Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2018 Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου


"Σας φέρνω χαρμόσυνο άγγελμα, που θα γεμίσει με χαρά μεγάλη όλον τον κόσμο: Σήμερα γεννήθηκε για σας Σωτήρας και Αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος" (Λουκ. 2,10-11)

         Χριστούγεννα σήμερα! Εορτή απέραντης χαράς που αγκαλιάζει όλον τον κόσμο!  Ο  Άγγελος του Θεού μεταφέρει στους ποιμένες της Βηθλεέμ το χαρμόσυνο Μήνυμα από τον ουρανό,  που "θα γεμίσει με χαρά όλον τον κόσμο", τον ουράνιο κόσμο και τον επίγειο.
     Τα αμέτρητα πλήθη των αγίων Αγγέλων πανηγυρίζουν το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός και με παναρμόνιες φωνές ψάλλουν το "Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ...". Και  οι ποιμένες που πρώτοι είδαν το θαύμα δοξολογούν από χαρά. Όχι μόνον εκείνοι που τον είδαν βρέφος και αργότερα να διδάσκει, να θεραπεύει τους ασθενείς και να ανασταίνει τους νεκρούς, αλλά και οι αμέτρητοι Χριστιανοί που του εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους διαμέσου των αιώνων.

      Μέχρι τη γέννηση του Χριστού οι άνθρωποι ζούσαν με την προσδοκία να έρθει ο Μεσσίας στη γη. Και νά, ο Λυτρωτής που λαχταρούσαν και οι προφήτες της παλαιάς Διαθήκης είχαν προαναγγείλει πήρε την ανθρώπινη σάρκα και ήρθε ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους.
Αλλά για ποιόν σκοπό;
     Ο Άγγελος εξήγησε με σαφήνεια ότι γεννήθηκε για χάρη των ανθρώπων ο Σωτήρας όλου του κόσμου. Το ίδιο άλλωστε είχε πει και πάλι ο Άγγελος στον ευλαβή Ιωσήφ, τον προστάτη της Παρθένου Μαρίας: "Η Μαριάμ θα γεννήσει γιό, και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς (που σημαίνει Σωτήρ), γιατί Αυτός θα σώσει το λαό Του" (Ματθ. 1,21).
    Γεννήθηκε, λοιπόν, ο Ιησούς στη γή εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου για να μας σώσει. Αλλά από τι έχουμε ανάγκη να μας λυτρώσει;
  Εμείς γνωρίζουμε καλά πως όσοι παλεύουν με τα κύματα σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα λαχταρούν κάποιον για να τους σώσει. Το ίδιο αναζητούν ένα σωτήρα εκείνοι που είναι περιζωσμένοι από τις φλόγες στις πυρκαγιές, όσοι είναι φυλακισμένοι γιατί δεν μπορούν να εξοφλήσουν δυσβάστακτα χρέη, όσοι ταλαιπωρούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, όσοι υποφέρουν από επώδυνες αρρώστιες. 
   Και η σωτηρία σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται από τα οργανωμένα συνεργεία διάσωσης, από τη φροντίδα των ιατρών, από τις προσπάθειες των άλλων ανθρώπων που έχουν τα δώρα του Θεού την αλληλεγγύη προς τους πάσχοντες. Όμως δεν χρειαζόμαστε τη σωτηρία μόνον από αυτές τις οδυνηρές καταστάσεις. Υπάρχουν και πολλές άλλες  ακόμη χειρότερες, από τις οποίες χρειάστηκε ο Θεός να γίνει άνθρωπος για να μας χαρίσει άπαξ δια παντός τη σωτηρία:
-Η αιχμαλωσία του διαβόλου, ο οποίος κυριαρχούσε στον άνθρωπο μετά την παρακοή του και την απομάκρυνσή του από τον Θεό.
-Το θανατηφόρο δηλητήριο της αμαρτίας και ο πνευματικός θάνατος
-Το πυρ της κολάσεως μακριά από την κοινωνία με το Θεό.
    Ο Χριστός πήρε τη μορφή του δούλου, ο Δημιουργός των όλων μπήκε μέσα στη δημιουργία, για να σώσει το πλάσμα του από το δηλητήριο του διαβόλου, τη φυλακή της αμαρτίας, τα κύματα της απελπισίας, την πύρινη κόλαση των παθών, του μίσους και της κακίας. Μας ελευθέρωσε από τα δεσμά του θανάτου καταπατώντας τον θάνατο με τον δικό του εκούσιο θάνατο  στον Σταυρό και μας ανέσυρε αναστημένους από τους τάφους.
         Γι αυτό "ἐν Ἐκκλησίαις"οι πιστοί,  με πλημμυρισμένες τις καρδιές από ευγνωμοσύνη, ψάλλουμε:   "δούλους ἡμᾶς ἐχθροῦ καί ἁμαρτίας ἠλευθέρωσας, Χριστέ"! (Ὠδή ε' Κανόνος Χριστουγέννων τροπάριον 2ον).  Και "Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ  ὕψους  ὁ Σωτήρ ἡμῶν... καί  οἱ έν σκότει καί σκιᾷ εὕρομεν τήν  ἀλήθειαν"(Ἐξαποστειλάριον ἑορτῆς). Και προτρέπει    η Εκκλησία μας τα σύμπαντα, την Αγία αυτή ημέρα: "Ἀγαλλιάσθω ὁ οὐρανός γῆ εὐφραινέσθω· ὅτι ἐτέχθη ἐπί γῆς ὁ Ἀμνός τοῦ Θεοῦ, παρέχων τω κόσμῳ τό μέγα ἔλεος..." ( Κάθισμα Όρθρου Χριστουγέννων). Και στους Αιίνους ψάλλουμε: "Εὐφραίνεσθε Δίκαιοι· οὐρανοί ἀγαλλιᾶσθε· σκιρτήσατε τά ὄρη, Χριστοῦ γεννηθέντος..." (Αίνοι 1ον).
    Αδελφοί μου, ας εορτάσουμε και φέτος το συνταρακτικό γεγονός της Γέννησης του Χριστού. Είναι μέγα μυστήριο που δεν το χωράει ο νους μας, γιατί ο Θεός, που δεν τον χωράει ο χώρος και δεν έχει μήτε αρχή μήτε τέλος, πριν περίπου δύο χιλιάδες χρόνια ήρθε στη γη μας. Γεννήθηκε άνθρωπος και έγινε ο δικός μας άνθρωπος, ο σωτήρας μας από όλες τις αγωνίες μας. Προ πάντων από την αγωνία της φθοράς, της διαφθοράς και του θανάτου. Εμείς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το μυστήριο της σωτηρίας μας με λόγια. Χαιρόμαστε όμως και πλήρεις πνευματικής ευφροσύνης μαζί με όλους τους Χριστιανούς στη γη και τους Αγγέλους του ουρανού ακαταπαύστως ας βοῶμεν·
       "Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία".
        Εύχομαι σε όλους σας Χαρούμενα και Εύλογημένα Χριστούγεννα".

Με θερμές πατρικές ευχές
 +Ὁ Πισιδίας Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: