Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Βρώμικος πόλεμος κατά της Εkκλησίας με fake news. - Του Βασιλείου Βακάλη.


 
Βρώμικος πόλεμος κατά της Εkκλησίας με fake news.

          Του Βασιλείου Βακάλη.
 
            ΄Εργο και εξαιρετικό προνόμιο του δημοσιογράφου και των ΜΜΕ είναι η ενημέρωση του αναγνωστικού και ρ/τηλεοπτικού κοινού. Είναι υποχρέωση της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας η προσφορά αντικειμενικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης, η οποία συχνά καθορίζει την ποιότητα του δημοσίου λόγου και επηρεάζει τη δημόσια ζωή.
             Δυστυχώς στην Ελλάδα του 21ου αι. υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ενημέρωση του κοινού στηρίζεται στο ψέμα και την απάτη, στα γνωστότερα ως Fake news. Θα θυμούνται οι παλαιότεροι αναγνώστες  ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Kόλπου (1993) δημοσιογράφος παρουσίαζε 'ζωντανό' ρεπορτάζ από το μέτωπο του πολέμου κρυμμένος σε προάστιο της Αττικής! Ρεπορτάζ για γεγονότα, που δεν συνέβησαν δεν υπάρχει. Αν υπάρξει δεν είναι ρεπορτάζ, αλλά κακόβουλο και χυδαίο ψέμα φασιστικής έμπνευσης και δεν έχει καμιά σχέση με την αντικειμενική ενημέρωση, που είναι προϊόν έντιμης δημοσιογραφικής δουλειάς.
             Παρουσιάζουμε παρακάτω δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες το πανελλλήνιο αναγνωστικό και ρ/τηλεοπτικό κοινό "βομβαρδίστηκε" από "ειδήσεις" για γεγονότα, που δεν συνέβησαν ποτέ.
             Περίπτωση πρώτη. ΄Ηταν 6 Ιανουαρίου 2021 όταν έκπληκτοι παρακολουθήσαμε ΄ρεπορτάζ¨ στους δέκτες μας από το κανάλι του Σκάϊ, σύμφωνα με το οποίο "αντάρτης" Ιερέας στην Πάρο χωρίς να τηρήσει τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις ΚΥΑ  επιβαίνων σε βάρκα μαζί με άλλους πολίτες έκανε Αγιασμό των υδάτων και ένας απ' τους συνοδούς του έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τον Σταυρό. Αυτά ισχυριζόταν η δημοσιογράφος on air ενώ ταυτόχρονα "επαιζε" video που παρουσίαζε τα όσα ΄εξηγούσε¨εκείνη και τα καυτηρίαζε καταδικάζοντάς τα με ... αποτροπιασμό ο συνάδελφός της παρουσιαστής της εκπομπής. Η ... λεπτομέρεια; Στο video είχε καταγραφεί Αγιασμός υδάτων του 2015 και ΟΧΙ του 2021! ΄Ηταν video αρχείου. ΄Οχι ΔΕΝ είχε γίνει λάθος. Video στο οποίο να είχε καταγραφεί το 2021 Αγιασμός υδάτων ΔΕΝ υπήρχε, γιατί τέτοιος Αγιασμός Δεν  έγινε και ουδείς είχε παρανομήσει. Στο ίδιο θέμα και με το ίδιο video αναφέρθηκαν και οι τηλεοπτικοί Σταθμοί ALFA TV & STAR TV.
             Την λασπολογία, την απάτη και το ψέμα των παραπάνω δημοσιογράφων και Σταθμών αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η ανακριβής τηλεοπτική αναφορά και παρουσίαση πανελλαδικά της δήθεν μη τήρησης του νόμου της Πολιτείας και των εντολών της Ι. Συνόδου ανήμερα των Θεοφανείων του 2021 [με οπτικοακουστικό υλικό του 2015 έγινε] αφορμή δυσμενών σχολίων και σκανδαλισμού κατά της Εκκλησίας". 
              Περίπτωση δεύτερη. Την επομένη των Θεοφανείων η Έφημερίδα των Συντακτών΄ δημοσίευσε κείμενο και φωτογραφία στη λεζάντα της οποίας έκανε λόγω για ... "αγιασμένο συνωστισμό [στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας πιστών μεταξύ των οποίων και η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Σαλμά, προσθέτοντας ειρωνικά το] όποιος εντοπίσει κάποιον να φοράει μάσκα κερδίζει". Εδώ είναι προφανές το μήνυμα της ΕΦΣΥΝ: Παπάδες και δεξιοί ναρκωθετούν την υγεία του Λαού.
              Η ... λεπτομέρεια εδώ; Η φωτογραφία της ΕΦ. ΣΥΝ, ΔΕΝ απέδιδε στιγμιότυπο Αγιασμού υδάτων του 2021 γιατί απλούστατα τέτοιος Αγιασμός ΔΕΝ έγινε και το φωτογραφικό στιγμιότυπο απεικόνιζε Αγιασμό παλαιότερης χρονιάς. 
              Αυτή την περίπτωση του ψεύδους και της απάτης της ΕΦ.ΣΥΝ αποκάλυψε με δική του ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Αιτ/νίας κ. Κοσμάς, ο  οποίος γράφει πως "είναι ολοφάνερο ότι συγκεκριμένα κέντρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν τους πολίτες σε ρήξη θέλοντας να φέρουν την Εκκλησία απέναντι στην κοινωνία και ότι είναι πασιφανής η προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος για την Εκκλησία από μερίδα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας αρχειακές φωτογραφίες και βίντεο ... παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία ανταποκρίθηκε θετικά και με σεβασμό από την πρώτη στιγμή στην επιβολή των μέτρων για τη δημόσια υγεία ... [και κατέληξε η ανακοίνωση με το] όποιος εντοπίσει κάπου την αποκατάσταση της αλήθειας κερδίζει". 
               Μετά τα παραπάνω διερωτάται κανείς: Ποιοι είναι αυτοί, που με ανήθικους τρόπους προσπαθούν να τοποθετήσουν την Εκκλησία απέναντι στην κοινωνία και την πολιτεία; Ποιοι είναι αυτοί, που εκμεταλλεύτηκαν την ένταση των ημερών εκείνων - στη ζωή των ελεύθερων και δημοκρατικών Λαών υπάρχουν και αυτές - και έσπευσαν για αντιεκκλησιαστική σπέκουλα παρουσιάζοντας έμμεσα αλλά ξεκάθαρα την Εκκλησία ως ηθικό αυτουργό θανάτων συνανθρώπων μας; 
               ΄Ηδη η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδας απεφάσισε να προσφύγει στο ΕΣΡ προκειμένου να επιληφθεί των παραπάνω υποθέσεων κατασκευής χυδαίως ψευδών ειδήσεων κατασυκοφάντησης της Εκκλησίας. Ανεξάρτητα απ' αυτά το φαινόμενο των fake news αποτελεί σύμπτωμα σήψης μερίδας ΜΜΕ, απειλεί την κοινωνική ειρήνη και την ομαλή πολιτική πορεία του Λαού μας σε ώρες κρίσιμες.-
 
ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο: 
       1. Είχε συνταχθεί πριν γίνουν  γνωστά τα fake news σχετικά με τον Αγιασμό στη Μητρόπολη Θηβών και για τις ... 'κλέφτρες" καλόγριες, που ...κρύβονταν για να αποφύγουν το αυτόφωρο στη Μητρόπολη Φωκίδος!!!
       2. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" των Ιωαννίνων.-

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας πολεμήσουν όσο θέλουν διαφήμιση κάνουν. Στο τέλος η αλήθεια πάντα επιπλέει.