Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Στο Λαμπέτι αφιέρωμα στον Πολιτισμό και την Ιστορία του Βυζαντίου


Τετάρτη 23 Μαΐου στο Λαμπέτι
Αφιέρωμα στον Πολιτισμό και την Ιστορία του Βυζαντίου
Με μία πολυθεματική εκδήλωση για τον Βυζαντινό Πολιτισμό θα τιμηθεί η επέτειος Μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (29 Μαΐου 1453) το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου  στο Λαμπέτι του Δήμου Πύργου. Με κεντρικό θέμα «Βυζάντιο : Ένας άγνωστος Κόσμος Πνεύματος και Πολιτισμού» θα υπάρξουν εισηγήσεις από Ηλείους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν την ιστορική πορεία της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο- Λαογραφικό Μουσείο Λαμπετίου, στην είσοδο του χωριού, και θα ξεκινήσει στις 7.00 μμ. το απόγευμα.  Διοργανωτές είναι η Ενορία Αγίου Νικολάου Λαμπετίου κι η Ομάδα «Φίλοι της Δημόσιας Ηλειακής Βιβλιοθήκης», που και στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί σε ανάλογες επιστημονικές εκδηλώσεις στο Λαμπέτι.
Οι ομιλητές και τα θέματά τους
Οι ομιλητές θα είναι ο Μηχανολόγος Μηχανικός  Ε.Μ.Π. κ.  Διονύσιος Νικολακόπουλος με θέμα «Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο και άλλα θαυμαστά και περίεργα»,  η Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Νατάσσα Κοντολέττα με θέμα «Το Δίκαιο στο Βυζάντιο», η Στρατιωτικός, Ποιήτρια  και Σύμβουλος στον Δήμο Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου με θέμα  «Η επίδραση του Βυζαντινού πολιτισμού στην Δύση», η Αρχαιολόγος και Ιστορικός κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου με θέμα  «Ένας περίπατος στη Βυζαντινή Ηλεία», ο  Πολιτικός Μηχανικός κ. Αχιλλέας Αναστασίου με θέμα « Η Αντισεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας», ο Δάσκαλος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου κ.  Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος με θέμα  «Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο».
Στον επίλογο της εκδηλώσεως ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας θα κάνει στην ομιλία του μία σύντομη αποτίμηση της σημασίας του Βυζαντίου για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό και τους Νεοέλληνες, ενώ ο Δημοσιογράφος και Ποιητής κ. Ανδρέας Καπογιάννης ποίημα θα απαγγείλει ποίημά του.  
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως θα παρουσιαστεί ανάλογο οπτικό υλικό, που θα συνοδεύει τις ομιλίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: