Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Εορτή Αγίου Αναστασίου του Πέρσου (22 Ιανουαρίου)


Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρσου.
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν Πέρσης την καταγωγή και έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη Β’ (590-628 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηρακλείου.
Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω των πολλών θαυμάτων που έγιναν στην Περσία από την παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πολλοί Πέρσες ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τη διδασκαλία του Ναζωραίου. Μεταξύ αυτών και ο Μαγουνδάτ, όπως αρχικά ονομαζόταν ο Αναστάσιος. Γι’ αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου βαπτίσθηκε και έκάρη μοναχός στη Μονή του Αββά Ιουστίνου (κατ’ άλλους στη Μονή του Αγίου Σάββα) και μετονομάσθηκε Αναστάσιος.

Επισκέφθηκε στη συνέχεια την Καισάρεια της Παλαιστίνης, όπου ο διοικητής Μαρζαβανά πληροφορήθηκε ότι είναι χριστιανός και, επειδή απέτυχε να τον μεταπείσει, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Το μαρτύριό του Αγίου Αναστασίου έγινε το 628 μ.Χ. με άλλους 70 Χριστιανούς Μάρτυρες.
Tέτοια παραδείγματα ανθρώπων, όπως των σημερινών τιμωμένων Αγίων, που γνωρίζουν το ιερό Ευαγγέλιο και βιώνουν την αληθινή πίστη και φθάνουν μέχρι το μαρτύριο, η Εκκλησία μας γεννά σε κάθε εποχή. Τούτο μαρτυρεί τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και των χαρισμάτων με τα οποία εμπλουτίζονται οι άνθρωποι, για να αντιμετωπίζουν τις ποικίλες δοκιμασίες και δυσκολίες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τις  προηγούμενες πεποιθήσεις ή πολιτισμό των προγόνων τους.
Η είσοδος του ανθρώπου στην Εκκλησία και η αξιοποίηση των αγιαστικών πράξεων αυτής εξαγιάζουν και μεταμορφώνουν τον όλο άνθρωπο και ολόκληρη τη προσωπικότητά του.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


10 σχόλια:

Αλεξανδρεύς είπε...

Αδελφέ να ζεις και τον Θεό να ευαρεστείς!

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Κ.Τάσο,εύχομαι έτη πολλά, ευλογημένα και άγια.
Ο Άγιος Αναστάσιος να σας χαρίζει δύναμη και υγεία και μέσω του ιστολογίου σας να ωφελείτε.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε, έτη πολλά,ευλογημένα και χαριτωμένα!Ο Άγιος Αναστάσιος να σας ευλογεί και να σας στηρίζει για να έχετε κάθε προκοπή!!!π Θεόδωρος Κωτσόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδελφέ Αναστάσιε.
Το τηλέφωνο ήταν κλειστό.
Εγκάρδιες ευχές.
π. Βαρνάβας

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά κ. Ιστολόγε με πολλές αντοχές και υπομονές.
Δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Είμαι εκ των επισκεπτών σας. Διάβασα τις ευχές και θεώρησα καλό να σας ευχηθώ και να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας.
Νεκτάριος Ζαχόπουλος
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ , Αναστάσιε ,

Ολόθερμες είναι οι ευχές μας για ευλογημένη και καρποφόρα ιεραποστολική προσφορά και δια του διαδικτύου ,εις τους εγγύς και τους μακράν...
Προσωπικά σου είμαι ευγνώμων ενθυμούμενος και την όλη σου προσφορά στις κατασκηνώσεις της ΓΕΧΑ ,στον Αλισσό Πατρών , όπου ως υπεύθυνος ,πνευματικός πατέρας , διηκόνεις παντοιοτρόπως τα μικρά τότε παιδιά μας...Χρόνια σου πολλά εν υγεία εως βαθέως γήρατος.
α.α

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια ευλογημένα και καλή μετάνοια κύριε ιστολόγε.
Οι πολλοί σε επαινούν, αυτό είναι το εύκολο. Δέξου όμως και την επιβαλλόμενη κριτική.
Δεν νομίζεις ότι ήλθε ο καιρός να σταματήσεις να κατασκανδαλίζεις με τα οικουμενιστικά και εκκοσμικευμένα κείμενα που τόσα χρόνια δημοσιεύεις;
Όπως και με την απαράδεκτη λογοκρισία που επίσης ασκείς εδώ και χρόνια (αν και τελευταία μάλλον έχεις βελτιωθεί σε αυτό το θέμα...);
Πρόσεχε επίσης τις παρέες σου (κάποιοι "ορθόδοξοι" θεολόγοι-οικουμενιστές, κάποιοι "θερμοί δάσκαλοι", κάποιοι "οφικκιάλιοι" κ.ο.κ., ξέρεις εσύ...).΄
Μακριά από τον οικουμενισμό και τους οικουμενιστές, τους "ψυχοθεολόγους" και τους Φαναριώτες. Καλό θα σου κάνει κάτι τέτοιο!

Ανώνυμος είπε...

Ετεροχρονισμένες οι ευχές μου για έτη πολλά και χαρούμενα.
Νίκος Αραβαντινός

Ανώνυμος είπε...

Αυτές δεν είναι ευχές 12.06 αλλά μαχαιριές άδικες. Η κριτική θα πρέπει να έχει ευπρέπεια και χριστιανική ευγένεια. Το πώς θα είναι ο καθένας είναι προσωπικό του θέμα. Ούτε εσύ ούτε εγώ πρέπει να κριτικάρουμε τον ιστολόγο αλλά μόνο τον εαυτό μας. Τα περί μετανοίας του άλλου ας είναι η προσευχή μας και όχι η προτροπή μας.
Κύριε Αναστάσιε χρόνια πολλά και να είσθε «πάντα ο ίδιος».

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλή μετάνοια κ. Τάσο!