Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: «Ζήτησα να μην έρθει το Άγιο Φως» «Θα πάρω από το ακοίμητο καντήλι»


 «Να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο» κάλεσε τους Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτο και Τριμυθούντος Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε «στους δύο αδελφούς», τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ο κόσμος σπίτι του ώστε να μη μεταδοθεί η πανδημία του κορωνοϊού.
«Όλοι πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να καλέσουμε τον κόσμο να μείνει σπίτι και να παρακολουθεί τις λειτουργίες από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο», υπογράμμισε τονίζοντας ότι ο άνθρωπος δεν θα πεθάνει αν δεν πάει εκκλησία.
  Σχολιάζοντας δηλώσεις των δύο Μητροπολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι παιδάκια να τους κάνω μάθημα», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να κάνουμε υπομονή καθώς ο κάθε πιστός μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία από το σπίτι του.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζονται μάθημα από μένα, είναι άνθρωποι μορφωμένοι, είναι θεολόγοι, αλλά αυτή η νοοτροπία δεν είναι σωστή. Και αναγκάζουν και τον Γενικό Εισαγγελέα να πει κανένα λόγο και να τους κακοφανεί» σημείωσε.
Απευθύνοντας ξανά έκκληση προς όλους, είπε πως οι εκκλησίες θα ανοίξουν όταν φύγει ο κορωνοϊός. Και τόνισε ότι «ξέρουν πολύ καλά οι αδελφοί, πως όλοι οι κληρικοί προσεύχονται και για αυτούς που λείπουν».
«Και πρέπει να σεβόμαστε και τον συνάνθρωπό μας, τον αδελφό μας», υπογράμμισε, παραθέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί
να παρακούσουμε με κίνδυνο να μεταδώσουμε την ασθένεια ο ένας προς τον άλλον και να θρηνήσουμε θύματα;».
Όπως είπε, δεν αποφάσισαν μόνοι τους ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί, άκουσαν τους ιατρούς και τους ειδικούς. «Ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς. Γι’ αυτό πρέπει να υπακούσουμε», πρόσθεσε.
 
«Ζήτησα να μην έρθει το Άγιο Φως»
Ερωτηθείς για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ζήτησε φέτος να μην μεταφερθεί στην Αρχιεπισκοπή από τα Ιεροσόλυμα για να μην προκαλέσει. «Θα πάρω από το ακοίμητο καντήλι που υπάρχει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και θα δώσω στην κάθε ενορία», σημείωσε και κατέληξε: «Το φως τι θα το κάνω, αφού δεν μπορούν οι πιστοί να το πάρουν;».
 
Πηγή: Philenews / ΡΙΚ

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επί χρόνια παπάς από το ακοίμητο κανδήλι έπαιρνα το Άγιο Φως. Μετά ήλθε η συνήθεια ο Μητροπολίτης να φέρνει και να δίνει από τον Πανάγιο Τάφο λες και δεν υπάρχει η Χάρις της Ιεροσύνης . Φέτος ξανά κατά την Παράδοση. Το κακό ότι φέτος είναι χωρίς πιστούς. Με βαριά την καρδιά κάνω τις ακολουθίες. Για εμένα η Ανάσταση χωρίς πιστούς θα είναι Σταύρωση. Ποτέ δεν είχα φανταστεί τέτοια κατάσταση….

Ανώνυμος είπε...

Η Παράδοση εδώ και αιώνες είναι να παίρνουν το Αγιο.Φως απο τον Πανάγιο Τάφο.
Δεν τα ξέρεις καλά 10:53 πμ

Φιλομακεδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και με τη Θ.Κοινωνία τι θα γίνει;

Επικαλείστε κατ'οίκον εκκλησίες στον κόσμο τώρα και μετά τι θα του λέτε; Ότι δεν ισχύουν αυτά και ότι ήταν κατ'εξαίρεση;

Τραγελαφικά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ.ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΝΕ 10:53.ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΕΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ.Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΟΘΜΗΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ.ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΙΛΟΜΑΚΕΔΟΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο σχολιαστής 1.36. Μιλάει ορθόδοξα. Η Παράδοση εδώ και αιώνες είναι να παίρνουν το Αγιο.Φως απο τον Πανάγιο Τάφο.
Παίρναν το άγιο Φως από τα χέρια του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων και αμέσως ανέβαιναν σε άλογα, καμήλες, άμαξες, και μετά με καράβια το πήγαιναν στις Εκκλησίες όλης της ορθοδοξίας. Έτσι όταν έφτανε το άγιο Φως κάναν και Πάσχα όποτε λάχαινε από άνοιξη ως χειμώνα. Μέχρι που για την Ελλάδα μας κάποια εταιρία άρχισε να το μεταφέρει με αερόπλανα στην Ελλάδα την τρισένδοξη και έτσι το Πάσχα δεν κινείτε και τόσο πολύ.
Αχ! ιερέα μου δεν στα έμαθαν καλά. να τώρα που ο αστέρας αυτός σου κάνει μάθημα.
Θα χάσουμε και τα λίγα λογικά που μας έμειναν αυτές τις μέρες με τις σαχλαμάρες που γράφει εδώ μέσα ο κάθε αμαθείς.
Τέτοια θα έλεγε και για την Μακεδονία μας και ο Τσίπρας μπούχτισε και βάπτισε τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία. Δάσκαλός του ήταν ο Φιλομαμεδόνας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5:41 μμ δεν ξέρουμε αν λέει αλήθεια ότι είναι ιερέας ο 10:53 πμ.
Επειτα δεν ξέρεις ότι εδώ και αιώνες έβγαινε το Αγιο Φως απο τον Πανάγιο Τάφο θαυματουργικά;;

Ανώνυμος είπε...

Τότε δεν είχαν τα μέσα είρωνα ανώνυμε 7:09 μμ. Τώρα που υπάρχουν τα σύγχρονα μέσα για γρήγορη μεταφορά του Αγίου Φωτός δεν υπάρχει δικαιολογία.
Επειτα δεν ξέρεις ότι το θαύμα του Αγίου Φωτός βγαίνει εδώ και αιώνες;;

Π. Νικόλαος Καπνιάς είπε...

Μην μπερδεύετε ανόμοια πράγματα αδελφοί. Το θαύμα στα Ιεροσόλυμα γίνεται εδώ και αιώνες, η μεταφορά όμως του Αγίου Φωτός γίνεται ΜΟΝΟ τα τελευταία 30 περιπου χρόνια. Παλαιότερα δεν έφερναν το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα (άλλωστε, μεχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, δεν ήταν καν εφικτό, λόγω ελλείψεως αεροπορικής συγκοινωνίας).
Μέχρι τότε, ο Ιερέας έπαιρνε το φως από την ακοίμητη Κανδήλα του Ιερού. Δόξα τω Θεώ, μπορούμε πλέον να παίρνουμε το ίδιο το Άγιο Φως που θαυματουργικως αναβλύζει από τον Πανάγιο Τάφο. Ακόμη και σήμερα, πάντως, στα απομονωμένα ορεινά χωριά, δεν προλάβαιναν να φτάσει το Άγιο Φως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ιερέας στο «Δευτε λάβετε φως» άναβε τη λαμπάδα του, θέλοντας και μη, από την ακοίμητη Κανδήλα...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε π. Νικόλαε για το διευκρινιστικό σας σχόλιο.
Την ευχή σας.

Ελληνορωμιός

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα με τόσα μέσα, δεν δικαιολογείται να μην πάρουμε το Φώς απο το Αγιον Φώς του Πανάγιου Τάφου του Αναστάντος!!!

Φωτεινός