Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ… ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ - Εκδόσεις ΙΩΝΑΣ


 ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ… ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ

Εκδόσεις ΙΩΝΑΣ

Ατυχώς, μετά από τρεις συνεχείς εκδόσεις του βιβλίου του μακάριου Πατέρα μας Μελετίου Μητροπολίτου Πρεβέζης «Το χάραγμα του αντιχρίστου» και παρέλευση δεκαετίας από την εξάντληση της τελευταίας…, «πάλιν πλοῖα, και δίκτυα»! Ξανά ο αντίχριστος στο προσκήνιο συναποκομίζων τα εργαλεία του σφραγίσματος και τα μορμολύκεια της αφελούς τρομάρας που γεννάει κάθε άγνωστο!

Πριν καλά-καλά την είσοδο στην χιλιετία, προεξαγγέλθηκε από ψευδοπροφήτες (εκείθεν και εντεύθεν του Ατλαντικού) και η είσοδος στην κοσμική κονίστρα, αυτού του απεχθούς αντίχριστου! Θα σφραγίσει… θα απαγορεύσει… θα απειλήσει… θα προκαλέσει πείνα… θα κάνει οπαδούς… έλεγαν, έγραφαν και διέδιδαν! Ήδη έλεγαν (οι φοβούμενοι εκεί όπου «οὐκ ἦν φόβος»), με το bar code στο οποίο εμπεριέχεται (666) ο αντίχριστος βάζει σφραγίσματα παντού! Η λογική απέπτη και η θεολογία ήταν άγνωστος.

Όμως πρέπει να το ομολογήσουμε ήδη, πολύ πριν, είχε συκοφαντηθεί ο Χριστός από μια φρικαλέα… «θεολογία» ως επουράνιος δυνάστης, που αυθαίρετα και ετσιθελικά (Θεός είναι, κάνει ό,τι θέλει…) καταδικάζει αντιφρονούντας στην αιώνια κόλαση, τιμωρεί αμαρτωλούς για λάθη και αμαρτίες, γενικά συμπεριφέρεται ως θυμωμένος άρχοντας, που κατεξουσιάζει των αρχομένων, ευαρεστούμενος ή θυμούμενος αναλόγως της συμπεριφοράς των υπηκόων! Ο Θεός περιγραφόταν ως επουράνιος χωροφύλακας, που αστυνομεύει την ζωή των ανθρώπων, με ευαισθησία στις σεξουαλικές αμαρτίες και στην… αίρεση! Προσοχή. Οι σωματικές αμαρτίες είναι μεγάλες, όχι γιατί διαπράττονται με τα γεννητικά όργανα αλλά γιατί είναι εξάρτηση δυσαπόσπαστος, και η αίρεση από την άλλη είναι χωρισμός από του Θεού. ΟΜΩΣ από την πλευρά μας, όχι από την πλευρά Του! Από τις αμαρτίες μου κινδυνεύω να πάω στην κόλαση (πράγμα αφόρητα οδυνηρό γι’ Αυτόν), δεν κινδυνεύω από Εκείνον, ούτε θα με στείλει Αυτός.

Ανατρέψαμε δυστυχώς την θεολογία του Πατρικού Οίκου (Βασιλεία του Θεού), στον οποίον ο Πατέρας μοιράζεται την περιουσία Του χωρίς δεύτερη κουβέντα μπροστά στην αναιδή απαίτηση του γιού Του, και βγαίνει «κάθε δειλινό» στο δρόμο να δει, αν ο άσωτος επιστρέφει, ή γιατί ο πρεσβύτερος δεν έμαθε να αγαπά (ενώ «βλέπει» ότι όλη η περιουσία είναι δική του… πάντα τά ἐμά σά ἐστί) και δεν θέλει να εισέλθει, και κάναμε τον Πατρικό Οίκο διοικητική διάρθρωση ρόλων, σαν σκηνικό επίγειου βασιλείου. Λες και οι αρετές είναι βασιλική ευαρέσκεια και ο Παράδεισος ανταμοιβή πεπραγμένων και όχι ποιοτική ταυτότητα αγάπης. Νομίσαμε ότι ο ληστής… απλώς την σκαπούλαρε! Δεν καταλάβαμε την συγχώρεση της πόρνης!

Ακόμα χειρότερα, δεν αφεθήκαμε σε μαθητεία κοντά στον Πέτρο. Ένα κομμένο αυτί, τρεις αρνήσεις, φευγιό απ’ τον Γολγοθά, κι’ όλα αυτά σε ένα απόγευμα! Μετά από τρία χρόνια, μετά από διδασκαλίες, μετά την αναγνώριση στον Χριστό: Συ είσαι ο Γιος του Θεού, μετά από περίπατους στα κύματα, μετά από απορρίψεις: Ύπαγε οπίσω μου σατανά… (αντίχριστε;;;), μετά την προφητεία: Πριν να λαλήσει ο κόκορας θα μ’ έχεις αρνηθεί όχι μία αλλά τρεις φορές!! Κι’ όλα αυτά γίνανε… Και μετά ακούγοντας Ανάσταση να λέει «θυμόσοφα»…: Φλυαρίες γυναικών!! Κατόπιν συντριβή, από τα άδεια και εγκαταλελειμμένα οθόνια και το πεταμένο σουδάριο…

Και ύστερα διαβεβαίωση ότι «ὄντως ἠγέρθη ὁ Κύριος καὶ ὤφθη Σίμωνι». Τον είδε; Πού; Πότε; Μάλλον Τον κατάλαβε. Και κατόπιν η συνάντηση μετά την Ανάσταση, εκεί που έγινε και η αρχή…, στην Γαλιλαία. Και τότε: Σίμων μ’ αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς; Αυτοί δεν με αρνήθηκαν… Δεν έκοψαν κανένα αυτί… Δέχθηκαν να πλύνω τα πόδια τους… Δεν περπάτησαν στα κύματα… Δεν φώναξαν ότι είμαι Γιος του Θεού… Δεν προσπάθησαν να με εμποδίσουν να σταυρωθώ… Γι’ αυτό σε ρωτάω αν μ’ αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς… Όλοι σας το ίδιο αγαπημένοι μού είστε… (ακόμα και η πληγή μου ο Ιούδας…) αλλά συ, Βράχε Πέτρε, έχεις απάνω σου εκφράσεις και πτυχές πολλών ανθρώπινων δεδομένων. Συ τώρα που γυρίζεις, ΣΤΗΡΙΞΟΝ τους αδελφούς σου, αφού θα είσαι ο αρχηγός της Εκκλησίας μου.

Αντί όλων αυτών, μια αγχώδης… θεολογία βλάσφημη και απαράδεκτη, όπως είπαμε, αφού κατ’ αυτήν, σε τελική ανάλυση αν… «χαραχθείς», δεν υπάρχει επιστροφή…! Δηλαδή η… σφραγίδα του διαβόλου είναι ισχυρότερη της σφραγίδος του Θεού!; Ενώ εμείς παρακαλούμε για το μωρό στις ευχές της ογδόης ημέρας «… ἀνεξάρνητον μεῖναι τό ὄνομά Σου ἐν αὐτῷ…»; Λοιπόν, μπορείς να εγκαταλείψεις τον Χριστό, αλλά δεν μπορείς να φύγεις (και με την βοήθεια του Χριστού!!) απ’ τα χέρια του διαβόλου; Τι… μέγεθος βλασφημίας είναι κάτι τέτοιο;; Και ακόμα χειρότερα να θεωρείς κάτι τέτοιες αντιλήψεις… απόγειο της Θεολογίας ενώ είναι βλασφημία του Αγίου Πνεύματος;!

Στην ιστορική διαδρομή (του παρελθόντος αλλά και του… μέλλοντος) πολλά πρόσωπα «ενσάρκωσαν» αντίχριστες αντιλήψεις. Ο κύριος και πρώτος αντίχριστος φανερώνεται στους πειρασμούς του Χριστού στην έρημο και στον Γολγοθά! «Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν μαρτύρων;» Ακόμα και ο Πέτρος, όταν αντιτίθεται στην πορεία του Χριστού προς τον Σταυρό, ακούει ότι είναι… σατανάς, αφού δεν φρονεί τα του Θεού…! Συνεπώς το θέμα-πρόβλημα του αντιχρίστου δεν είναι εξωτερικό τεχνικό ή κάποιου φυσικού προσώπου, αλλά των δαιμονικών αντιλήψεων αντίθεσης στην πορεία ζωής που προτείνει ο Χριστός. Φυσικά, η πορεία ζωής, δεν υλοποιείται με… bar code, που στις μέρες μας… καταργήθηκε και απόχτησε άλλο τεχνικό σχήμα… χωρίς μπάρες!!

Ο Χριστός διευκρίνισε τα θέματα με την διαζευκτική επιλογή υπακοής και λατρείας… «ἤ Θεῷ ἤ μαμμωνᾷ…». Μαμμωνάς ήταν ο Θεός του χρήματος…, δηλαδή η λατρεία της αυταπάτης της παντοδυναμίας! Έχω λεφτά, τα μπορώ όλα! Δεν χρειάζομαι κανέναν και τίποτε…, πλούσιος εἰμί καί πεπλούτηκα…! Υπάρχει χειρότερο αντίχριστο φρόνημα; Και μείς ψάχνουμε νούμερα και βλαμμένους… Όπως υπομνηματίζει στο επίμετρο ο π. Mikhael Polsky, ο αντίχριστος ανακυκλώνεται επαναλαμβανόμενος με τις έξι μέρες εργασίας…, δεν υπάρχει δηλαδή έβδομη ημέρα Κυρίου…

Υποδομή και… υποστήριξη όλων αυτών των θεολογικών ανοητολογημάτων γίνονται και είναι, όλες οι κατά καιρούς και με αφορμή ιατρικά (COVID-19) και κοινωνικά γεγονότα (επίσκεψη στη σελήνη) συνωμοσιολογίες, που δίνουν εφαλτήριο και στα περί αντιχρίστου. Η δεισιδαιμονία και ο ανορθολογισμός ανθίζουν μαζί και συμπορεύονται ως καλοί… σύζυγοι! Στα έκτακτα και στις απρόοπτες συνθήκες οι άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι και ανασφαλείς και εύκολα δέχονται αστήρικτες θεωρίες ως ψυχική τους παράκληση-παρηγοριά! Τα συναισθήματα του φόβου γίνονται «λίπασμα» αυξητικό όλων αυτών, χωρίς να χρειάζεται (κατ’ αυτούς) καμμία αποδεικτική τεκμηρίωση πλην της αγχώδους «θυμοσοφίας»…: κάτι μας κρύβουν!

Η όλη διαδικασία είναι ψυχολογική ανάγκη για… βεβαιότητα, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση, ψυχολογικά κενά που σε περιόδους κρίσης μεγιστοποιούνται. Και όλα αυτά συμβαίνουν και σε χριστιανούς, που υποτίθεται εμπιστεύονται τον Χριστό ως Κύριο της ζωής τους και λένε κάθε Κυριακή στην Ευχαριστία: «Σοί παρακατατιθέμεθα τήν ζωήν ἡμῶν ἃπασαν καί τήν ἐλπίδα, Δέσποτα Φιλάνθρωπε…», «Στα χέρια σου Φιλάνθρωπε Κύριε αφήνουμε όλη μας την ζωή και την ελπίδα...».

Είναι κωμικοτραγική η θέση και η κατάσταση όσων αποδέχονται όλα αυτά και αγωνιούν για τον αντίχριστο, που όμως η κοινωνική τους απομόνωση αυξάνει την… πίστη τους σε θεωρίες συνωμοσίας, και την «θεολογική» τους μέριμνα να αποφύγουν τον αντίχριστο… υβρίζοντας και «μισώντας» ίσως, όσους διαφωνούν θεολογικώς και ελλόγως… Ἂβυσσος ἂβυσσον ἐπικαλεῖται… (Ψαλμ. 41,8).

Ξαναεκδίδουμε τον κόπο του μακαρίου Πατέρα μας Μελετίου, γιατί σήκωσε και πάλι στις μέρες μας κεφάλι η «θεολογική» ανοησία και απειλεί με γελοιοποίηση την πίστη! Εκείνος ο Μακάριος Πατέρας μας Μελέτιος, μόνος, κόντρα στη θεολογική ανοησία και στην αδελφική εγκατάλειψη και με αυτό του το βιβλίο, έγινε μέτοχος του Μακαρισμού του Χριστού: Μακάριοι ἐστέ ὃταν ὀνειδίσωσι…

Φιλοδοξούμε λοιπόν και μείς με την τωρινή έκδοση να πάρουμε «κάτι» από αυτόν τον Μακαρισμό…

Εισαγωγή στη καινούργια έκδοση (4η) του βιβλίου του Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελετιου: Το χάραγμα του Αντιχρίστου.

  Εκδόσεις ΙΩΝΑΣ
Δεκέμβριος 2020

Πηγή: Ενοριακό info


43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λυπηρό τέτοιου είδους κείμενα να δημοσιεύονται στο ιστολόγιό σας.
Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο για την ανάρτηση!

Ανώνυμος είπε...

Ως τώρα το σκορ ήταν ισοπαλία 1-1
Τώρα με τα δικά μου συγχαρητήριά. Αλλάζει το σκορ.
Το ιστολόγιο ξεχωρίζει ποιοτικά και ουσιαστικά από άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ευκολότερο να "κυνηγάς" και να "μάχεσαι" τον αντίχριστο στις σκιές παρά να ακολουθείς τον Χριστό στο φως. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Άσε που αυτά τα κυνήγια καλύπτουν την ολιγοπιστία. Τι το ψάχνετε; Από το κακό στο χειρότερο θα συνεχίσει να πηγαίνει η κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...


Μετά τήν υπεράσπιση τής μασκοφορίας και της εμβολιο-θεραπείας ο ιστολόγος πέρασε τώρα σε κείμενα τού αείμνηστου -πού τον θυμήθηκε --Μελετίου Πρεβέζης γνωστού στούς παλαιότερους για τίς θεωρίες ανυπαρξίας του Αντιχρίστου καί του 666 ! Νά δούμε τώρα τί άλλο θα ακούσουμε καί ποιά ξεπερασμένη θεωρία θα αναστήσουμε...Καί εσύ Άγιε Παϊσιε τσάμπα φαίνεται, κατ΄αυτούς, πού φώναζες και κτύπαγες καμπάνες κινδύνου, τσάμπα φώναζε και φωνάζει ο άγιος γέροντας π.Αθανάσιος Μυτιληναίος, επίσης ο μαχητικός αείμνηστος επίσκοπος και Πατέρας της Εκκλησίας Αυγουστίνος Καντιώτης και τόσοι άλλοι ( πού να τους θυμηθούμε τώρα όλους ), τσάμπα λοιπόν όλοι τους λέγανε ότι λέγανε για να προφυλάξουν τούς πιστούς; Καί μόνο ο αείμνηστος Μελέτιος πού αποκοίμιζε τον κόσμο έχει δίκιο !
Χ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Αντίχριστος είναι πρόσωπο φανταστικό;
Ο Άγιος Παΐσιος μίλησε για το θέμα αυτό....
Ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης επίσης...
ΣΤΏΜΕΝ ΚΑΛΩΣ διότι καί οι εκλεκτοί θα πλανηθούν...

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέει η Αποκάλυψη ότι θα πλανηθούν καί εκλεκτοί, μάλλον εννοεί κληρικούς καί μεγαλοσχημους,οι οποίοι θα λένε:"αν έχετε τον Χριστό στην καρδιά σας κανένα σφράγισμα μη φοβάστε"... όμως δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα με το πρόσωπο Αντίχριστο.....

Ανώνυμος είπε...

Στην εποχή τής αποστασίας πού ζούμε,ο σώζων εαυτόν σωθήτω....

Ανώνυμος είπε...

Οποιος επιθυμεί να διαβάση το βιβλίο του μακαριστού Μελετίου, καλόν είναι να αναζητήση (αν και τώρα πιά θα είναι δυσεύρετο) το βιβλίο που είχαν εκδώσει οι Μονές των Μετεώρων με τίτλο "Παραχάραξη του Χαράγματος - Αναίρεση των θέσεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αγια Μετέωρα, 1997", στο οποίο γινεται εμπεριστατωμένη αναίρεση των απόψεων του Μελετίου, με μεθοδικό τρόπο, που πειθει τον αναγνώστη και αποκαθιστά την πραγματικότητα, σχετικά με το θέμα του Αντιχρίστου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από τον Κωστόπουλο.
Χρόνια τώρα ακολουθεί την επικίνδυνη αυτή γραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Ακούω Μελωδία και διαβάζω τις επιλογές του Αναστάσιου Κωστόπουλου. Τον διαβάζω περί τα 5 χρόνια. Διάβαζα και άλλα αλλά τα έκρινα ως εγκάθετα και μονόπλευρα και σταμάτησα για να μην χάνω τον πολύτιμο χρόνο μου. Εδώ βλέπω διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι το μεγαλείο και η επιτυχία αυτού το μπλοκ ότι τολμάει να δημοσιεύει. Ο κάθε ένας μπορεί να διαλέξει. Τώρα γιατί μερικοί τον ψέγουν και συνεχίζουν να τον διαβάζουν δεν το κατανοώ. Εγώ σε κάποιους που διάβαζα ούτε μπαίνω. Για να παρακολουθούν την επικίνδυνη γραμμή του Κωστόπουλου το τραβά ο οργανισμός τους ή είναι διχασμένες προσωπικότητες. Μην αλλάξεις γραμμή Κωστόπουλε για να διαφέρεις στο είδος σου από άλλα της εγκάθετης γραμμής και να μας ενημερώνεις.

Ιερομόναχος Σεβαστιανός Πραπόπουλος είπε...

Ντροπή σε αυτούς που τολμούν να κρίνουν ένα σοφό ιεράρχη-Μοναχό ως ο Μητροπολίτης Μελέτιος.
Ας μας γράψουν με ονοματεπώνυμο οι μικροί αυτοί την δικιά τους προσφορά στην Εκκλησία.
Λυπάμαι για την κατάντια των λίγων αυτών που αποτελούν(;) πλήρωμα της Εκκλησίας.
Ιερομόναχος Σεβαστιανός Πραπόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό κείμενο!
γδμ

Ανώνυμος είπε...



ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΟΥ "666" ΣΙΩΠΗΣΑΝ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

π. Σεβαστιανέ, 1:31 π.μ. δεν έχει ουσία το σχόλιο σας.
Και αυτό γιατί άνετα μπορεί κάποιος, σαν τον μητροπολίτη Μελέτιο, να έχει κάποια μεγάλη προσφορά, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να σφάλλει σε μερικά ζητήματα. Το ένα δεν εμποδίζει το άλλο.
Η κριτική στις λάθος απόψεις του μητροπολίτη Μελέτιου δεν εξαλείφεται με τέτοια ανούσια σχόλια σαν το δικό σας.

Αντιαιρετικός

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Έχω αμυδρή, αλλά πολύ αγαθή εικόνα για το φοιτητή της Θεολογίας-πρέπει να συμπέσαμε πανεπιστημιακά-και πολύ πιο αγαθή για το Μητροπολίτη Πρεβέζης μακαριστό Μελέτιο Καλαμαρά. Λόγος και γραφή του μετρούν μέσα μου δυνατά. Και επί του προκειμένου λέω στους γνωστούς ανώνυμους-απρόσωπους, ότι τα γραφόμενα του για το θέμα δεν είναι για στενόχωρους ορίζοντες. Ιδιαίτερα αν βάλουμε πλάι τους δυο τρεις έστω γραμμές από το περισπούδαστο «Υπόμνημα εις την Αποκάλυψιν» του Πανεπιστημιακού Δασκάλου αμφοτέρων και Ακαδημαϊκού αείμνηστου Παναγιώτη Μπρατσιώτη, η επιστημονική σφραγίδα και υπογραφή του οποίου μετράει ως σήμερα πολύ. «Περί δε του αριθμού τούτου, γράφει και επισημαίνει, και του υπονοουμένου ανθρώπου έχουσι μεν αναρίθμητα υποτεθεί και γραφεί, ουδεμία δ’ όμως εικασία δεν έχει αποδειχτεί εντελώς βάσιμος. Διό και εξακολουθεί ενταύθα ακαταπαύστως, η το μάλλον ή ήττον η φαντασιοκοπική παραγωγή … Και δεν δύναται να υπάρξει εύλογος αμφιβολία ότι ο προφήτης δεν παίζει, ουδ’ αερολογεί, ως νομίζουσιν ορθολογισταί τινές, αλλ’ έχει εν νω ορισμένον πρόσωπον, του οποίου την απομάντευσιν θεωρεί ως δυνατήν εις τους πιστούς, τουλάχιστον τους πνευματεμφόρους εξ αυτών. Ουχ ήττον όμως, εφ’ όσον η αρχαιοτάτη Εκκλησία, εν τη οποία δεν έλειψεν το προφητικόν και άλλα πνευματικά χαρίσματα, δεν είναι βέβαιον ότι εννόησεν ορισμένον αυτοκράτορα, ως τύπον του Αντιχρίστου υπό τον μυστηριώδη τούτον αριθμόν, περί του οποίου θα διεσώζετο παράδοσις παρά τω ασχοληθέντι περί το ζήτημα τούτο Ειρηναίω, νομίζομεν ότι το εν λόγω πρόσωπον θα είναι ο Αντίχριστος, ο άνθρωπος της ανομίας, ο άνομος, η ανεύρεσις του οποίου, επί τη βάσει του παρόντος ελληνικού αριθμού, επαφίεται εις τους πιστούς της εποχής, καθ’ ην μέλλει ούτος να εμφανισθεί προσωπικώς. Επομένως ως παρετήρησεν ήδη ο Άγιος Ειρηναίος. «Ασφαλέστερον και ακινδυνότερον το περιμένειν την έκβασιν της προφητείας ή το καταστοχάζεσθαι και απομαντεύεσθαι ονόματα τυχόντα, πολλών ονομάτων ευρεθήναι δυναμένων εχόντων τον προειρημένον αριθμόν»-σελ.217. Γιατί επί πλέον, προσθέτω, το χειρότερο εδώ δεν είναι ότι οι φοβικές μυθοπλασίες τους δεν αργούν ν’ ακυρωθούν, αλλ’ ότι δεν καταλαβαίνουν ποσώς ότι το κυρίαρχο στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και η βασική της συφγραφής της προοπτική, είναι να αναδειχτεί, ότι παρόσα και όσο φοβερά κι αν συμβούν, και αφού το γράφει θα συμβούν, η νίκη θα είναι του Αρνίου του Εσφαγμένου, του Σταυρού του Ιησού Χριστού, που τον ακολούθησε η θριαμβική Του Ανάσταση ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πιστού να κρίνει απόψεις, πράξεις ή παραλείψεις των ποιμένων του.
Το σχόλιο του π. Σεβαστιανού οζει δεσποτισμού και ιεροκρατικού πνεύματος.
Δεν θα πάψουμε να λέμε και να γράφουμε τη γνώμη μας.
Αρκετά!

Ανώνυμος είπε...

Προς τον άγνωστο Χ. 7-4-2021 των 9:49 μ.μ.
Αδελφέ μου μιλάς για αείμνηστο Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο, με έναν τρόπο απαράδεκτο! Ερώτηση: Τον είχες γνωρίσει προσωπικά; Το συγκεκριμένο βιβλίο του το έχεις διαβάσει; Ισχυρίζεται όπως λες ότι δεν υπάρχει αντίχριστος και 666; Πως λοιπόν τον κατηγορείς και τον μέμφεσαι; Αυτό που λέγει ο αείμνηστος στο βιβλίο του, είναι ότι το χάραγμα η Αποκάλυψη, το συνδέει με τον ερχομό του Αντιχρίστου και εφ όσον ο Αντίχριστος δεν έχει έρθει, τα περί χαράγματος είναι εικασίες, τα υπόλοιπα είναι δικής σου εμπνεύσεως. π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Αποτελεί κατάντια ολκής, ιερομονάχος να
απαξιώνει το δικαίωμα της κριτικής από τα μέλη της Εκκλησίας...

Ανώνυμος είπε...

Η προσωπολατρεία καλά κρατεί σε κάποιους φίλους του μακαριστού Νεαπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου. Ουδείς αλάθητος. Δεν έχουμε παπάτο στην Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Την γνώμη μας πρέπει να την λέμε αν είμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσεων. Αν έχει τελειώσει την Θεολογική Σχολή και είσαι το επιπέδου του μακαριστού Μελετίου με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Καλά κάνεις την κριτική σου. Αν όχι θα σε συμβούλευα αυτό που είπε ο Μέγας Άγιος Βασίλειος στον μάγειρα του που του άσκησε κριτική. Του απάντησε στην κουζίνα σου εσύ. Αν δεν έχεις τα μορφωτικά τουλάχιστον προσόντα του Μελέτιου στην κουζίνα σου φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχήν, στις στρεβλές απόψεις του κοιμηθέντος μητροπολίτη ασκήθηκε καταλυτική κριτική επί θεολογικού επιπέδου από τις μονές των Μετεώρων διά της συγγραφής σχετικού πονήματος, όπως εγράφη και από κάποιον σχολιαστή.
Γνωρίζω ότι εγκρατή της Θεολογίας πρόσωπα ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του προαναφερθέντος πονήματος.
Το κείμενο αυτό κυκλοφόρησε ευρέως τότε και έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πιστούς να διαμορφώσουν άποψη.
Ας αφήσουν κάποιοι λοιπόν τις σιφιστείες.

Ανώνυμος είπε...

Τήν γνώμη του για το σφράγισμα του Αντιχρίστου μπορεί να την πή ο Οσιος Παίσιος, πού ήταν του Δημοτικού σχολείου, φίλε 3 - 48, ή πρέπει και αυτός να πάη στην κουζίνα ?

Ανώνυμος είπε...

Προς τον άγνωστο χ.7-4-2021/ 09.49 Θυμάσαι αγαπητέ άγνωστε το 1999-2000 που οι πάντες και τα πάντα ασχολούνταν με τον Αντίχριστο,666 κ.τ.λ.Υπηρετούσα τότε ως καθηγητής και δεχόμουνα σε καθημερινή βάση ερωτήσεις από μαθητές και συναδέλφουςμου γί αυτό το θέμα.Τ0υς απαντούσα ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αυτό δηλ που έγραφε στο βιβλίο του ο μακαριστός Μελετιος. Εχουν περάσει από τότε πάνω από είκοσι χρόνια και δεν κουνιέται φύλλο.Γράφεις στο σχόλιό σου -που τον θυμήθηκε-ο ιστολόγος τον Μελέτιο σαν να πρόκειται για κάποιον απατεώνα.Μόνο τούτο σου λέγω.Αν δεν το ανακαλέσεις ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

....,εκείνο που έχει αξία είναι πως θα σταθεί ο καθένας απέναντι στον Θεό εκείνη την Ημερα!
Το 666, το γνωρίζουμε όλοι!
Είναι ένας αριθμός!
Ο αριθμός του Αντιχρίστου.
Όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα Αντίχριστο Πνεύμα.Δεν είναι έτσι?
Σημεία των καιρών!

Αυτός που λέει πως έχει το πνεύμα,αλλά λοιδορεί,συκοφαντεί,δεν διακρίνει την αλήθεια,δεν έρευνα αλλά παρασύρεται από τους πάντες,δεν έχει αναγεννηθεί ,ώστε με την εμμονή του
Στην αλήθεια να ακούει με προθυμία κ να δέχεται τους αγ.Πατερες κ έτσι να μπορεί κ να ξεχωρίσει το πνεύμα Του Θεού που οδηγεί στην αλήθεια ενώ το ΠΝ.του διαβόλου οδηγεί στην καταστροφή από το ψεύδος.Ο Θεός δεν είναι μαζί του!
Αυτός που λέει ,πως έχει πνεύμα Θεού αλλά δεν δέχεται τον Ι.Χ λέγει ο Ιωάννης ως θεάνθρωπο,αυτός δεν είναι από Τον Θεό. Αυτός είναι ψεύτης κ ,έχει το πν.του Αντιχρίστου.
Το βλέπετε,το ακούτε πως όλες οι συναλλαγές θα έχουν τον αριθμό.
Μέσα σε ολο αυτό που ζουν οι χριστιανοί έρχονται οι προπαγάνδες διάβρωσης του όρθ.φρονηματος,που στερεώνουν πολλοί κ από διάφορους χώρους!(....)
Θυμάστε καθόλου τι λέγει η Γραφή,πόσα σημεία κ τέρατα θα προηγηθουν πριν τη Β.Παρουσια Του Κυρίου?
Πόλεμοι,ασθένειες,σεισμοί,κλπεως κ ο Ήλιος,ο Ήλιος θα γίνει σώμα σκοτεινό,η σελήνη χωρίς λάμψη,τα άστρα σαν άνθρακες θα πέσουν ,θα γίνει η θάλασσα τεταραγμένη,η γη σαλεμενη κ χάος θα επικρατεί καπου διάβασα από κάποιον άγιο,πως αυτό το χάος θα είναι ο τάφος της οικουμένης.(....)(;)(!)
Ποια ψυχή βλέποντας πως προχωρά ο κόσμος,δεν απευθυνθει ,δεν διαμαρτυρηθεί μεταξύ των ανθρώπων για το πού βαδίζουμε,που πάμε!
Και όταν αναστηθούν λέει όλοι,θα σηκώσουν βλέμμα στον ουρανό κ που να δουν την όψη του ουρανού,ούτε το πρόσωπο της γης αλλά θα θέλουν να κρυφτούν από προσώπου όχι της γης αλλά του καθήμενου επί Του Θρόνου,Τον Υιόν Του ανθρώπου.Τον Κ.Η.Ι.Χ!!!
Είδον λέγει ο Ιωάννης μικρούς κ μεγάλους εστωτας ενώπιον Θεού κ εδωκεν η θάλασσα τους εν ' αυτή νεκρούς και εκρίθησαν έκαστος κατά τα έργα αυτών....
Ο Κύριος γνωρίζει τις μεθόδους κ τις τέχνες των δαιμόνων.
Ο καθένας ας δει πού βαδίζει πού βαδίζουμε!...




Ανώνυμος είπε...

Στην κουζίνα σου και αμέσως! Επιτέλους άσε να μιλήσουν όσοι μπορούν να σταθούν. Εσύ ούτε για την κουζίνα δεν είσαι άξιος.

Ανώνυμος είπε...

Αξιολύπητος είσαι συ 7:33.
Αναρωτιέμαι εάν αξίζει τον κόπο να σου απαντήσει ο χ.

Ανώνυμος είπε...

Τι λες φίλε μου!
Μία μόνο γνώμη υπάρχει και πρέπει να γίνεται αποδεκτή απ όλους.
Αυτή του μακαριστού Μελετίου και των προσωπολατρών υποστηρικτών του, οπαδών του μάλλον...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είχε το αλάθητο ο γέρων Μελέτιος; ή μήπως η μία λανθασμένη αποψή του τον μηδενίζει ως ασκητικό επίσκοπο;

Ανώνυμος είπε...

Τι κρίμα για τον 3:48,που ο πολυγραφότατος και θεολογικότατος Άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης δεν είχε πτυχίο θεολογικής σχολής....

Ανώνυμος είπε...

Σε επανέκδοση του βιβλιου του Μελετίου υπάρχει θεολογικότατη απάντηση στα των Μετεώρων. Ελπίζω να υπάρχει και στην νέα έκδοση. Όσο για τις απόψεις του οσίου Παισίου έχουν αναιρεθεί θεολογικότατα από τον π. Βασίλειο Βολουδάκη.
Βυζάντιος

Kalemis είπε...

Στα έσχατα χρόνια που διανύουμε (το τέλος είναι κοντά) κάθε πιστός έχει την ευθύνη εξ ολοκλήρου από μόνος του για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας.

Kalemis είπε...

Έχω διαβάσει το βιβλίο και είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε.Το θέμα όμως είναι μήπως ο μακαριστός μητροπολίτης είχε πέσει σε πλάνη.Επισης δεν έχω πεισθεί ότι ο Αντίχριστος θα είναι πρόσωπο.Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος λέει ότι όταν έρθει ο Αντίχριστος ήδη όλοι θα βαστούν το χάραγμα σε πλίνθιο.Και άλλα πολλά,τα οποία δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα...

Kalemis είπε...

Εκείνη την περίοδο όμως κι εγώ δεν έβλεπα ότι έρχεται το τέλος και ο Αντίχριστος γιατί υπήρχαν πολλά που δεν είχαν τότε ακόμα πραγματοποιηθεί, δηλαδή τα σημεία των τότε καιρών ήταν σχετικά λίγα Σήμερα όμως τα σημάδια έχουν πυκνώσει υπερβολικά πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια τώρα περιμένουν κάποιοι τον αντίχριστο. Για κάποιους είχε έλθει. Διάβαζα τότε τις ιστορίες που κυκλοφορούσαν και διασκέδαζα. Τα χρόνια πέρασαν και οι πλανεμένοι δε λένε να σοβαρευτούν. Κάποιος πλούτισε με ένα μικρό βιβλιαράκι που όταν το διάβαζες έλεγε άρες μάρες σαχλαμάρες. Με τα χρήματα ξεκίνησε μοναστήρι. Σταματήστε τον εμπαιγμό.

Π. Νικόλαος Καπνιάς είπε...

Κύριε Κωστόπουλε, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας ενημερώσετε ποιος υπογράφει αυτή την εισαγωγή στην επανέκδοση του βιβλίου του Μακαριστού Πρεβέζης. Να υποθέσω ότι είναι ο πρώην πρωτοσύγκελός του ο π. Θ. Μαρτζούχος, που συνεργάζεται τακτικά με το ιστολόγιο σας;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο επιχείρημα 8 Απριλίου-8.55
Συγχαρητήρια... Όπου δεν υπάρχουν επιχειρήματα,τη θέση τους παίρνουν η παραπληροφόρηση και το βρισίδι.Στο σχόλιό σας 7-4- 2021/9.49μ.μ γράφετε για τις θεωρίες του μακαριστού Μελετίου περί ανυπαρξίας του Αντιχρίστου και του 666.Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο του με τίτλο,ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και έτσι μπορώ να δικαιολογήσω αυτή την αστοχία σας. Γί αυτό πρέπον είναι ως χριστιανός ορθόδοξος και Μ.Τεσσαρακοστή
να ανακαλέσετε αυτά που γράφετε για τον Μελέτιο. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ανώνυμος είπε...

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ 8 Απριλίου 2021 - 8:58 μ.μ.

ΣΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ...

Αναστάσιος είπε...

Προς: 9 Απριλίου 2021 - 12:04 π.μ.

Σεβαστέ μου π. Νικόλαε, δεν γνωρίζω ποιος έγραψε την εισαγωγή στην επανέκδοση του βιβλίου.
Την ευλογία σας.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Βυζάντιο

Καθόλου δεν έχουν αναιρεθεί οι φωτισμένες θέσεις του οσίου Παϊσίου από τον π. Β. Βολουδάκη. Οι προσπάθειες του π. Β. Βολουδάκη πέφτουν στο κενό, δεν στέκονται.

Εκκλησιαστικός Αντιλαϊκιστής

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου κε Αναστάσιε
Ξαναστέλνω τα κρίσιμα σημεία του αποσπάσματος από το «Υπόμνημα εις την Αποκάλυψιν», του λαμπρού Πανεπιστημιακού Καθηγητή μας και Ακαδημαϊκού αείμνηστου Παναγιώτη Μπρατσιώτη, που ασφαλώς είχε υπόψη ο μακαριστός Πρεβέζης Μελέτιος, μπας και ρίξουν κάποιοι μια νέα ματιά, και συνετιστούν, και τουλάχιστον περιορίσουν να σερβίρουν ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους.
«Περί δε του αριθμού τούτου-γράφει και επισημαίνει- και του υπονοουμένου ανθρώπου, έχουσι μεν αναρίθμητα υποτεθεί και γραφεί, ουδεμία δ’ όμως εικασία δεν έχει αποδειχτεί εντελώς βάσιμος. Διό και εξακολουθεί ενταύθα ακαταπαύστως, η το μάλλον ή ήττον φαντασιοκοπική παραγωγή … Και δεν δύναται να υπάρξει εύλογος αμφιβολία ότι ο προφήτης δεν παίζει, ουδ’ αερολογεί, ως νομίζουσιν ορθολογισταί τινές, αλλ’ έχει εν νω ορισμένον πρόσωπον, του οποίου την απομάντευσιν θεωρεί ως δυνατήν εις τους πιστούς, τουλάχιστον τους πνευματεμφόρους εξ αυτών. Ουχ ήττον όμως, εφ’ όσον η αρχαιοτάτη Εκκλησία, εν τη οποία δεν έλειψεν το προφητικόν και άλλα πνευματικά χαρίσματα, δεν είναι βέβαιον ότι εννόησεν ορισμένον αυτοκράτορα, ως τύπον του Αντιχρίστου υπό τον μυστηριώδη τούτον αριθμόν, περί του οποίου θα διεσώζετο παράδοσις παρά τω ασχοληθέντι περί το ζήτημα τούτο Ειρηναίω, νομίζομεν ότι το εν λόγω πρόσωπον θα είναι ο Αντίχριστος, ο άνθρωπος της ανομίας, ο άνομος, η ανεύρεσις του οποίου, επί τη βάσει του παρόντος ελληνικού αριθμού, επαφίεται εις τους πιστούς της εποχής, καθ’ ην μέλλει ούτος να εμφανισθεί προσωπικώς. Επομένως ως παρετήρησεν ήδη ο Άγιος Ειρηναίος. «Ασφαλέστερον και ακινδυνότερον το περιμένειν την έκβασιν της προφητείας ή το καταστοχάζεσθαι και απομαντεύεσθαι ονόματα τυχόντα, πολλών ονομάτων ευρεθήναι δυναμένων εχόντων τον προειρημένον αριθμόν»-σελ.217. Γιατί επί πλέον, προσθέτω ότι, το χειρότερο εδώ δεν είναι ότι οι φοβικές μυθοπλασίες καθενός δεν αργούν ν’ ακυρωθούν, αλλ’ ότι δεν καταλαβαίνουν πως το κυρίαρχο στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και η βασική προοπτική της συγγραφής της είναι να αναδειχτεί περίτρανα και καθαρά, ότι παρόσα και όσο φοβερά κι αν συμβούν, και αφού το γράφει θα συμβούν, η νίκη θα είναι «του Αρνίου του Εσφαγμένου από καταβολής κόσμου»-Απ.13,8- Του Σταυρού του Ιησού Χριστού, που δεν έμεινε χωρίς τη θριαμβική Ανάσταση ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

Unknown είπε...

Περιμένω την αναίρεση του π. Βασ. Βολουδάκη.
Βυζαντιος

Ανώνυμος είπε...

Βυζάντιε διάβασε τις απαντήσεις του π. Ιωάννη Φωτόπουλου στον π. Β. Βολουδάκη που είχαν δημοσιευθεί στον "Ορθόδοξο Τύπο".

Εκκλησιαστικός Αντιλαϊκιστής