Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Για την Τσικνοπέμπτη - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Παλαιότερο κείμενο για την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή των Απόκρεω και την Εβδομάδα της Τυρινής...

Διαβάζω κείμενα όπου κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν την Τσικνοπέμπτη με τις αρχαίες ελληνικές εορτές για την άνοιξη και την γονιμότητα και τις ρωμαϊκές οργιαστικές εορτές.

Διαβάζοντας αυτά τα κείμενα σχηματίζεις την αντίληψη ότι από τον πρώτο μ.Χ αιώνα μέχρι και τον έβδομο, οπότε έχουμε και την ανάπτυξη και καθιέρωση της εκκλησιαστικής προπαρασκευαστικής περιόδου του Τριωδίου, υπήρξε μία μακρά περίοδος ενός είδους χειμερίας νάρκης...

Αν μελετήσουμε τα όσα αφορούν την ανάπτυξη της περιόδου των τριών εβδομάδων του Τριωδίου πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τότε θα κατανοήσουμε ότι ορισμένα πράγματα έχουν μία απλή και πρακτική εξήγηση.

Γνωρίζουμε ότι τον 6ο αιώνα υπήρχε μία μεγάλη διαμάχη, κυρίως στον χώρο της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, μεταξύ μονοφυσιτών και Ορθοδόξων για την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Οι Μονοφυσίτες προσέθεταν μία ακόμα εβδομάδα νηστείας ενώ οι Ορθόδοξοι είχαν καθιερώσει μία προπαρασκευαστική εβδομάδα με αποχή μόνο από την κρεωφαγία.

Μάλιστα το Τυπικό ορίζει την Τετάρτη και την Παρασκευή της Τυρινής νηστεία ως την ενάτη ώρα και μετά την ενάτη κατάλυση σε γάλα και αυγά ώστε το νόημα της μερικής νηστείας αυτής της εβδομάδος να μην συγχέεται με την νηστεία των Μονοφυσιτών.

Από τον 7ο αιώνα, λοιπόν, η τελευταία ημέρα κρεωφαγίας καθιερώθηκε να είναι η Κυριακή των Απόκρεω, δηλαδή η Κυριακή πριν την έναρξη της προπαρασκευαστικής εβδομάδος για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Όπως είναι φυσικό οι άνθρωποι που θα νήστευαν ξεκινούσαν την Πέμπτη των Απόκρεω την προετοιμασία για την μακαριά, το τραπέζι δηλαδή που θα ακολουθούσε μετά το μνημόσυνο το Ψυχοσάββατο, και για το τραπέζι της Κυριακής.

Οι χριστιανοί τότε, όπως και σήμερα, δεν ήταν μόνο μετάνοιες και ψαλμωδίες. Ήσαν και άνθρωποι κοσμικοί και εύρισκαν ευκαιρία να στήσουν και μικρά γλέντια. Η Πέμπτη, λοιπόν, που γινόταν η προετοιμασία για τα εορταστικά τραπέζια του Σαββάτου και της Κυριακής έπαιρνε κι αυτή ένα εορταστικό χρώμα.

Λίγο το κρασί, λίγο οι μεζέδες... φτάσαμε στην Τσικνοπέμπτη.

Και επειδή όλα αυτά δεν έχουν σχέση μόνο με την κοιλιά, θυμηθείτε σήμερα να δώσετε κι ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον αναγκεμένο.

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: