Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

O μητροπολίτης Πορφύριος εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας


O μητροπολίτης Πορφύριος εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας

Νέος Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη ο μητροπολίτης Ζάγκρεμπ - Λιουμπλιάνας Πορφύριος και διαδέχεται τον Ειρηναίο, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό.

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 με μυστική ψηφοφορία. Ο νέος προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 1961 στην πόλη Μπέτσεϊ στην Βόιβοντινα. Το 1985 εκάρη μοναχός και έναν χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1986 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε το 1990. Το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η εκλογή Πατριάρχη γίνεται από όλους τους αρχιερείς (Μητροπολίτες και Επισκόπους) της Ιεράς Συνόδου και υποψήφιοι είναι όποιοι απ' αυτούς κατέχουν επισκοπικό αξίωμα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά την εκλογή -με μυστική ψηφοφορία- τριών υποψηφίων, οι οποίοι έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, ξεχωριστοί φάκελοι, εντός των οποίων υπάρχει το δελτίο με το όνομα του καθενός, τοποθετούνται στις τρεις πλευρές του Ευαγγελίου.

Στην συνέχεια ακολουθείται η αποκαλούμενη «αποστολική μέθοδος» μέθοδος όπου ένας ιερομόναχος κοινής αποδοχής- που επιλέγεται με ηλικιακά ή πνευματικά κριτήρια- τραβάει από το ευαγγέλιο έναν φάκελο. Το όνομα του ιεράρχη που θα αναγράφεται σε αυτόν, αποτελεί τον νέο Πατριάρχη των Σέρβων.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οικουμενιστής, φιλοπαπικός, ρωσόφιλος είναι.
Τα χειρότερα θα έλθουν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κωστόπουλε χαράς Ευαγγέλια για εσένα, διότι ο καλός σου φίλος Πορφύριος, και φίλος του φίλου σου Πάπα Φραγκίσκου, έγινε Πατριάρχης Σερβίας. Σε βλέπω τώρα να πηγαίνεις και προς Βελιγράδι ταξιδάκια ιερά. Είσαι τυχερός. Παντού την χώνεις την ουρά σου. Γνωρίζεις να σκοπεύεις και αυτούς που βγαίνουν με κλήρωση. Να τον χαίρεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά τα έτη
και καρποφόρα η πατριαρχική του διακονία
για το καλό του αδελφού Σερβικού Λαού,
Ο ΟΠΟΊΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ κλπ κλπ κλπ
Επιστροφή του Σερβικού Πατριαρχείου στην πραγματική του έδρα στο Κοσσυφοπέδιο
Είναι ευχάριστο
ότι δεν εξελέγη εκείνος ο Ιεράρχης,
που πριν ακόμα γίνει Πατριάρχης
είχε αρχίσει τις απειλές κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου
και να διατάζει
να μη παίζουν(!!!!) με τους ιερούς κανόνες ...
Ειρήνευε τώρα Σεβασμιότατε ...