Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ» - Παναγιώτης Γ. Καράμπελας

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ»
               
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ  Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
          Έχω μπροστά μου το καινούριο βιβλίο του δημοσιογράφου-λογοτέχνη ΒΑΣΙΛΗ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ. Είναι μια νέα ποιητική συλλογή 65 ποιημάτων με τίτλο «Λεύτερη Πορεία». Στην εικόνα του εξωφύλλου κυριαρχεί το λευκό περιστέρι της ειρήνης και φιλίας των λαών. Φυσικό είναι το βιβλίο αυτό – ποιητική συλλογή να σε τραβάει προτού το ανοίξεις και το φυλλομετρήσεις. Στόχος της ποιητικής συλλογής είναι το άπιαστο όνειρο της ειρήνης.
          Το εδιάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ο ποιητής παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη δραστηριότητα στην πνευματική και πολιτιστική και πολιτική κίνηση της Δύμης και επί πλέον υπήρξε μαθητής μου.  Με την ποιητική του λύρα τραγουδάει όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας και τα αφιερώνει τα τραγούδια του σε ανθρώπους που είναι αγωνιστές της ζωής και συστρατεύονται μαζί του στον αγώνα για μια κοινωνία, όπου θα επικρατεί η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η τιμιότητα και η ανθρωπιά. Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο πόνος του για την ηθική, πνευματική, πολιτική και οικονομική κρίση της πατρίδας μας. 

          Πολλές αρετές διέκρινα στα 65 ποιήματα της συλλογής του Β.Π.Κ. Ιδιαίτερα με συγκίνησε ο ποιητής με το σεβασμό και την αγάπη που δείχνει στην γλώσσα μας την ελληνική, στις εθνικές μας παραδόσεις, στα εθνικά μας ιδανικά, στην εθνική μας ιστορία και στην θρησκευτικότητα των Ελλήνων. Χειρίζεται άψογα τη γλώσσα μας την ελληνική, κάτι που λείπει δυστυχώς από τη σημερινή νεολαία μας, και μάλιστα από τους πολιτικούς μας, τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους λογοτέχνες. Η βαθιά γνώση της γλώσσας του παρέχει τη δυνατότητα να φτιάχνει ωραίες εκφράσεις, με τις οποίες επενδύει τις υψηλές ιδέες των ποιημάτων του.
          Στον προσεκτικό αναγνώστη όμως γεννιέται μια απορία, πώς δικαιολογείται από τη μια μεριά ο γενικευμένος σεβασμός στις εθνικές μας παραδόσεις και από την άλλη ο συγκρουσιακός τόνος, που κυριαρχεί σε όλα του τα ποιήματα; Τι είναι λοιπόν ο ποιητής Βασίλης Π. Καυκόπουλος; Μήπως είναι επαναστάτης–μηδενιστής; ΟΧΙ, είναι ένας ανήσυχος μαχητής για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για λίγη ανθρωπιά, για λίγη αγάπη στον συνάνθρωπο. Ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής των αδυνάτων, που συγκρούεται με τα «ανθρωποβόρα» θηρία της εξουσίας, πολιτικής και οικονομικής που ταπεινώνουν τους λαούς και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.
          Καλύτερα να δανειστούμε τον χαρακτηρισμό μέσα από τα ποιήματά του και συγκεκριμένα από το ποίημά του που έχει τίτλο «Κορυφαίος δειλός δεν θα γίνω»! Αυτό δεν θα του το συγχωρούσε ούτε η κοινωνία, που τον ανέδειξε, ούτε η πατρική του κληρονομιά και παρακαταθήκη. Ο αρχαίος ρήτορας Ισοκράτης είχε ειπεί (σε ελεύθερη μετάφραση): «Η πρόοδος και ακμή ενός λαού δεν οφείλεται σ’ αυτούς που μένουν άπραγοι και αμετακίνητοι στα καθιερωμένα, αλλά σ’ αυτούς που τολμούν κάθε φορά να ανατρέπουν και να αλλάζουν τα μη καλώς έχοντα».
          Σ’ αυτούς τους μαχητές της ανατροπής και αλλαγής ανήκει και ο ιδεολόγος ποιητής μας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ. Με όπλα του τον λόγο και την ποιητική του λύρα συνθέτει ένα πολεμιστήριον σάλπισμα απλωμένο μέσα στις σελίδες του νέου βιβλίου του «Λεύτερη Πορεία», «ένα σάλπισμα για μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα ειρήνης, φιλίας και ανθρωπιάς».
          Συγχαίρουμε και εμείς τον μαχητή ποιητή της Δύμης Β.Π.Κ. και του ευχόμεθα κάθε χαρά και ευτυχία με την οικογένειά του και καλή συνέχεια στους πνευματικούς και πολιτικούς του αγώνες.
Κάτω Αχαΐα 8 Ιουνίου 2016
Με εκτίμηση και φιλία

Παναγιώτης Γ. Καράμπελας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: