Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Με είχαν μάθει να μην πλησιάζω μπροστά στην Αγία Τράπεζα

Συγχαίρω τον ευλαβή κύριο για τον υπέροχο ιδιωτικό Ναό τον οποίο κατασκεύασε στο αρχοντικό του. Είναι παλαιά ευλαβή πρακτική. Είθε το παράδειγμά του, να ακολουθήσουν και άλλοι, διότι ο ναός αν και ιδιωτικός, έχει μεγαλοπρέπεια εξωτερική και εσωτερική, ως είδα στην είδηση.
Αυτό το οποίο με ξένισε στην φωτογραφία είναι, ότι, επί του εγκαινιασμένου Ναού, μπροστά από την καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα, υπογράφει μετά τον επίσκοπο στο "Κατασάρκιο (επάνω στην Αγία Τράπεζα) ο ευλαβής δωρητής.
Εμένα με είχαν μάθει να μην πλησιάζω μπροστά στην Αγία Τράπεζα, όπου είναι θέση του Επισκόπου ή του κληρικού, και να μην αγγίζω αυτήν. Τελικά βλέπω ότι μάλλον λάθος έκαναν οι παλαιότεροι.
Α. Κ. Κ.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα δεν με άφηναν ούτε και στο πίσω μέρος της Αγίας Τράπεζας να μην περνω..Λες να ήταν οι κληρικοί εδω 40 χρόνια τόσο αυστηροί?????

Λεωνίδας είπε...

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, όταν μόναζε στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης, είχε τοποθετήσει επιγραφές στις δύο εισόδους του ιερού βήματος ότι απαγορεύεται η είσοδος στους λαϊκούς.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Μπράβο γιά τό πολύ εὔστοχο σχόλιό σου.
Δυστυχῶς σήμερα πολλοί (ἀρχ)ἱερεῖς ἀκουμποῦν τήν Ἁγία Τράπεζα τήν ὥρα τῆς Θείας Λειτουργίας λές καί εἶναι ἕνα ἀκουμπιστήρι ἤ τό στασίδι τους.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσουν τα πεθαμένα σου κ. Κωστόπουλε. Τολμάς να γράφεις την αλήθεια. Έτσι που πάει το πράγμα πολλά καινοφανή και θα δούμε στις μέρες μας. Θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε και για τα εκκλησιαστικά πράγματα κάθε πέρσι και καλύτερα.
Είναι αυτό που έλεγε φίλος μου δώσμου χρήμα και την γη θα κινήσω!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αφου δεν υπεγραψε και ο φωτογραφος πισω!!!!παλι καλα

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα λέτε καλά εδώ κ. διαχειριστά ("Μάλλον λάθος έκαναν οι παλαιοότεροι").
Οι παλιοί ιερείς που σας το έμαθαν δεν έκαναν καθόλου λάθος. Λάθος κάνει ο δωρητής της φωτογραφίας. Οι παλιοί ιερείς έλεγαν το σωστό : να μην πλησιάζουν οι λαϊκοί την Αγία Τράπεζα.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο θα δούμε.... σε λίγο θα βλέπουμε συλειτουργα με τους Λαϊκούς... Αυτο ξεκινά από την εξοικιωση των Αρχιερεων που νομίζουν ότι η Αγία Τράπεζα είναι δική τους...

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό είναι επιτρεπόμενο να μας το κάνει γνωστό η Ιερά Σύνοδος ώστε να υπάρχει πρόσβαση εις την Αγία Τράπεζα από όλους μας. μπορεί να υπάρχει κάποιος Κανόνας που να το επιτρέπει.
Αυτό το έχουν δει από το πρακτορείο ειδήσεων χιλιάδες ανθρώπων. Περιμένω υπεύθυνη θέση.
Χρήστος Πετρόπουλος
Λάρισα

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύει ο ιστολόγος που δεν μπορεί να υπογράψει και αυτός στην αγία Τράπεζα. Φτιάξε έναν ναό για να υπογράφεις και εσύ μεγαλοπρεπώς και να σε κοιτάζει με θαυμασμό ο Επίσκοπός σου.
Ζηλιάρη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά στα είχαν μάθει. Τώρα να ξεμάθεις. Να πας να σταθείς μπροστά στην Αγ. Τράπεζα και αν τολμήσει να σε επιπλήξει οποιοδήποτε ρασοφόρος υπερασπιστής σου θα είναι ο φωτισμένος αυτός Ιεράρχης που κάνει άνοιγμα στο λαό. Να μπεις από την Ωραία Πύλη και να σταθείς μπροστά στην Αγία Τράπεζα να κάνεις την προσευχή σου και μετά να βγεις με τον ίδιο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Έκανα μια βόλτα σε αγωνιστές της παραδόσεως της Εκκλησιαστικής που πολεμούν για διάφορα πράγματα από τα ιστολόγιά τους αλλά για αυτό τίποτα. Το έκαναν γαργάρες. Αυτό δεν έχει σχέση με το Ουκρανικό για να αρχίσουν να φωνάζουν οι μεγάλοι υποκριτές.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λεωνίδας να γράφει περισσότερα σχόλια. Κινείται στα περισσότερα στη σωστή ορθόδοξη παραδοσιακή γραμμή.

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Σοφή η επισήμανση και τολμηρή. Μπράβο σου. Όσο πάμε και κατρακυλάμε πέρα και έξω από την ιερά παράδοση της Εκκλησίας. από το κακό στο χειρότερο….

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την άποψη του κατόχου του παρόντος ιστολογίου. Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός και φυσικά είναι εκτός παράδοσης της Εκκλησίας μας, όχι μόνο να υπογράφει λαικός στο κατασάρκιο της Αγίας Τράπεζας αλλά και να εισέρχεται για οποιοδήποτε άλλο λόγο εντός του αγίου βήματος. Ο όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης, αναφέρεται στον βίο του, ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ίστατο ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου χωρίς να ακουμπά και στεκόταν ένα μέτρο πίσω.
Αλλά αδελφοί μου, καλό θα ήταν να μη βλέπουμε μόνο τα λάθη των άλλων αλλά και τα δικά μας.
Με όλο τον σεβασμό, αλλά θα πω κάτι. Όλοι μας, έχουμε εισέλθει στο ιερό και άγιο βήμα γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται. Το ίδιο έχει θεαθεί να πράττει και ο κ. Κωστόπουλος, διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου αλλά και ο π. Νικόλαος, πριν χειτονονηθεί, ως λαικός το αυτό έπραττε.
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Αναστάσιος είπε...

Προς: 28 Σεπτεμβρίου 2019 - 3:01 μ.μ.

Αλήθεια τα όσα γράφεις περί εμού. Έμπαινα και συνεχίζω να μπαίνω στο ιερό όταν γνωρίζω τους κληρικούς. Πάντα με σεβασμό και ουδέποτε να τολμήσω να αγγίξω την Αγία Τράπεζα.
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι το ίδιο να μπαίνεις στο Άγιο Βήμα με το να στέκεσαι μπροστά στην Ωραία Πύλη και να ακουμπάς με τα δύο σου χέρια (υπογράφεις) στην Αγία Τράπεζα και ο δεσπότης να χαμογελά ως κάτι το φυσικότατο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Ανώνυμος είπε...

Παντού και πάντα υπήρχαν άνθρωποι δύο ταχυτήτων. Γνωστό ότι όταν έχεις χρήμα και εξουσία οι εκκλησιαστικοί σου κάνουν τεμενάδες. Πήγα μια φορά σε κοπή βασιλόπιττας και ο δεσπότης λέει να περάσουν πρώτα οι αρχές. Πέρασαν οι αρχές και μετά πέρασαν οι κληρικοί οι συνεργάτες του. Δηλαδή η εξουσία η πολιτική που πάνε μόνο σε τελετές και δοξολογίες πάνω από την ιεροσύνη. Στο τέλος έβαλε άλλους να μας μοιράσουν την πίτα. Δεν με ξαναείδε ούτε θα με δει. Για μπούγιο δεν πάω. Να πηγαίνουν οι φέροντες τα αξιώματα. Τι είναι τώρα και να υπογράψουν στην Αγία Τράπεζα εγώ θα περιμένω να τους ανεβάσουν και σε θρόνο. Διάβασα ότι χθες ο Αλεξανδρείας έκανε μια γυναίκα μεγάλη πρεσβευτή του Πατριαρχείου του της φόρεσε μανδύα της έδωσε και ράβδο αρχιερατική και φώναξε μέσα στον ναό όπως είδα στο βίντεο Αξία!
Κάντε υπομονή και η κατηφόρα δεν θάχει τέλος.
Ποπολάρος

Ζωσιμάς είπε...

Άξιο πολλών-πολλών δακρύων αυτό που ανέφερε ο "Ποπολάρος". Αντίθετο προς την τάξη της Εκκλησίας.
Δεν φθάνει όμως να μοιρολογούμε, χρειάζεται και αντίδραση του λαού στις αντι-ορθόδοξες και αντικανονικές πράξεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου κ. Κωστόπουλε, λέτε ότι συνεχίζεται να εισέρχεστε στο ιερό και άγιο βήμα όταν γνωρίζετε τους ιερείς. Με όλο το σεβασμό, αναρωτιέμαι αν καταλύονται οι κανόνες όταν γνωρίζουμε τους κληρικούς. Με την ίδια λογική, θα επακολουθήσουν κι άλλα όπως αυτά που βλέπουμε στη φωτογραφία κι ακόμα χειρότερα...