Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Οι γραφικοί και το κακό - Ηλίας Μαγκλίνης

Οι γραφικοί και το κακό

Ηλίας Μαγκλίνης

Πρόβλημα: όταν η πρωινή τηλεόραση φιλοξενεί, π.χ., παπάδες που διακηρύττουν ότι όσοι εμβολιάστηκαν έγιναν… ομοφυλόφιλοι. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ο συγκεκριμένος παπάς. Είναι το κανάλι που τον προσκάλεσε «να πει την άποψή του». Μια άποψη που κινείται στη σφαίρα του αρχαϊκού τρόπου σκέψης. Μια σκέψη με ηλικία πολλών αιώνων δηλαδή.

Αρχαϊκός τρόπος σκέψης: όπου ο κόσμος είναι ένα μαγικό μέρος με σκοτεινές δυνάμεις που αντιμετωπίζονται με μαγικά, με ευχές, με προσευχές στο οτιδήποτε, με τυχερά «μάτια», με φυλακτά, κομποσκοίνια, με «η Παναγιά δάκρυσε» και με «κουνήσου απ’ τη θέση σου». Η επιστήμη, η τεχνολογία, είναι «όργανα του Σατανά». Η λογική μια άγνωστη χώρα. Ο ορθός λόγος μια άγνωστη γλώσσα. Ανεπιθύμητη επίσης.

Σε έναν τέτοιο κόσμο, αόρατες, ομιχλώδεις ομάδες ισχυρών (ενσαρκώσεις του απόλυτου κακού) μας επιβουλεύονται. Το εμβόλιο, σε έναν τέτοιο κόσμο, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ακόμα όπλο για τις σκοτεινές, διαβολικές δυνάμεις.

Η στάση αυτών των ανθρώπων, όπως του συγκεκριμένου παπά, μου θυμίζει κάτι: όταν το καλοκαίρι του 1964 άρχισε η απόσυρση δυνάμεων του ΟΗΕ από τις βόρειες επαρχίες του ταραγμένου Κονγκό, εμφανίστηκε μια νέα δύναμη ανταρτών, που αυτοαποκαλούνταν Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αλλά ήταν πιο γνωστή ως «Σίμπα» (λιοντάρι στα σουαχίλι). Ο αρχηγός τους ήταν μαρξιστής, αλλά οι άντρες του δεν είχαν ιδέα τι είναι ο μαρξισμός.

Πιο καλά ήξεραν, και εμπιστεύονταν, τον μάγο της φυλής τους. Γιατί; Διότι ο μάγος τούς έδινε, σε επίσημη τελετή, ένα υγρό φίλτρο που υποτίθεται πως θα τους έκανε άτρωτους στις σφαίρες του εχθρού.

Αν ένας Σίμπα σκοτωνόταν, ήταν επειδή δεν ακολουθούσε σχολαστικά τις οδηγίες του μάγου. Οι περισσότεροι φορούσαν σκισμένες στολές διαφόρων τύπων, κυρίως όμως φορούσαν δέρματα ζώων. Συχνά φορούσαν καουμπόικα καπέλα ή κράνη του ΟΗΕ που είχαν βρει αδέσποτα, άλλοι φορούσαν γυναικεία καπέλα, ακόμη και μεταξένια βρακιά που είχαν κλέψει σε πλιάτσικα. Τα βρακιά τα φορούσαν πάνω από το παντελόνι τους.

Η ειρωνεία είναι ότι επειδή είχαν απέναντί τους άνδρες του Εθνικού Στρατού του Κονγκό, οι οποίοι, με τη σειρά τους, πίστευαν πως οι σφαίρες σκοτώνουν με τον ήχο και μόνον, όταν πυροβολούσαν, έκλειναν τα μάτια τους. Ετσι, δεν πετύχαιναν τους Σίμπα οι οποίοι εύλογα πίστευαν ότι οι μάγοι είχαν δίκιο. Το φίλτρο ήταν όντως μαγικό!

Μοιάζει κωμικό όλο αυτό, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Οι Σίμπα προέβησαν σε ωμότητες και στο τέλος σφαγιάστηκαν από Βέλγους αλεξιπτωτιστές και τους μισθοφόρους του διαβόητου Βρετανού ταγματάρχη «Τρελο-Μάικ» Χοάρε.

Το γραφικό είναι κωμικό. Εύκολα όμως διολισθαίνει στο απόλυτο κακό. Και παρασύρει μαζί του αθώους και ενόχους.

Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Η γραφίδα του π. Βασιλείου τσακίζει κόκκαλα

Συνταξιούχος θεολόγος