Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η καρδιά του κενόδοξου δεν μπορεί να ταπεινωθεί - Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος


 Όπως η φλόγα στρέφεται πάντοτε προς τα πάνω, και μάλιστα αν ανακατέψεις τα ξύλα, έτσι και η καρδιά του κενόδοξου δεν μπορεί να ταπεινωθεί, αλλά έτσι και του πεις εκείνα που τον ωφελούν, υπερηφανεύεται περισσότερο. Όταν δηλαδή τον ελέγχουν ή τον νουθετούν, αντιλέγει έντονα· ενώ όταν τον επαινούν και τον κολακεύουν, επαίρεται άπρεπα.

Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος

3 σχόλια:

Τ.Γ. είπε...

Άριστα Αναστάσιε, όχι όμως μόνο να τα γράφεις, αλλά και να εφαρμόζεις στην πράξη σου τα γραφόμενά σου. Αντί να δημοσιεύεις τις κολακείες των κολλητών σου, αποδεικνύοντας την κενοδοξία σου, προσγειώσου σε αυτογνωσία και αυτοκριτική. Καλή μετάνοια!!

Ανώνυμος είπε...

Δυο τρεις από τους αναγνώστες σας κ. Αναστάσιε σας έχουν «βάλει στο μάτι» σας ζηλεύουν γιατί διαφορετικά δεν θα τους απασχολούσε να κάνουν επίσκεψη και να γράψουν τα πικρόχολα σχόλια τους. . .. προσωπικά σας συγχαίρω για την ανωτερότητά σας που ως γνήσιος Χριστιανός με δημοκρατική παιδεία και αυτά τα σχόλια βρίσκουν τόπο δημοσίευσης.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 1 Απριλίου 2021 - 12:45 μ.μ.

Σε ευχαριστώ που δημόσια με προσκαλείς σε μετάνοια για να σώσω από τα πάθη και τις αμαρτίες την ψυχή μου.
Όλοι έχουμε την τάση όταν βλέπουμε το κακό στους άλλους να το κατακρίνουμε πολλές φορές χαρακτηρίζοντας τους με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Αυτή την τάση σε μεγάλο βαθμό την διαθέτω ο αμαρτωλός και ασήμαντος και τρισάθλιος δούλος του Θεού.
Ο λόγος τους Θεού όμως μας καλεί να μην κρίνουμε τους άλλους τόσο αυστηρά («Μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Λουκ. 6:37; Ρωμ. 2:1; 1Κορ. 4:3; 1Κορ. 4:5;) αλλά με την ίδια επιείκεια και υπομονή με την οποία ο Θεός μας μεταχειρίζεται έτσι και εμείς οφείλουμε να βλέπουμε τους άλλους (Γιατί με όποια κρίση κρίνετε θα κριθείτε, και με όποιο μέτρο μετράτε, θα μετρηθεί σ’ εσάς. Μάρκ. 4:24; Λουκ. 6:38.) Μην κρίνεις για να μην κριθείς λοιπόν! Μια σπουδαία προτροπή που είναι εντολή του Κυρίου μας.
Ας μην ξεχνάμε και οι δυο μας πως ο Θεός είναι ο μέγας Κριτής και ότι ακόμη ότι τον αμετανόητο ληστή πάνω στον σταυρό μόλις πριν πεθάνει άγγιξε την αμαρτωλή καρδιά του και τον έσωσε για πάντα.
Τέλος ο Κύριος μας Ιησούς δίνει τον χρυσό κανόνα της αγάπης προς τον πλησίον: Συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες οι άλλοι να σου συμπεριφέρονται («Όλα όσα θέλετε, λοιπόν, να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’ αυτούς· γιατί αυτός είναι ο νόμος και οι προφήτες». Λουκ. 6:31;).
Σας ευγνωμονώ. Παρακαλώ για τις προσευχές σας για την μετάνοιά μου ώστε να σωθώ και να μην πάω εκεί που το αξίζω: στην Κόλαση