Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Δεν βιάζομαι…

«ὅταν καθίση ὁ Κριτὴς ἐπὶ θρόνου φοβεροῦ!
βίβλοι ἀνοίγονται, καὶ πράξεις ἐλέγχονται,
καὶ τὰ κρυπτὰ τοῦ σκότους δημοσιεύονται»

 
Δεν βιάζομαι…
Κάποιοι γνωστοί μου γκρεμίζουν μόνοι τους
την εικόνα που με προσοχή
είχαν φιλοτεχνήσει από ετών.

Σήμερα τα ασήμαντα παίρνουν πρωτεύουσα θέση, και σβήνουν την  αγάπη προς τον συνάνθρωπο, όπως ακριβώς έπρατταν οι εκκλησιαστικοί άρχοντες της εποχής του Σωτήρα Χριστού, οι οποίοι έδιναν έμφαση στην τυπολατρία. 

Μερίδα ελάχιστων χριστιανών είναι εγκλωβισμένοι στην επιφάνεια της πνευματικής ζωής, με την εύκολη τήρηση των δευτερευουσών διατάξεων, και παρουσιάζεται το προσωπείο της εξωτερικής ευσέβειας «προς το θεαθήναι», και έτσι “υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της ψεύτικης εξωτερικής θρησκευτικής επιφάνειας, και του πραγματικού εσωτερικού βάθους του ανθρώπου”.

Ερμηνεύοντας το θέλημα του Θεού επιφανειακά, κρατώντας τον τύπο και τηρώντας το γράμμα του νόμου, όπως αυτοί νομίζουν, και όχι βιώνοντας την ουσία της Ορθοδόξου Πατερικής πίστης.

Η επικέντρωση από ένα καθαρά υγειονομικό ζήτημα, σε εκκλησιαστικό θέμα τυπολατρίας και όχι ουσίας, “της ρηχότητας και όχι του βάθους, της επιφάνειας και όχι του πνεύματος, δημιουργεί μία κατάσταση νοσηρή” η οποία ταλανίζει επί μήνες τώρα, πολλούς από τους Χριστιανούς, δημιουργώντας σύγχυση και διχασμό.

Οι λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου 
ας ακουσθούν για μια ακόμη φορά:
«Όμως αυτό που κινδυνεύει,
δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί,
δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας,
δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι.»

4 σχόλια:

π. Πέτρος είπε...

Ο διχασμός πάντα υπήρχε στην Εκκλησία. Τώρα κορυφώθηκε. Δεν είναι αιτία η πανδημία αλλά η Βαβυλωνία που επικρατεί στον χώρο αυτό. Το σχίσμα στην Εκκλησία έχει γίνει. Δεν είναι ακόμα ορατό. Όταν τελειώσουν οι διαμάχες τότε θα υπάρξουν οι ανεξαρτητοποιήσεις. Κληρικοί είναι εναντίων κληρικών και λαϊκοί εναντίων λαϊκών. Κάποτε υπήρχαν καφενεία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ τώρα υπάρχουν ναοί των μεν και των δε. Οι Μητροπολίτες παρακολουθούν τις διαμάχες χωρίς να κάνουν τίποτα. Οι ιερείς κατηγορούν τους άλλους ιερείς. Και το γαϊτανάκι δεν έχει τελειωμό.
π. Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Κάθε Κυριακή από ετών πάω σε μοναστήρι για να Λειτουργηθώ. Τώρα αλλά λέει η μια παράταξη και άλλα η άλλη. Χωρίστηκαν στα δύο για τα εμβόλια. Το τι μου λένε σε συζητήσεις οι αντιεμβολιαστές δεν μπορώ να τα μεταφέρω. Μπροστά τους ούτε ο Ιούλιος Βερν δεν πιάνει μία.

Ανώνυμος είπε...

Καμιά εικόνα δεν γκρέμισαν. Οι μεγάλοι δείχνουν τις δυνάμεις και την αξία τους στις δύσκολες στιγμές. Ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Γνωστό ότι στην εποχή μας κυριαρχούν οι μέτριοι και οι κάτω του μετρίου. Μην περιμένεις τίποτα. Το άλμα εις ύψος δεν μπορούν να το κάνουν οι απαίδευτοι.
Μιχάλης Π. Μπαλάνος

Ανώνυμος είπε...

Άστα να πάνε Αναστάσιε. Να προσευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτό το κακό γιατί θα γίνει το έλα να δεις.