Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ πατρός ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ - ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ πατρός ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ

- Πορεία  μέσα στο Φως!
- Τεράστια η προσφορά τού π. Γερβασίου Παρακεντέ
               
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

          Την Αγία Ορθοδοξία μας, Φίλες και Φίλοι, πρέπει να την κρατήσουμε και να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού … Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη μας! Η υπόστασή μας! Ο υπέροχος πολιτισμός μας! Δίχως την Ορθοδοξία μας το ελληνικό έθνος καθίσταται τόσο γυμνό όσο γυμνό μπορεί να είναι ένα βήμα, μια απόφαση, μια πορεία χωρίς … ψυχή! Τόσο γυμνό όσο μπορεί να είναι ένα σώμα δίχως … ενδύματα! Τόσο γυμνό, όσο το να πρεσβεύεις μια υπέροχη έστω ιδεολογία που, όμως, δεν την πιστεύεις και δεν την εφαρμόζεις … Δίχως την Αγία Ορθοδοξία μας δεν μπορούμε να συλλάβουμε σ’ όλη του την έκταση και σ’ όλο του το εύρος το «πῶς δεῖ ὑμᾶς περιπατεῖν» (Α΄ Θεσ. δ΄ 1). Ακριβώς, γιατί η Ορθοδοξία μας είναι ο πνευματικός μας ήλιος που φωτίζει τον δρόμο της ζωής μας! Είναι ο ίδιος ο Κύριος, ο Ήλιος της δικαιοσύνης!

          Φίλες και Φίλοι, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας, όλοι μας, ζητάμε κι επιδιώκουμε πνεύμα και φως! Όμως, πού τα ζητάμε όλα τούτα; Μήπως τα ζητάμε σε λάθος διευθύνεις; Αλλά να, που υπάρχουν οι ευλογημένοι εκείνοι άνθρωποι του Θεού που δείχνουν προς όλους μας τη σωστή κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που περισσότερο από κάθε άλλη φορά την έχουμε ανάγκη, κυρίως οι νέοι μας … Έτσι, λοιπόν, όποιος θέλει νάναι τίμιος με τον εαυτό του, με τη συνείδησή του δεν μπορεί παρά να επαινέσει τις υπέροχες θρησκευτικές και εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Μια τέτοια παιδική και νεανική κατασκήνωση είναι η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ, στα Συχαινά! Μια πολύτιμη κυψέλη πνευματικότητας, ομορφιάς, νοήματος ζωής.
          Ο αοίδιμος άγιος Γέροντας των Πατρών π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, η οσιακή και προφητική αυτή μορφή της πόλης μας και της περιοχής μας υπήρξε – και υπάρχει – ο σύγχρονος ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ! Η προσφορά του στο λαό μας παραπάνω από πολύτιμη. Πιο πολύτιμη, ακόμη, η παρρησία του προς τον Οικτίρμονα Θεόν. Οι πρεσβείες του είναι το  καλύτερο αντιϊσταμινικό, ώστε να γιατρέψουμε τις πληγές μας. Εκείνες που μόνοι μας δημιουργήσαμε από τον εγωϊσμό μας …
          Στέλνουν, επομένως, οι καλοί γονείς τα βλαστάρια τους, στην κατασκήνωση του αγίου Γέροντα στα Συχαινά μ’ ένα στόχο, μ’ έναν τριπλό στόχο: ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ – ΝΑ ΚΑΤΗΧΗΘΟΥΝ – ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ! Κι η Κατασκήνωση, με πρωτεργάτη σήμερα τον εκλεκτό Αρχιμανδρίτη, τον ακούραστο και ηθικώτατο κληρικό με τη γεμάτη Ρωμηοσύνη ψυχή π. Γερβάσιο Παρακεντέ όχι μόνο πετυχαίνει να οδηγεί τα παιδιά μας σε δρόμους ευθύτητας, αληθείας και ΖΩΗΣ, όπως ο αοίδιμος ιδρυτής της ποθούσε και κοπίαζε γι’ αυτό, αλλά καταφέρνει να χτίζει το μέλλον της νεολαίας μας, της αυριανής κοινωνίας σε δρόμους αφτιασίδωτους, ουσιαστικής κοινωνίας και επικοινωνίας. Κι είναι το ζητούμενο τούτο, στον κόσμο που εδημιουργήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι: ένα κόσμο του ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ, ένα κόσμο υποκρισίας και χαμοζωής. Ένα κόσμο που ξέχασε τον γλυκύτατο Ιησού και μας οδήγησε στην αλλοτρίωση του προσώπου σε βαθμό  που η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έγινε ο καθημερινός μας κανόνας…
          Εκεί, στην κατασκήνωση τού π. Γερβασίου συντελείται ένα καταπληκτικό, ένα μοναδικό έργο. Ένα θαύμα! Και το έργο-θαύμα αυτό, χάρις στον π. Γερβάσιμο Παρακεντέ γίνεται έργο ανύψωσης τού προσώπου. Ναι, το παιδικό και νεανικό πρόσωπο χρειάζεται ανύψωση. Φθάνει, πια, τα ξυλοκέρατα που ταΐζουμε τα παιδιά μας. Δυστυχώς, ξυλοκέρατα τα ταΐζει και το σημερινό σχολείο τού ημιμαθούς κ. Φίλη και των προκατόχων του (πλην Παπαθεμελή, Μπεκίρη και Παπαθεοδώρου). Ναι, το σημερινό σχολείο δεν διδάσκει ΗΘΟΣ μα παίζει με το ΘΡΑΣΟΣ. Βέβαια, υπάρχουν καλοί εκπαιδευτικοί μα είναι λίγοι. Το δε νομοθετικό πλαίσιο δεν βοηθά … Από την άλλη, οι κρατούντες θέλουν πνευματικά ευνουχισμένη τη νεολαία μας, ακριβώς, γιατ’ είναι δυναμικό. Κι αν το δυναμικό αυτό ενημερωθεί σωστά αι, τότε, θα γίνει η μεγάλη έκρηξη!
          Μαθαίνουν πολλά στην κατασκήνωση του π. Γερβασίου τα παιδιά μας. Δεν είμαι ο καταλληλότερος να συμπεράνω αν γίνονται καλλίτεροι Χριστιανοί μα καλύτεροι άνθρωποι γίνονται σίγουρα. Αν δε, γίνουν και φωτεινοί άνθρωποι, τότε, είναι βέβαιο έχουν τον Θεό εντός τους!
          Φίλες και Φίλοι, προσκρούω στη σεμνότητά του -και για τούτο δημόσια τού ζητώ συγγνώμη-, αλλά θα το σημειώσω: ο π. Γερβάσιος Παρακεντές είναι ΕΥΛΟΓΙΑ για την Ι. Μητρόπολή μας. Τον γνωρίζω από παιδί και πιστοποιώ το ευλαβές του ανδρός. Αξίζουν, παράλληλα, συγχαρητήρια και όλη μας την ευγνωμοσύνη οι δεσποινίδες, οι κυρίες και οι κύριοι που βοηθούν και διακονούν στο σοβαρό αυτό έργο της νεολαίας μας.  Πάνω απ’ όλα, όμως, ας μας επιτρέψει ο Άγγελος της κατά Πάτρας Αποστολικής Εκκλησίας μας, ο ΑΞΙΟΣ Ποιμενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος να του σφίγξουμε το άγιο χέρι υιϊκά, να το ασπασθούμε και να το καταφιλήσουμε, γιατί στηρίζει με τρόπο πρωτόγνωρο το έργο τής κατασκήνωσης αυτής. Αλλά, και γιατί συνεχώς βρίσκεται πάντοτε κοντά στη νεολαία μας, όσον ολίγοι. Πραγματικά, θα έλεγα, διαθέτει ο Μητροπολίτης μας Χριστοδουλικά προσόντα. Η νεολαία τον αγαπά κι ο λαός του Θεού τον θεωρεί Ιεράρχη μεγάλου διαμετρήματος …
          Καινοπήμων ο νεολαία μας ζητά σανίδα σωτηρίας, σωσίβιο και πορεία ζωής. Πορεία προς τις ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ …
          Πανοσιολογιώτατε π. Γερβάσιε Παρακεντέ, Σας ευχαριστούμε που κατευθύνετε τα παιδιά μας σε δρόμους τίμιους, σε πορείες λουσμένες με ύσσωπο μυρωδάτο! Σήμερα, που η νεολαία μας διατρέχει τόσους κινδύνους και η κοινωνία μας, γενικώτερα, πελαγοδρομεί σε θάλασσες απελπισίας και βαδίζει σε δρόμους φονικούς προς το ανθρώπινο πρόσωπο.

ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ! …

Δεν υπάρχουν σχόλια: