Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΣ: Με την συμμετοχή πιστών η Λειτουργία των Θεοφανείων


 ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:


1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α.
υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.
3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.
4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιος ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος. Με πράσινο χάρτη βάζει τη χώρα σε κοκκινο συναγερμό Μόνο για τα Θεοφάνεια. Μα τόσο πολύ οι άρχοντες φοβούνται τον αγιασμό;Ηλθε η ώρα ο λαός να μιλήσει!!!!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ευλογείτε, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς!
Η σημερινή απόφαση σας είναι γενναία και πραγματικά ιστορικής σημασίας και θέτει σαφή όρια ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος
Θεολόγος καθηγητής
Πάτρα

Ανώνυμος είπε...

Περα από το κατοχυρωμένα δικαιώματα της Εκκλησίας στο Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει το ΔΙΆΛΟΓΟ με τις θρησκευτικές κοινότητες."Οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές ομάδες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής της καθημερινής πραγματικότητας, τμήμα του ιστού των κοινοτήτων μας στις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τα χωριά και την ύπαιθρο των 28 κρατών μελών μας.

Ο διάλογος της ΕΕ με τις θρησκευτικές ομάδες έχει προβλεφθεί, πολύ συνειδητά, στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας"
Αυτονόητες παραβιάσεις από το Ελληνικό κράτος που θεωρεί την Εκκλησια όχι Θεσμό, αλλά μαγαζί της τσέπης της.
Συγχαρητήρια στην λεβέντικη σύνοδο κι στον Αρχιεπίσκοπο
Με αρετή κι τόλμη συνεχίζουμε. Είμαστε μαζί!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζει να γλυκοχαράζει.....

Ανώνυμος είπε...

Πήγα τα Χριστούγεννα και γινόταν της τρελής από κόσμο. τώρα με τον αγιασμό θα πάνε όλοι. Προτιμώ να πάω να τον πάρω με το διευχών. Όλοι τους κοιτάζουν το παγκάρι και όχι την υγεία μας.

Ανώνυμος είπε...

Για να τους κόψει τους μισθούς και θα δεις τα σαφή όρια μεταξύ των δύο. Η Εκκλησία από τον Μ. Κωνσταντίνο επέζησε με την κρατική εξουσία. Χωρίς αυτή θα ήταν χίλια δύο κομμάτια σαν τους παλαιοημερολογίτες. Μην ξεχνάς ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι όπως εσύ κ. Γκουρβέλο.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων. Αυτό το αντάρτικο για ικανοποίηση ακραίων που υπάρχουν στον χώρο της θα επιφέρει θανάτους. Να αναλογισθούν την κρισιμότητα. Ο Λαός του Θεού και όχι οι φονταμενταλιστές θα απέχουν από την συνάθροιση αυτοκτονίας στην οποία οδηγεί η απόφαση της Εκκλησίας. εύχομαι το θανατικό να μην είναι στον Λαό του θεού αλλά σε όλα τα κλιμάκια των ποιμένων για να συναντήσουν αυτούς που έφυγαν…. Και να ξεκαθαρίσει το τοπίο της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο!!! Συνεχίστε έτσι,ο φιλαγιος και φιλοθεος λαός είναι στο πλευρό σας!!Μη δειλιασετε!!!Κανω έκκληση σε όλους τους πιστούς ορθόδοξους χριστιανούς να προσέλθουν μαζικά στις εκκλησίες μας την ημέρα των Θεοφανείων, αλλά και κάθε Κυριακή εφεξής!!!

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους μια σωστή απόφαση!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάνε ό,τι θέλεις ανώνυμε 8:31 μ.μ.
Πάρε μαζί σου και τους νεωτεριστές ιερείς και κάνε ΄΄ο,τι θέλεις και μην μας ζαλίζεις. Αντε μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Κούνα που σε κούναγε εκκλησιομάχε 8:38 μ.μ. με τα θολά μυαλά!
Η Εκκλησία είναι η ζωή του Έθνους και δεν έχει ανάγκη καμία κρατική υποστήριξει. Αλλοίμονο όμως στους διώκτες της Εκκλησίας!

Χριστιανός Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Έπεσε η πρώτη μπαταριά... καιρός ήταν...

Ανώνυμος είπε...

Αποριας αξιο:Αφου οι εκκλησιες πρεπει να ειναι κλειστες τα Θεοφανεια ας πουμε για τον ιο...γιατι δεν θα ανοιξουν ΟΛΑ τα σχολεια τη Δευτερα?Ποιος κοροιδευει ποιον?Χτυπανε την μεγαλυτερη μερα του χρονου μετα τη Μ.Παρασκευη για να ανοιξουν οι παιδικοι σταθμοι?Και ο Αλη Πασας για να κοροιδεψει τους ελληνες εβρισκε εξυπνοτερες λυσεις!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το καλυτερο σχολιο αυτο του 7.16.Μην μιλας για δικαιο,εσυ αδικε!Μην μιλας για νομο,εσυ ανομε!Κοινοβουλιο Μανι,Θεκελ,φαρες!Τι σημαινει?Ανοιξτε τη Βιβλο!

Ανώνυμος είπε...

Πάνω από τους σωματικούς θανάτους είναι οι πνευματικοί θάνατοι.
Γι αυτούς έχεις να πεις τίποτε;

Ανώνυμος είπε...



ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ;
Σ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...



ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Ανώνυμος είπε...



Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ρωτήσει την Εκκλησία,
μας υπογράφετε, ότι αν ανοίξετε τις εκκλησίες, δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορωνοιό;
και όσοι από θέση ασφαλείας ζητούν το άνοιγμα των εκκλησιών, το υπογράφουν;

Ανώνυμος είπε...




Η Πολιτεία προσπαθεί να μας προστατεύσει από το φονικό ιό, και οι
χριστιανοί αντί να βοηθήσουν πάνε κόντρα, κι έτσι γίνονται αιτία
να βρίζονται από τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια 8,40πμ, 8,41πμ, 8,46πμ, 8,49πμ είναι γραμμένα από τον ίδιο και φαίνεται ότι έχει κάποια μανία.
Είναι εχθρός της Εκκλησίας ή υπαλλιλίσκος μισθωτός και εκτελεί εντολές φαίνεται.

Ορφέας είπε...

Τα σχόλια ήρθαν αποδείξουν για ακόμα μία φορά την διαχρονικότητα του Αισώπου
"Κάποιος ξεκίνησε για το παζάρι καβάλα στον γάιδαρο με τον γιό του να τον ακολουθεί.
"Δεν ντρέπεσαι του λέει κάποιος, εσύ καβάλα και το παιδί κάτω με τα πόδια;;"
Κατεβαίνει ο άνθρωπος και ανεβάζει το παιδί.
"Τί ασέβεια του λέει άλλος, το παιδί καβάλα και εσύ με τα πόδια!!"
Ανεβαίνουν και οι δύο πάνω στον γάιδαρο...
"Δεν λυπάστε, τους λέει ο άλλος, το ζωντανό;;;"

Δεσπότες της ΔΙΣ ότι και να αποφασίσετε, θα τα ακούσετε!
Συνεχίστε, εμπιστευόμενοι αποκλειστικά και μόνον τον φωτισμό του Θεού.
Καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε στά αβγά σου....

Ανώνυμος είπε...

Αν συμβεί οτιδήποτε την απόλυτη ευθύνη δεν θα την έχει ο κλήρος αλλά οι ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ που δεν υπολογίζουν τίποτα πέρα από το να φορέσουν τις φανταχτερές στολές χρώματος γαλάζιου που έχουν για αυτές τις μέρες.

Ανώνυμος είπε...

https://www.exapsalmos.gr/2021/01/04/i-epidimiologos-k-linou-adeiazei-tin-kyvernisi-oi-eidikoi-den-enimerothikan-kan-gia-afti-tin-allagi/
Δήλωση-βόμβα της λοιμωξιολόγου Αθηνάς Λινου: δεν ενημερώθηκαν οι λοιμωξιολόγοι.
Ντροπή στο Μητσοτάκη, μόνο ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Τί συμβαίνει ανώνυμε 1:26 μ.μ.;
Για το Εφετείο με τους χιλιάδες μαζεμένους έξω μαζί, δεν σε είδαμε να βγάζεις άχνα!
Γιατί τώρα τέτοια εκκλησιομαχία;

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή στους σταλινιστές! Ντροπή και στους "δικηγόρους" τους!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Καλή αυριανή και καλό φωτισμό σε όλους μας!
Αύριο των Θεοφανείων, όλοι ανεξαιρέτως οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε στις εκκλησίες μας, είτε μέσα είτε έξω από αυτές, τηρώντας βέβαια τα υγειονομικά μέτρα.
Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση να πάω στην Εκκλησία αύριο τώρα δεν θα πάω. Ο λόγος ότι τα μέτρα δεν θα κρατηθούν κακώς λένε οι ιερείς και περισσότερο οι επίσκοποι ότι τα κράτησαν. Από το σπίτι μου θα παρακολουθήσω καλύτερα με την οικογένειά μου.

Ανώνυμος είπε...



χρειάζεται σύνεση, τα πράγματα είναι δύσκολα,
μια επιπολαιότητα, μπορεί να κοστίσει ζωές

Ανώνυμος είπε...

Η Σύνοδος ας σκεφθεί και μας τον λαό. Με την απόφασή της αυτή θα μπουν ανεξέλεγκτα πολλοί και θα κινδυνεύσουν οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας. Εμένα κάθε χρόνο μου τον φέρνει στο σπίτι τον Αγιασμό η μάνα μου γιατί η ακολουθία είναι μακρόσυρτη και δεν πάω.

Ανώνυμος είπε...

Για 5:06
Δεν είναι μαγικό πράγμα ο Αγιασμός για να αγιάζει τους βαριεστημένους και περιφρονητές της Εκκλησίας. Ο Αγιασμός επιδρά όπου υπάρχει ευλάβεια και πίστη Ορθόδοξη έμπρακτη.

Αντύπας

Ανώνυμος είπε...

Ο θάνατός σου η ζωή μου δηλαδή! Η εκκλησία έχει προσφερει την περιουσία της με αντάλλαγμα την μισθοδοσία των κληρικών. Γιατί να κόψει τους μισθούς των κληρικών? Εκτός από κληρικοί δεν ειναι άνθρωποι?

Ανώνυμος είπε...

το ιικο φορτίο στην Αττική τα Χριστούγεννα επιδεινώθηκε,
επιδεινώθηκε και την πρωτοχρονιά, θα επιδεινωθεί και τα Φώτα, και μερικοί φωνάζουν να ανοίξουν οι εκκλησίες...

Kalemis είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Ορφέα και του εκλεκτού θεολόγου κ.Γκουρβέλου!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα παραλύσει η ζωή επειδή αυξήθηκε το ιικό φορτίο!