Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Το ημερολόγιο 2021 του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από το 1821


 Το ημερολόγιο 2021 του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη»
Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από το 1821

Με την παρουσίαση πλουσίου φωτογραφικού υλικού και με την συνοδεία ανάλογων ιστορικών κειμένων ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη» αφιέρωσε το φετινό του ημερολόγιο τοίχου στα 200 χρόνια από το 1821. Με γενικό τίτλο «200 χρόνια μετά», κάθε μήνας του ημερολογίου είναι αφιερωμένος σε μία περίοδο της Ηλειακής Ιστορίας, από την Άλωση του 1453 και την Τουρκοκρατία έως την Απελευθέρωση και την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στους 12 μήνες καλύπτεται όλο το χρονικό διάστημα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας και την προετοιμασία για την Επανάσταση με το έργο της Φιλικής Εταιρείας, μέχρι την καταγραφή των βασικών μαχών στον χώρο της Ηλείας, τόσο το 1821, όσο και κατά τα έτη εισβολής του Ιμπραήμ (1825-1827). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην σελίδα του Ιουλίου στην Ιστορία του χωριού της Ώλενας, ενώ ο Αύγουστος είναι «αφιερωμένος» στην Παναγία και την προσφορά των Ιερών Μονών της Ηλείας στον Εθνικό Αγώνα.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη» ετοιμάζει, σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία και τους τοπικούς φορείς του χωριού να τιμήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο, όπως κάθε χρόνο. Την συγγραφή και την επιμέλεια των κειμένων του Ημερολογίου είχε ο καθηγητής φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ την γενικότερη επιμέλεια του ημερολογίου είχε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αγγελική Δημητρακάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: