Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος (15 Ιουνίου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος.
Ο Άγιος Αυγουστίνος (το κοσμικό του όνομα ήταν Aυρήλιος) γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμιδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ. από φλογερή χριστιανή μητέρα, τη Μόνικα (η μνήμη της τιμάται στις 4 Μαΐου) και πατέρα ειδωλολάτρη, τον Πατρίκιο. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στην πατρίδα του και στη συνέχεια μετέβη για ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα.
Ως νεαρός φοιτητής έζησε έκλυτη ζωή, φθάνοντας ηθικά πολύ χαμηλά. Μάλιστα στην Αφρική, αναδείχθηκε σε σφοδρό οπαδό του Μανιχαϊσμού. Αργότερα όμως όταν έφθασε στο Μιλάνο, οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου έφεραν τον Αυγουστίνο σε μεταμέλεια και συντριβή για τον πρότερο βίο.
Ζήτησε αυτοβούλως να κατηχηθεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, απέβαλε τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις και αφοσιώθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.
Ακολούθως επέστρεψε στην Αφρική, όπου δίδαξε με ένθεο ζήλο το ιερό Ευαγγέλιο και την αξία της εν Χριστώ ζωής. Μετά την κοίμηση της μητέρας του, πήγε στη Ρώμη, όπου κι εκεί διέδωσε το χριστιανισμό.
Ποίμανε με σύνεση και διάκριση το ποίμνιό του για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών.
Ο ιερός Αυγουστίνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς στοχαστές και θεολόγους και ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της λατινικής πατρολογίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Αυγουστίνος επ. Ιππώνος να πρεσβεύει να κόψει ο Τάσος τις φιλοφαναριώτικες και τις φαναριώτικες αναρτήσεις.