Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία για την Ιεραποστολή από τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο


 Με χαρά γνωστοποιώ ότι ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος θα μιλήσει στη Σχολή μας [Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, Νέα Κηφισιά] την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00.
Ο Σεβασμιώτατος (ο οποίος διακονεί με περίσκεψη και αφοσίωση την συνάντηση της ορθόδοξης εκκλησίας με τη σύγχρονη κορεατική πραγματικότητα) ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή μου, για το μάθημα της Ιεραποστολικής. Πρόθυμα, από τη μεριά τους, οι καθηγητές της Σχολής δέχτηκαν να απευθυνθεί σε όλη τη Σχολή η ομιλία του και να δοθεί σε όλους τους φοιτητές η ευκαιρία για συζήτηση.

Θα έχω την τιμή και το βάρος να παρουσιάσω τον κ. Αμβρόσιο και να συντονίσω τη συζήτηση, η οποία εύχομαι να είναι ουσιαστική και διεισδυτική. Καθόσον, η έννοια της μαρτυρίας καλεί τον άνθρωπο να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το όντως περιεχόμενο της μαρτυρίας και ποια είναι τα περιστασιακά περιτυλίγματά της. Ουαί και αλλοίμονο αν το περιτύλιγμα λάβει θέση περιεχομένου, ή αν το περιτύλιγμα γίνει σάβανο. Θρησκευτικά και πολιτισμικά στερεότυπα, τοπικισμοί, εθνικισμοί και πατερναλισμοί τίθενται σε ανελέητη αμφισβήτηση, αν όντως το κριτήριο είναι η μαρτυρία του Ευαγγελίου του Χριστού και όχι θεών ετέρων.

Θ.Ν.Π. / 11-2-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: