Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Εορτή των Τριών Ιεραρχών


Εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30 Ιανουαρίου, κι όπως κι αν ονομάσουμε την ημέρα αυτή, σχολική εορτή, εκπαιδευτική αργία, εργάσιμη ημέρα, η ημέρα αυτή είναι γιορτή για την εκπαίδευση, είναι πανηγύρι. Όχι γιατί έχουν λιγότερο ή καθόλου διάβασμα οι μαθητές, όχι γιατί οι δάσκαλοι θα ξεκουραστούν, όχι … Είναι πολύ μικρά και ασήμαντα αυτά για να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε. Η ημέρα αυτή είναι γιορτή, διότι η Εκκλησία τιμά, τρεις μορφωμένους ιεράρχες, τρεις σημαντικούς ανθρώπους, τρεις αλτρουιστές, τρεις επαναστάτες. Κι όπως ένας οδοιπόρος έχει ανάγκη ανά διαστήματα να σταματά και να ξεκουράζεται για να συνεχίσει ανανεωμένος τον δρόμο που πορεύεται, έτσι κι εμείς, δάσκαλοι και μαθητές, έχουμε ανάγκη να αφουγκραστούμε τα μηνύματα που μας στέλνουν οι Τρεις Ιεράρχες ώστε να ανεφοδιαστούμε πνευματικά και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει.

Φέτος το σκηνικό της εορτής άλλαξε πάλι. Αν είναι χειρότερο ή καλύτερο δεν γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι είναι η πρώτη χρονιά, από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα (25 χρόνια εκπαιδευτικός) που δεν θα μπορέσω να εκκλησιαστώ αυτή την ημέρα. Όταν στο σχολείο δεν αποφασιστεί -για διάφορους λόγους- εκκλησιασμός τότε μόνο με χρήση άδειας μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάει στην εκκλησία την ημέρα αυτή και μόνο παίρνοντας απουσίες να εκκλησιαστούν οι μαθητές που το επιθυμούν. Καλό θα είναι λοιπόν, για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που το επιθυμούν, να τελείται αγρυπνία σε κάποιο Ιερό Ναό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι. Αν υπάρχει προγραμματισμένη αγρυπνία για φέτος, παρακαλώ ενημερώστε μας.
Ένας εκπαιδευτικός

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Γιατί να μην θέλουν οι εκπαιδευτικοί να εκκλησιασθούν με το σχολείο ; Και αφού δεν τιμούν τους Τρεις Ιεράρχες να δουλέψουν κανονικά και όχι να έχουν την ευκαιρίας της αργίας άνευ ουσίας. Σας τιμά προσωπικά εσάς και πολλούς άλλους εκπαιδευτικούς που ζητούν τον προσωπικό εκκλησιασμό. Αφού το υπουργείο δεν προσφέρει λύση καλό θα ήταν να την δώσει έστω και τώρα η εκκλησία με αγρυπνία σε κάποιο ναό των πόλεων.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζω και εγώ ως εκπαιδευτικός. Το σχολείο αποφάσισε να μην υπάρξει εκκλησιασμός. Τι να κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ θέλω να εκκλησιαστώ αλλά στο σχολείο αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ότι είναι δύσκολο. Παρακαλούμε τον Σεβασμιώτατο να μεριμνήσει για μία αγρυπνία. Περιμένουμε νέα ...

Αναστάσιος είπε...

Είναι ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζω. Νόμιζα ότι με την νέα Υπουργική απόφαση θα πραγματοποιούταν για όλα τα Σχολεία εκκλησιασμός. Να όμως που τα προβλήματα συνεχίζονται. Κρίνω και εγώ ότι η επιθυμία των εκπαιδευτικών για εκκλησιασμό μια τέτοια μέρα είναι δικαίωμα.
Χωρίς να θέλω να μετατοπίσω το μπαλάκι επιθυμώ να ρωτήσω ποια είναι; ή ποιά θα είναι; η στάση των οργανωμένων εκπαιδευτικών και των χριστιανικών συλλόγων.
Προ καιρού έθεσα το θέμα κατεβάσματος της αφίσας του «κινήματος Αφήστε με να Ζήσω» σε δύο Χριστιανικούς Συλλόγους της Πάτρας. Η απάντηση ήταν η σιωπή τους. Ο μακαριστός σπουδαίος συγγραφέας θεολογικών συγγραμμάτων Μιχαήλ Γ. Αγγελίδης έλεγε «ότι με την σιωπή μας συγκαταλεγόμαστε στους συνευδοκούντες».
Ερωτώ τώρα δημόσια με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσουν το θέμα: Ο Σύνδεσμός Κληρικών Μητροπόλεως Πατρών, τα Χριστιανικά Σωματεία: Χριστιανική Εστία, Χριστιανική Στέγη, Αναπλαστική Σχολή Πατρών, Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» ΓΕΧΑ Πατρών, Μέγας Βασίλειος Πατρών, Εκπαιδευτικά Συνέδρια Χριστιανικής Εστίας και Χριστιανικής Στέγης, Διψώ, κλπ.
Καθώς και η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων, Αθήνας και η Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Αθήνα.
Το θέμα δεν θα επιλυθεί μόνο με κάποια αγρυπνία ή πρωινός Εκκλησιασμός. Αυτά είναι ημίμετρα.
Με τιμή
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Unknown είπε...

Ποια είναι ακριβώς τα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών; Πέρα από γενικολογιες! Στο σύγχρονο σχολείο τι είναι αυτό που κομίζει η Εκκλησία στα πρόσωπα τριών κορυφαίων αγίων;. Στα 57 μου χρόνια πέρα από τετριμμένα λόγια ελάχιστες ομιλίες άξιζαν. Άραγε η σημερινή κατάντια του σχολείου αναζητά πραγματικά πρότυπα και εμπνευστές;
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε, Η εγκύκλιος του Υπουργείου λέει τα εξής:


ΘΕΜΑ: Εορτή των Τριών Ιεραρχών
Σχ.: η με αρ. πρωτ. Φ1/3495/ΓΔ4/10-1-2020 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.
Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.


Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση ο εορτασμός του Αγίου γίνεται μέσα στην Εκκλησία με ακολουθίες.
Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: Πώς γίνεται κάθε σχολείο να διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις, μονοήμερες και πολυήμερες εκπαιδευτικές ή μη εκδρομές και να υπάρχει περίπτωση να μην επιτρέπουν κάποιες συνθήκες εκκλησιασμό αυτή την ημέρα; Τι μπορεί να είναι τόσο δύσκολο και ανυπέρβλητο (εκτός από άσχημες καιρικές συνθήκες σε ορεινά μέρη ή κάτι πολύ έκτακτο;)
Η φράση "εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός" νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην εγκύκλιο. Ο εκκλησιασμός θα έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως και ας έρθουν όσοι μαθητές επιθυμούν. Το αν θα συνεχιστούν ή όχι τα μαθήματα είναι ένα άλλο ζήτημα. Ο εκκλησιασμός όμως, η συμμετοχή του σχολείου στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας, ειδικά αυτή την ημέρα, πιστεύω ότι θα έπρεπε να προβλέπεται από την εγκύκλιο.

Ανώνυμος είπε...

Προς Unknown


Τρεις ιεράρχες, τρεις άγιοι, τρία φωτεινά αστέρια που μας διδάσκουν και μας παραδειγματίζουν με τη ζωή τους και το έργο τους. Ας υπογραμμίσουμε τρία κοινά σημεία που έχουν:
1. Και οι τρεις ήταν πολύ μορφωμένοι. Μελέτησαν πολύ στη ζωή τους με υπομονή και επιμονή και κατόρθωσαν να αποκτήσουν αξιοζήλευτη μόρφωση. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
2. Και οι τρεις ωφέλησαν το κοινωνικό σύνολο αφιερώνοντας τη ζωή τους σε αυτό το σκοπό. Η Βασιλειάδα του Μεγάλου Βασιλείου, πόλη πρότυπο ακόμα και για τις ημέρες μας• τα συσσίτια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου που έτρεφαν χιλιάδες πεινασμένα στόματα ˑ ο αγώνας του Γρηγορίου του Θεολόγου για την αποσαφήνιση του δόγματος αποτελούν την έκφραση του αλτρουισμού τους, την έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης τους προς τον συνάνθρωπο.
3. Και οι τρεις είχαν αγίες μητέρες. Η Εμμέλεια (μητέρα του Μ. Βασιλείου), η Ανθούσα (μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου) και η Νόννα (μητέρα του Γρηγορίου του Θεολόγου) είναι αγίες της Εκκλησίας μας. Κύριο μέλημά τους ήταν η σωστή ανατροφή των παιδιών τους. Δημιουργώντας ευλογημένες οικογένειες και νουθετώντας τα παιδιά τους, έθεσαν τα θεμέλια των τριών αυτών ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Μόρφωση, αλτρουισμός, οικογένεια

Μνήμη Αγίου στην Εκκλησία σημαίνει πρόσκληση και πρόκληση για μίμηση του Αγίου. Ας μιμηθούμε κι εμείς τους Τρεις Ιεράρχες που σήμερα εορτάζουν:
• Να αγαπάμε και να επιδιώκουμε τη μάθηση
• Να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας
• Να σεβόμαστε και να τιμάμε την οικογένειά μας

Ας ζητήσουμε από τους Τρεις Ιεράρχες να μας φωτίζουν όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να προοδεύουμε στη γνώση και την αρετή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είσαι εσύ οικουμενιστή και φιλογιανναρικέ Ιφ. 2:59, το κριτήριο για το ποιές ομιλίες άξιζαν και ποιές όχι!! Το αντίθετο μάλιστα είναι τα κριτήρια σου.
Δλδ απο το σχόλιο σου καταλαβαίνουμε ότι πολλές ομιλίες άξιζαν!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο του διαχειριστή 2:36 μ.μ. Εχει δίκαιο!!
Ολο σωστό το σχόλιο του!! Απο την αρχή μέχρι το τέλος συμφωνώ μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή πρώτα απ' όλα στο Υπουργείο παιδείας που συνεχίζει σχεδόν την γραμμή του Σύριζα ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών!!

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Ἡ Ἐγκύκλιος τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, πού ἀναφέρει ὁ σχολιαστής τῆς 28 Ιανουαρίου 2020 - 3:30 μ.μ., ἔχει καί μιά ξεχωριστή παράγραφο (παρ. 2)πού ὁμιλεῖ σαφῶς γιά ἐκκλησιασμό τῶν Σχολείων ἐφόσον τό ἀποφασίσουν οἱ Σύλλογοι τῶν Καθηγητῶν-Δασκάλων.
Μέ ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Unknown είπε...

Αγαπητέ Ανάστασις δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος/οι σχολιαστές μιλάνε απαξιωτικά μόνο και μόνο επειδή δεν συμπορεύονται με τις απόψεις τους. Γιαν άριστης, οικουμενικής κλπ. Δεν αναφέρουν εν προκειμένω σε τι είμαι το ένα η το άλλο και μάλιστα στο σημερινό μου σχολιο-ερωτημα και προβληματισμό . Τιμώ βαθύτατα τον Γιανναρά αλά εχω Και την δική μου αντίληψη των πραγμάτων. Όσο για το οικουμενικής.....ας ζουν με την φαντασία τους. Το δε περιεχόμενο των σχολίων τους είναι υπεραρκετό για να τους εκθετει. Ασ ζουν με τις εμμονές και φαντασιώσεις τους. Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αναστάσιε όλοι αυτοί που αναφέρεις και αποτελούν τις διοικήσεις φιλόΧριστων συλλόγων δεν ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα τους νοιάζουν μόνο όταν θίγουν τα υλικά τους συμφέροντα. Μην περιμένεις καμιά φωνή δεν πάνε κόντρα στο σύστημα γιατί οι ίδιοι είναι το σύστημα.
Χρήστος Πετρόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανικοί Σύλλογοι πρέπει να δράσουν.
Απο την άλλη διαφωνώ με την ολική υποτίμηση, τον λιθοβολισμό τους και την εύκολη κατάκριση.
Το έργο τους είναι μεγάλο και αυτοί που κατακρίνουν και τους απορρίπτουν ας δείξουν το δικό τους για να τους επαινέσουμε...

Ναούμ

Ανώνυμος είπε...

π.Νικόλαε είναι ακριβώς όπως τα λέτε.
"Αν" αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Κι αν το παιδί σου πηγαίνει σε ένα σχολείο που ο Σύλλογος δεν αποφασίσει να γίνει εκκλησιασμός; Κι αν είσαι εκπαιδευτικός σε ένα σχολείο που ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν αποφασίσει να γίνει εκκλησιασμός; Τότε μένεις εκτός πανηγύρεως. Ή ελπίζεις να γίνει μία αγρυπνία για να μπορέσεις να πας με τα παιδιά σου. Και με την ευκαιρία να τους πεις ότι στις μέρες μας χρειάζεται κι αυτή η θυσία (του ύπνου) γιατί κάποιοι δεν τα προέβλεψαν καλά.

Ανώνυμος είπε...

Στην ερώτηση του εκπαιδευτικού δεν βλέπω απάντηση. Τα υπόλοιπα είναι για μελλοντικά διαβήματα τα οποία η κυβέρνηση σίγουρα θα απορρίψει

Ανώνυμος είπε...

Και αυτοί και οι προηγούμενοι στο Υπουργείο είναι στα θέματα αυτά ίδιοι και απαράλλακτοι. Δεν υπάρχει ζώσα και δρώσα Εκκλησία ούτε έχουν αγωνιστικό φρόνημα τα σωματεία. Τους αρέσει να είναι φρόνιμα παιδάκια στους εκάστοτε κρατούντες.
Στουδίτης

Ανώνυμος είπε...

Τις διάφορες επικρίσεις στις αιρετικές απόψεις, ονομάζει "απαξίωση" ο Ιφ. ...
Δυσανεκτικός στον διάλογο ο "προοδευτικός" Ιφ. θέλει μόνο ο ίδιος να απαξιώνει και να αιρετικολογεί φαίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Αγρυπνία θα έχει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πίσω απο τον Άγιο Ανδρέα.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου τῆς 28 Ιανουαρίου 2020 - 7:03 μ.μ., δυστυχῶς ἔχεις δίκαιο μέ τά ἐρωτηματικά σου. Ἴσως θά πρέπει ἐμεῖς, ὡς Σύλλογος Γονέων, νά μποροῦμε νά παρέμβουμε κάπως μία - δύο ἑβδομάδες πιό πρίν, ὥστε νά φανερώσουμε ἐγκαίρως τήν βούλησή μας.
Μέ ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Unknown είπε...

Μπορείτε να μου υποδειξετε τις αιρετικές θέσεις για να τις διορθώσω; Θα σας είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Προς Ιφ.:
Δείξε μας τα όλα τα σχόλια σου και θα σου βρούμε τις αιρετικές απόψεις σου.

Για να μην κουράζεσαι όμως: Αν ταυτίζεσαι με τις περι έρωτος απόψεις του Γιανναρά και δεν τις βλέπεις σαν αιρετικές και με αρκετές άλλες άπόψεις του, καθώς και αν θεωρείς τον υπαρκτό και συνεχώς εξαπλούμενο οικουμενισμό ως πίστη της Εκκλησίας και κάθε κατηγορία ως φαντασίωση και εμμονή.
Διάβασε και τα βιβλία του αείμνηστου λόγιου Μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη περι των νεονικολαϊτών καθώς και τα τόσα αντιοικουμενιστικά άρθρα για να καταλάβεις τις αιρετικές απόψεις σου.

Unknown είπε...

Αρκεί η πρώτη πρόταση του σχολίου σου για να καταλάβει κάποιος ότι βρίσκεσαι σε πλήρη άγνοια και σύγχυση. Χαίρε...
Ιφ