται μόνο σε αυτή τη δόλια τακτική, αλλά και  πολλούς Ναούς Ορθοδόξων έχουν αρπάξει με βίαιο τρόπο.
Γέλωτος αξία είναι η προσφάτως εκφρασθείσα λύπη των Ουνιτών της Ουκρανίας για την αναφορά σε συμφιλίωση στην Ουκρανία, στη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στην Κούβα. 
Προστρέχοντας  κανείς σε Παπικές πηγές, θα αντιληφθεί το δόλιο της δημιουργίας των ουνιτών. Οι  ουνιτικές ‘’εκκλησίες’’, στο Das Typisch Κatholisch Lexicon, αναφέρονται δολίως ως ‘’εκκλησίες που έχουν την ορθόδοξη παράδοση’’, προσθέτοντας ότι είναι ενωμένοι με τη Ρώμη.   
Δυστυχώς ενώ καταδικάστηκε η Ουνία στη Βιέννη στη συνάντηση Ορθοδόξων και Παπικών (1990) και στο Freising (1990), με το κείμενο του Balamand, οι Ουνίτικες ‘’εκκλησίες’’ καλούνται «Καθολικές  Ανατολικές Εκκλησίες», αναιρώντας την προηγούμενη καταδίκη τους.  Δυστυχώς η Παπική ‘’προστασία’’ της Ουνίας, δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για αλλαγή της στάσης των Παπικών στο θέμα αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: