Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η Κύπρος εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


 Η Κύπρος εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του πρώτου τῇ τάξει Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσόστομου.
Προηγουμένως, στον ίδιο ιερό ναό, είχε τελεσθεί αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου και άλλων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.


Στη δοξολογία, μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, άλλα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και αντιπροσωπείες σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επισήμανε ότι η ενότητα είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που με δύναμη και καθαρότητα εκπέμπει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσης, τόνισε ότι η εποποιία του ’40 συνιστά οδηγό εθνικής συστράτευσης και  ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για αντίσταση και αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Μετά τη δοξολογία, πραγματοποιήθηκε παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδος στη λεωφόρο Βύρωνος, την οποία άνοιξαν Κύπριοι βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν το ’40 δίπλα στους Έλληνες στρατιώτες.
Το χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία έλαβαν μέρος φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, πρόσκοποι, οδηγοί και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, δέχθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία και άλλοι επίσημοι.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Δεν υπάρχουν σχόλια: