Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ονειρεύομαι τη στιγμή ... - Θανάσης Παπαθανασίου

«Ο Θεός σού λέει: “Έχω ένα όνειρο. Σε παρακαλώ, βοήθησέ με να το πραγματοποιήσω. Είναι ένα όνειρο για έναν κόσμο του οποίου η ασχήμια, η αθλιότητα και η φτώχια, ο πόλεμος και η έχθρα, η άπληστη κι ανελέητη ανταγωνιστικότητα, η αποξένωση και η δυσαρμονία θα σβήσουν μπροστά στα λαμπρά αντίθετά τους. Θα ΄ναι τότε που θα υπάρχει περισσότερο γέλιο, χαρά και ειρήνη, θα ‘ναι εκεί όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη και καλοσύνη και συμπόνια και αγάπη και νοιάξιμο και μοιρασιά. Ονειρεύομαι ότι τα παιδιά μου θα ξέρουν πως είναι μέλη μιας οικογένειας, της ανθρώπινης οικογένειας, της οικογένειας του Θεού, της οικογένειάς μου”».

(Nτέσμοντ Τούτου, αγγλικανός αφρικανός επίσκοπος στη Νότια Αφρική, χριστιανός θεολόγος και γι’ αυτό πολέμιος του απαρτχάιντ και του κάθε άδικου…)

Κοιμήθηκε την επομένη των Χριστουγέννων, σε ηλικία 90 ετών. Τα σημειώνω σαν να ανάβω και εδώ κεράκι στη ζώσα μνήμη του, ονειρευόμενος τη στιγμή που στους ναούς μας θα αναγγέλλονται τέτοιες αναχωρήσεις και θα προσευχόμαστε οι Ορθόδοξοι για όσους έδειξαν με την ίδια τους τη ζωή ότι η οικογένεια είναι μία (η πανανθρώπινη), και θα θυμόμαστε το χρέος που απορρέει από την ίδια μας την πίστη: να ανταποκρινόμαστε στο όνειρο του Κυρίου μας.

[Το παραπάνω απόσπασμα του Τούτου (που προχωράει τη γνωστή ομιλία του βαπτιστή ιερέα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «I have a dream…») την απέδωσα από το βιβλίο του , «God Has a Dream: A Vision of Hope for Our Time», 2005].

 

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου
3-1-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: