Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Περί Ιεροκηρύκων - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Κοτσώνης

 

«Οἱ κληρικοί μας καί οἱ ἤδη ἐξ αὐτῶν κηρύττοντες προτείνομεν νά ἐξασκηθῶσι συστηματικῶς διά νά καταστοῦν ἱκανοί νά δίδωσι κήρυγμα σύντομον, σαφές καί περιεκτικόν. ᾿Επίσης προτείνομεν, ἵνα πάντες μέν οἱ ἤδη ὑπηρετοῦντες ἱεροκήρυκες ὑποστῶσιν ἐξετάσεις ἐνώπιον εἰδικῆς ᾿Επιτροπῆς, συγκροτηθησομένης ὑπό τῆς οἰκείας Μονίμου Συνοδικῆς ᾿Επιτροπῆς, ἵνα καταταγῶσιν εἰς διαφόρους κατηγορίας, ἀναλόγως τῶν ἱκανοτήτων των, πάντες δέ οἱ μέλλοντες νά διορισθῶσιν εἰς τό μέλλον, ἔχουν ὑποστῆ ἐνώπιον τῆς αὐτῆς ὡς ἄνω ᾿Εξεταστικῆς ᾿Επιτροπῆς ἐπιτυχεῖς ἐξετάσεις, ἵνα διορισθῶσιν ὡς βοηθοί ἱεροκήρυκες. Μετ᾿ εὐδόκιμον δέ τριετῆ ὑπηρεσίαν καί κατόπιν ἐξετάσεων θά μονιμοποιοῦνται καί θά προάγωνται»

  + Ὁ Ἀθηνῶν Ἱερώνυμος

Ας τα διαβάσουν τα ανωτέρω οι επίσκοποι μας που σε κάθε πτυχιούχο κληρικό δίδουν άδεια (άνευ δοκιμής) να κηρύττουνε.

Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α΄ (Κοτσώνη)
Αιωνία η μνήμη.

Α.Κ.Κ

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει επιτροπή ακροάσεως Ιεροψαλτών. Γιατί να μην υπάρχει και για του κήρυκες του θείου λόγου;

Ανώνυμος είπε...

Τον πολέμησαν όσο ζούσε και μετά τον θάνατό του. Παντού δικαιώθηκε. Οι εσωτερικοί αντίπαλοι δεν τον άφησαν να προσφέρει όλα όσα είχε ως οραματισμό.
Η μνήμη του για μας τους Αθηναίους είναι αιώνια.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο σωστός ο Ιερώνυμος. Μερικές φορές ντρέπομαι για το κήρυγμα που τολμούν να κάνουν ‘’οι διδάσκαλοι του Ευαγγελίου’’, το οποίο δεν κάνει ούτε για το νηπιαγωγείο. Μην μας θεωρούν για αγράμματους όπως οι ομιλούντες εκ του προχείρου λες και κάνουν αγγαρεία.

Ανώνυμος είπε...


Το κήρυγμα κατάντησε βαρετό, γιατί ο καθένας λέει ό,τι εκφράζει τον εαυτό του, χωρίς να διερωτάται αν αυτό που λέει αγγίζει τον ακροατή. Αν τον ακούσουν χίλιοι, και δέκα του ειπούν «το κήρυγμα σου ήταν τέλειο», φουσκώνει, όμως υπάρχουν άλλοι 990, που δεν είπαν τη γνώμη τους για το κήρυγμα...

Ανώνυμος είπε...

Περί ιεροκηρύκων .

" Όλους μαζί νά τούς βάλεις, παιδί μου, έναν δέν κάνουν ".

Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Οικονόμου σέ πνευματικό του παιδί ιερέα.

Ανώνυμος είπε...



" Ο λόγος του ηχούσε σαν βροντή, γιατί ο βίος του ἀστραφτε σαν αστραπή"
κανένας δεν ακούει έναν Ιερέα ή Αρχιερέα αν ο βίος τους δεν αστράφτε σαν αστραπή

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε να φανταστούμε ότι θα επιτύγχαναν στις εξετάσεις ενώπιον της "Εξεταστικής Επιτροπής" ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης ή ο σημερινός πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου ?

Ανώνυμος είπε...

O Ιερώνυμος Α ήταν ο τελευταίος ΜΕΓΑΛΟΣ Αρχιεπίσκοπος.Ενα λάθος έκανε, Αν την ημέρα της ορκωμοσίας του Παπαδόπουλου ως "Προέδρου της Δημοκρατίας" του είχε πει on camera "είσαι επίορκος" (τιμώντας έτσι και τη βασιλική οικογένεια, της οποίας υπήρξε πνευματικός) ,σήμερα θα ήταν στη χορεία των Αγίων. Πρώτη προσφορά του στην Εκκλησία Ο Αγιος Καλλινικος Εδέσης,θύμα και αυτός του Σεραφείμ ,του αρχιεπισκόπου της χουντας του Ιωαννιδη και του εκκλησιαστικού χαμαιλεοντισμού ,που τον κράτησε 24 χρόνια στο θρόνο

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά στην Πάτρα έχει παρα γίνει το κακό!

Ανώνυμος είπε...

απάντηση 15 Ιουνίου 2021 - 5:09 μ.μ.
μιλάτε εκ του ασφαλούς και κρίνετε εκ του ασφαλούς...

Ανώνυμος είπε...




Ποιός θα κρίνει ότι ένα κήρυγμα είναι κατάλληλο για το εκκλησίασμα; Θα το κρίνει επειδή θα αρέσει στον ίδιο;




Ανώνυμος είπε...

Από το Πανεπιστήμιο στον άμβωνα. Αλλόκοτο και αυτό ομιλητής κάθε ένας στον ναό. Κάποτε οι ιεροκήρυκες ήταν διορισμένοι από την ι. Σύνοδο. Τώρα όλοι είναι ιεροκήρυκες ιδιαίτερα οι άγαμοι. Την πρόταση αυτή του Ιερωνίμου Κοτσώνη πρέπει να την βγάλουν από το χρονοντούλαπο την ιστορίας και να την αναπροσαρμόσουν στο σήμερα. Διαφορετικά να σταματήσουν να μιλάνε. Ως φοιτητής εκκλησιαζόμουν σε κάποιο ναό που μιλούσε μόνιμα ο εφημέριος του ναού. Ευτυχώς που το κήρυγμα το έκανε προ του τέλους οπότε έβλεπα πολλούς να φεύγουν μάλιστα κάποιοι έλεγαν ωχχχ!!! Ξανά ο Βουγιουκλάκης.