Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τα ΙΔ΄ Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας

 Τα ΙΔ΄ Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας
Το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου και ο Ελληνισμός
Με γενικό τίτλο «Η πρώτη ¨Κοινωνία¨ Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας-Αγνώστω Θεώ», πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 τα ΙΔ΄ Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας.  Στον χώρο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού υπήρξε για μία ακόμη χρονιά ευκαιρία διαλόγου και παρουσίασης επιστημονικών εισηγήσεων, με κέντρο αναφοράς τον Απόστολο Παύλο και την σύνδεσή του με το Ιεραποστολικό του έργο, αλλά και την Ελληνική πνευματική παράδοση.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, που ανέφερε ότι αποτελεί πλέον έναν σημαντικό πνευματικό θεσμό εδώ και 2 δεκαετίες η διοργάνωση των Παυλείων στην Μεσσηνία, που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και ερευνητών από όλην την Πελοπόννησο.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρφαρών κ. Κωνσταντίνος Φέστας, που τόνισε την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις εκδηλώσεις Πολιτισμού που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού, ενώ η Πρόεδρος της Φάριος Καλαμάτας κ. Αναστασία Μπελογιάννη ευχαριστήστε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εμμελή απόδοση Βυζαντινών ύμνων και του λόγου του Αποστόλου Παύλου ενώπιον των Αθηναίων στον Άρειο Πάγο, το 52 μΧ, από τον Καθηγητή και Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικόλαο Μποσίνη. Η κεντρική εισήγηση στην εκδήλωση έγινε από τον Καθηγητή φιλόλογο κ. Γεώργιο Κουρκούτα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποιοι και γιατί πολεμούν τον Απόστολο Παύλο». Στην εισήγησή του, ο ομιλητής ανέφερε τις κατά καιρούς πολεμικές και συκοφαντίες που δέχθηκε ο Απόστολος Παύλος, που του χρεώνουν σκοτεινές και ιδιοτελείς κινήσεις στο ιεραποστολικό του έργο, αλλά και αναίρεσε την επιχειρηματολογία όλων αυτών των εχθρών του Παύλου και του Χριστιανισμού.
Παρεμβάσεις έγιναν με δικές τους εισηγήσεις από την Πτυχιούχο Ιστορίας –Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαρία Διον. Μπούρα, με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος στην Βυζαντινή Εικονογραφία», αλλά και από τον Διδάκτορα Φιλοσοφίας κ. Ιωάννη Ρουσσάκη, με θέμα «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν: ο Απόστολος Παύλος και ο Ευαγγελιστής Λουκάς λύνουν με τον σωστό τρόπο το Ζήτημα της Μακεδονίας». Την Προεδρία της συνεδρίας είχε ο μαθηματικός και τ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Μπούρας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση επί των εισηγήσεων και παράθεση μικρής δεξίωσης προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: