Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Αντιεμβολιαστική ρητορική στο Άγιο Όρος

Αντιεμβολιαστική ρητορική στο Άγιο Όρος
Κώστας Μυγδάλης
Δρ. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
 
Συνέντευξη στο TV100 21.1.2022


21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν πρώτοις χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Δεύτερον: Ο κ. Μυγδάλης κατέθεσε ενόρκως υπέρ του Ανδριοπούλου. Ισχυρίστηκε ότι οι χυδαιότητες τον νέου καυχήματος της Αδελφότητος των οφικιαλων συνιστούν σοβαρό θεολογικό λόγο, ενώ εγώ, αντιθέτως, είμαι άξιος κάθε χλευασμού και ύβρεων.
Επίσης, κατέθεσε πόσο πολύ εκτιμά ο Βαρθολομαίος τον Ανδριόπουλο!!!
Έτσι κατάντησαν το Φανάρι οι σφουγκοκωλάριοί του. Και μη χειρότερα....
π. Αναστάσιος

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο Φανάρι μιλάς π.Αναστάσιε;
Για το εσβεσμένο Φανάρι του Βαρθολομαίου, του Ζηζιούλα και του Ελπιδοφόρου;

Αναστάσιος είπε...

Προς:22 Ιανουαρίου 2022 - 9:37 π.μ.

Ο π. Αναστάσιος, του οποίου τα χρόνια να είναι πολλά, μιλάει για πικρίες τις οποίες έχει και εύχομαι να τις ξεπεράσει.
Εσύ ομιλείς για το Φανάρι, την Μεγάλη Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας, στο οποίο στρέφονται ευλαβώς και νοσταλγικά τα μάτια της ψυχής εκατομμυρίων πιστών από ολόκληρο την οικουμένη. Και αυτό, όχι απλώς εκ λόγων συναισθηματικών (το οποίο για εμένα ως Μικρασιάτης είναι η Μητέρα Εκκλησία), αλλά διότι ο Οικουμενικός Θρόνος απέδειξε διά μέσου των αιώνων ότι είναι φάρος τηλαυγής, που μπορεί να προσφέρει φως, ελπίδα και ανακούφιση πνευματική προς πάσας τας κατευθύνσεις του ορίζοντα, προς πάντας τους ποικιλοτρόπως κοπιώντας και πεφορτισμένους.
Γράφεις εδώ για ένα Φανάρι, το οποίο γνωρίζεις από τις απόψεις άλλων, ελαχίστων πολεμίων του. Είσαι μικρός στο ανάστημα για να μιλάς για τον Πατριάρχη του Γένους τον Πρωτόθρονο Βαρθολομαίο, και την προσφορά του πενήντα χρόνια στην Εκκλησία. Άγευστος θεολογίας για να επικρίνεις τον Περγάμου Ιωάννη. Δεν γνωρίζεις τι σημαίνει διοίκηση Εκκλησίας εκτός Ελλάδας για να υπονοείς για τον Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Θα κλείσω το σημείωμα-σχόλιο, υπενθυμίζοντας τους λόγους του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ηλία, ο οποίος, το 1976, σε ομιλία του είχε αναφερθεί εμφατικά στη σημασία και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Φανάρι, “όσον ολίγον έλαιον και αν του απομείνη, δεν θα παύση να εκπέμπη φώς και να διακηρύττη την Αλήθειαν προς πάσαν κατεύθυνσιν”.
Και ο ακάματος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος το έχει ταπεινά τονίσει: “Ημείς προσωπικώς ευγνωμονούμεν τον Κύριον διότι, εν τη ανεξιχνιάστω βουλή Αυτού, μας εκάλεσε προ τριακονταετίας εις τον Οικουμενικόν Θρόνον και μας έδωκεν ως άμεσον ποίμνιον όλους εσάς τους αποτελούντας την ομογένειαν της ιστορικής αυτής Πόλεως, και μένοντας στενώς συνδεδεμένους με την Μητέρα Εκκλησίαν, εις αμοιβαίαν αντίδοσιν αφορμών χαράς και εγκαυχήσεως, ή, εάν έτσι θελήση ο Θεός, και εις συσταύρωσιν και συμπόρευσιν Εκκλησίας και ποιμνίου προς το πάθος. Αλλά τας τοιαύτας θλιβεράς στιγμάς του ιστορικού μας βίου ακολουθεί η ανάστασις, και εμείς συνεχίζομεν την πορείαν μας «ποτέ από το χρέος μη κινούντες»”.
Ναι! αυτό ήταν και θα είναι στους αιώνες το Φανάρι.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ο παπά-Τάσος να κοιτάζει και τα δικά του και όχι μόνο των άλλων. Αν διορθωθεί ο ίδιο θα διορθώσει και τον κόσμο.
Χθες γιατί έκανε αγρυπνία σε αίθουσα και όχι στον ναό που είναι εφημέριος. Ας μην διδάσκει εκκλησιαστικό ήθος αυτός που είναι παρεκκλησιαστικός.
Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη απάντηση 12,04 στα φερέφωνα της τούρκικης και ρωσικής πολιτικής. Οι Εφιάλτες πλήθηναν στο μικρό μας τόπο.

Σταθουλιας Νικόλαος είπε...

Ως Μικρασιατης είναι η μητέρα εκκλησία μας. Είναι τουλάχιστον γελοίο κάποιοι, με το φραπέ στο χέρι να κάνουν κριτική στο φανάρι και στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Unknown είπε...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε απλώς Βαρθολομαίος. Το οικ πατριαρχείο είναι δέσμιο των σφωγκοκολαριων. Εκπλήσσομαι με το ήθος του Αναστασίου. Ο Μυγδαλης για αλλά μίλησε, αλλά αφού δωθηκε η ευκαιρία γιατί να μην βγάλουμε την πικρά μας για το οφφίκιο; Ελπίζω στο μέλλον να γίνεις οφφικιαλος Αναστασιε έτσι για να αναγνωριστεί η θεολογική σου γνώση!!!
Αλήθεια γιατί λειτουργήσες στο ναό του σύλλογου κι όχι στο ναό σου;
Φαναριώτης τις.

Ανώνυμος είπε...

Τα κατάφερες για μια ακόμα φορά αιδεσιμολογιώτατε πρωτοπρεσβύτερε π. Αναστάσιε να συζητούν για εσένα. Μην ξεσπαθώνεις αμέσως δεν σε ωφελεί. Χάνεις το δίκιο σου.
Μετά από τα λογάκια αυτά τέλεσες αγρυπνία. Πήγαινε στον τάφο του π. Γερβασίου να τον ρωτήσεις αν έκανες καλά.

Ανώνυμος είπε...

Χαρά σκόρπισαν οι ορθές θέσεις σας κ. Κωστόπουλε με την απάντησή σας σε όλους εμάς που σεβόμαστε το Φανάρι.

π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Αναστάσιε,
Προσπάθησες με το «πικρίες» να ξεπεράσεις το σκόπελο της απονομής του οφφίκιου «ιδίαις πατριαρχικαίς χερσί» σε χυδαιογράφο υβριστή ιερέων, επισκόπων, όλων όσων τολμούν να διατυπώσουν θεολογικό λόγο αντίθετο με τις σκοπιμότητες του.
Νομίζω η συνείδηση σου μαρτυρεί ότι δεν τα κατάφερες…
Δυστυχώς το κατάντημα ημών των συγχρόνων Χριστιανών είναι ότι ξεχάσαμε το αρχαιοελληνικό: «φίλος ο Πλάτων φιλτάτη η αλήθεια». Αν αυτό το τηρούσαμε και εμείς θα είμαστε καλύτεροι και πολύ καλύτερη θα ήταν η κάθε επιπέδου Ηγεσία μας. Αντίθετα διαπρέπουμε στην κολακεία, στο γλείψιμο των ισχυρών, στο αλλά λόγια μπροστά και άλλα πίσω, σε αυτό το άηθες ήθος που ούτε ελληνική λεβεντιά φανερώνει ούτε εκκλησιαστικό ήθος.
Έτσι καταντήσαμε εδώ που είμαστε και πάμε από το κακό στο χειρότερο σαν κοινωνία.
Να υπενθυμίσω σε όσους ξέχασαν σε ποια περίπτωση αναφέρομε: http://anastasiosk.blogspot.com/2021/11/blog-post_197.html#more

Αγαπητέ μου Αναστάσιε, σε παρακαλώ να αναρτήσεις το «Πατριαρχικόν Ευεργετήριον Γράμμα» προς το νέο “καύχημα” της Αδελφότητος των Οφφικιαλίων, τον νέον Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Οικουμενικού Θρόνου! Παράλληλα ανάρτησε και ένα σύντομο ποτ-πουρι του λεξιλογικού πλούτου του νέου Οφφικιαλίου όταν αυτός αναφέρεται σε όσους διαφωνούν μαζί του.
Νομίζω και οι λοιποί σχολιαστές θα συμφωνήσουν με την πρόταση μου για να θαυμάσουμε το ήθος… και να κλάψουμε το κατάντημα…

Αγαπητέ Νίκο Σταθούλια: Γελοίο είναι να ταυτίζουμε πρόσωπα με θεσμούς και να θεωρούμε την κριτική σε πρόσωπα ως προσβολή των θεσμών. Η εκκλησιαστική παράδοση είναι οδοδείκτης: η Β’ Οικουμ. Σύνοδος καθαίρεσε και αναθεμάτισε τον Μακεδονιο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά εξύψωσε το Θρόνο της στα ίσα πρεσβεία με τον Ρώμης! Άλλο πράγμα ο Θεσμός και άλλο ο υπηρέτης του! Δεν είναι σαφές;

Ανώνυμος είπε...

Ο πνευματικός μου συνήθως σε παράπονα μου λέει «δώσε τόπο στην οργή» άλλοτε με υποχρεώνει να ζητήσω συγνώμη του απαντώ έχω δίκιο και μου λέει ζήτα συγνώμη για να τον διδάξεις.
Ο καλός πνευματικός π. Αναστάσιος μας διδάσκει τα αντίθετα. Οι άνθρωποι διαφέρουν. Όμως αφού είναι εμπαθείς μην προσπαθεί με τις δευτερολογίες του να συνεχίζει το κατηγορητήριο. Το λόγο θα δώσει στον Θεό.
Ελένη από Περιστέρι

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες κουβέντες αν τις άκουγε ο μακαρίτης ο Μπαλκάμος δεν θα σε άφηνε να περάσεις ούτε έξω από τον Μ. Φώτιο. Δεν φταις εσύ αλλά ο προϊστάμενός σου που είναι Άγιος με την ανοχή στα τερτίπια σου.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Τι ντροπή, Θεέ μου, τι οργή ! Η «απόνοια»-αφροσύνη-του ανθρώπου στο ζενίθ ! «Ο Βαρθολομαίος … το Φανάρι των σφουγκοκωλάριων» ! Και πιο κάτω, ο Βαρθολομαίος, αυτός, ξέρετε, ο τριάντα ολόκληρα χρόνια στο πηδάλιο της σε Σταυρό αιώνων Μητέρας Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης-όχι δεύτερης που θέλουν οι γνωστοί φίλοι του-και με τι υπέροχα, «γλαυξ εις Αθήνας», και πρωτοποριακά εκκλησιαστικά δείγματα γραφής, με γραφή του και υπογραφή, περίπου ή σχεδόν σαν άλλος … αναθεματισμένος Μακεδόνιος ! Ενώ ο περί ου ο λόγος κληρικός … γενναίος τε και αλάθητος προσώπων κριτικός, αλλά ή «άρα», τυφλοί, δεν το βλέπετε … μέγας υπερασπιστής θεσμών ! Οποία ταπείνωση !- Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Όσο τον κτυπάς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόσο τον ανεβάζεις στην σκέψη μας. Τολμάς να γράψεις εναντίον αυτού που ξανάφερε το Πατριαρχείο σε διεθνή σεβασμό μετά από 500 χρόνια. Αλλά δεν περιμένω κάτι καλύτερο από έναν υπερασπιστή της Ρωσικής μισαλλοδοξίας. Κρίμα διότι κάποτε υπήρξες συνεργάτης του Κονίτσης και τώρα υπερασπιστής της εξαρχίας. Αν ζούσε ο Παύλος Μελάς ποιανού την θέση θα έπαιρνες των κομιτατσίδων ή της Μακεδονίας μας. Σε πείραξε που πήρε κάποιος θεολόγος έναν τίτλο και εμένα με πειράζει που ο Μητροπολίτης σου σου έδωσε τίτλο χωρίς να τον αξίζεις. Το ότι σε έπαψε δύο φορές από προϊστάμενο δεν σου λέει τίποτα; Όλοι σας διψάτε για τίτλους που δεν σας αξίζουν. Φόρα τον σταυρό σου και πάψε να προκαλείς.

Ανώνυμος είπε...

Κάνε υπομονή παππούλη μου και θα σε τιμήσει και εσένα προσωπικά ο Μόσχας Κύριλλος με Ρωσικό ιερατικό αξίωμα. Περιμένει να περάσει ο κορωνοϊός για να γίνει εκδρομή ώστε στην επίδοση να είναι πολλοί οπαδοί σου. Σου προτείνω η εκκίνηση να γίνει από την πλ. Γεωργίου. Ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ για να σκάσουν οι οχθροί σου.

Ανώνυμος είπε...

Ο συνοδοιπόρος σου πρώην Καλαβρύτων Κύριός σου κύριος Αμβρόσιος κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζει αφορισμούς. Να κάνεις το ίδιο. Εξουσία έχεις. Βάλε κάποιον με τηλ να σου τραβά βίντεο και αρχίνα. Θα είναι σουξέ για αρκετό καιρό.

Σταθουλιας Νικόλαος είπε...

Πατερ μου όσο καλοπιστη να είναι η κριτική, δεν παύει να είναι κριτική του καναπέ, όταν δεν έχουμε βιώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πατριάρχης τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί το περιβάλλον που ζει και εργάζεται κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα, οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο δέν έχουν καμμία σχέση με την απονομή οφφικίων σε συντάκτες σχολίων και κειμενων τέτοιου ύφους και λεξιλογίου.
Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο.
Και όσοι βλέπουν "απόνοια" στα σχόλια του π. Αναστασίου, τί βλέπουν άραγε στα κείμενα που αυτός παραπέμπει ;

Ανώνυμος είπε...

με το μισθο να τρεχει...πατερ Αναστασιε γινομαστε ολοι προμαχοι της Ορθοδοξιας. Αν θελεις να εισαι τιμιος με οσα λες παραιτησου απο το μισθο σου ως κληρικος και ζησε χωρις εξαρτησεις απο κανεναν. Και εσυ οσο παραμενεις διορισμενοσ κρατικος υπαλληλος δεν ξερω αν το καταλαβαινεις αλλα σφουγκοκωλάριος εισαι του κρατους, της συνόδου, του επισκοπου σου κλπ. το παιζεις ανταρτης και προμαχος Ορθοδοξίας αλλα βολεμενος ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ στο χαρτζιλικακι του αθεου κράτους. Τι να πω!!! μονο ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Βλέπουν επίσης "απόνοια"-αφροσύνη-ως και ανεπίτρεπτη εκφραστική 10,56 "στα κείμενα που αυτός παραπέμπει"-Αθ. Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύεις στο διάλογο Αναστάσιε Κωστόπουλε;
Εθαψες την απάντηση που σου έστειλα.
Κι αυτό γιατί δεν σε συμφέρει προφανώς.