Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Εβδομάδες πριν, ο φονικός ιός που είχε εμφανιστεί στην Κίνα, ήδη από τα τέλη του 2019, εξαπλώθηκε και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και στους πολίτες. Μετά από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, που επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό του κορωνοϊού στην επικράτειά τους, έφτασε και η σειρά της Ελλάδας να καταγράψει το πρώτο επίσημο κρούσμα. Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου 2020 και σήμερα συμπληρώνονται δύο ακριβώς χρόνια.

Θετική στον κορωνοϊό είχε εντοπιστεί μία 38χρονη Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επιστρέψει από το Μιλάνο της Ιταλίας και είχε εμφανίσει με ήπια συμπτώματα.

Αμέσως στο Υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμός και την ίδια ημέρα συγκλήθηκε σύσκεψη, υπό τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Εντέλει, η εξάπλωση του ιού δεν αποφεύχθηκε και τις ημέρες που ακολούθησαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα πλήθαιναν σταδιακά. Μάλιστα, την 12η Μαρτίου 2020, τις πρώτες πρωινές ώρες, καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος ασθενούς με Covid0-19 στη χώρα. Το θύμα ήταν ένας 66χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύτηκε επί ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, αλλά τελικά κατέληξε.

Η εξέλιξη, έκτοτε, της πανδημίας στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές γνωστή. Ο απολογισμός της διετίας που συμπληρώνεται σήμερα, περιλαμβάνει 25.668 θανάτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.385.304. Τέλος, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 433 ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: