Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ! - ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ


Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ !

ΤΟΥ ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

          Γνωρίζοντας, Φίλες και Φίλοι, κάθε μέρα και περισσότερο τον ανώτατο δικαστή – πρόεδρο Εφετών κ. Γεώργιο Ευσταθίου, γνωρίζω και αναγνωρίζω ένα σεμνό κομμάτι, ένα αγκωνάρι της πνευματικής πατρίδας ! Γύρω του, ένας αστερισμός πολύφωτος ! Ένα πολυκάντηλο πολιτισμού, αγάπης στην Ελλάδα μας και αφοσίωσης στην αγία Ορθοδοξία μας προβάλλουν και σηματοδοτούν τον τίμιο δικαστή, τον καλλίφωνο ιεροψάλτη, τον ευρυμαθή πνευματικό ταγό …
          Ναι, ο κ. Γ. Ευσταθίου, πρώτου ποιοτικού διαμετρήματος άνθρωπος, αφού εκόσμησε της Θέμιδος τα τεμένη, αφού ετίμησε τον θεσμό της Δικαιοσύνης, κοσμεί και τιμά σήμερα πολλούς εκλεκτούς χώρους, όπως το Βυζαντινό Μουσικό Σύνολο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ! Εκεί εγνώρισα τον κ. Πρόεδρο Εφετών ενώ, γνωρίζοντάς τον, τολμώ να πω : ΝΑΙ, ΑΓΑΠΗΣΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !

          Παράλληλα, θα έλεγα, ο κ. Γ. Ευσταθίου – ολόκληρη η ζωή του, η συλλογική του πράξη στο καθ’ ημάς γίγνεσθαι – μας δημιουργεί τις πιο … γόνιμες σκέψεις για την Πατρίδα !
          Ας δούμε, λοιπόν, πιο ειδικά, ποιες είναι οι σκέψεις που έρχονται στο νου μας, καθώς συναναστρεφόμαστε τον κ. Γ. Ευσταθίου. Ποια, δήλα δη, η διατακτική της αλήθειας του !
          Πολυύμνητος θεσμός η πατρίδα. Είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο κάθε άνθρωπος. Ακό­μα και όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Γι’ αυ­τό, κάθε πατρίδα οποιουδήποτε ανθρώπου είναι δεμένη με τον νου και την καρδιά του άρρηκτα.
          Για την πατρίδα αξίζει κάθε θυσία, αφού μέσα σ’ αυτήν βρίσκεται κάθε σπίτι μας, κάθε έθος μας και όλα τα έχητά μας. Αυτήν υπε­ρασπίζουμε από κάθε επίβουλο και κάθε ει­σβολέα, που θέλει να μας καταλύσει την ελευ­θερία, να ατιμάσει την οικογένειά μας και να μας αφαιρέσει τα ιδανικά μας, που καλλιεργεί η πατρίδα μας.
          «Ένας οιωνός είναι άριστος, να αμύνεται ο άνθρωπος υπέρ της πατρίδας» και «τίποτε δεν είναι γλυκύτερο από την πατρίδα», λέει ο Όμη­ρος.
          Ο δε Πλάτων, στον Κρίτωνα μας λέει: «Και από τον πατέρα και από την μητέρα και από όλους τους άλλους προγόνους, τιμιότερο και σεμνότερο και αγιότερο αγαθό είναι η πα­τρίδα, η οποία και τίθεται σε ανωτέρα βαθμίδα απ’ όλα τ’ άλλα».
          Είναι γεγονός, ότι όλοι οι σοφοί υμνούν την αξία της πατρίδας: «Πατρίδα, σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει...», μας λέει ο Μυρι­βήλης και «Νιώθω για σε πατρίδα μου στα σπλάχνα χαλασμό...» ξεσπάει ο Μαβίλης. Και ποιος δεν γνωρίζει τον περίφημο παιάνα του Αισχύλου στους «Πέρσες»  ... «Ω παίδες Ελλή­νων ίτε, ελευθερούτε πατρίδα...».
          Ωστόσο και πολλοί σοφοί μιλούν για το ότι, πατρίδα για κάθε αληθινό άνθρωπο είναι εκεί όπου ευδοκιμεί, καθώς και ολόκληρη η γη, α­φού σ’ αυτήν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι, που είναι αδελφοί μας. «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», μας λέει ο Θουκυδίδης, δηλαδή κά­θε μέρος της γης είναι τάφος για τους επιφα­νείς ανθρώπους.
          Αλλά και ο θείος λόγος μας λέει: «Δεν έ­χουμε εδώ την μόνιμη πόλη (πατρίδα) μας, αλ­λά στον ουρανό, όπου είναι το αιώνιο μέλλον μας».
          Έτσι, χωρίς να υποτιμάται η αξία και της γενέτειρας πατρίδας, υπάρχει και η υπερ-αξία της αιώνιας πατρίδας μας στον ουρανό, στη βασιλεία του Θεού. Χαρά σ’ αυτόν που εκτιμά σωστά και τις δύο ιερές πατρίδες, της γης και τ’ ουρανού. Αρκεί η της γης να είναι σωστή και όχι τυραννική κι εκμεταλλευτική. Αυτός δεν θα υπάρξει ποτέ, στους αιώνες των αιώνων, ά-πατρις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΟΝ ΕΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ Ε.Α.Π. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΓΝΩΡΙΣΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ . ΣΠΥΡΟΣ