Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Η Παραβολή της Κρίσεως - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Η Παραβολή της Κρίσεως είναι μία παραβολική ιστορία, η οποία μέσω συμβολισμών διδάσκει τα περί της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού. Η Παραβολή δεν αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή γεγονότων πού πρόκειται να συμβούν.

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Μοναδικός και απόλυτος Κριτής θα είναι ο Χριστός. Το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος ενανθρώπησε και απέκτησε πλήρη εμπειρία της ανθρώπινης πραγματικότητας. Ακόμη και της πικρής γεύσης του θανάτου!

Ο Χριστός θα έρθει για δεύτερη φορά όχι για να καταστρέψει τον κόσμο αλλά για να τον μεταμορφώσει. Οι ιεροί πατέρες όρισαν να ενθυμούμαστε την Κυριακή των Απόκρεω το τέλος του κόσμου της φθοράς, το οποίο θα συμβεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Ο Κύριός μας θα καταργήσει τον θάνατο και την φθορά, πάν δάκρυον όπως αναφέρει στην Αποκάλυψη ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Δεν θα έρθει να καταστρέψει την δημιουργία Του.

Κριτήριο θα είναι αυτός ο ίδιος ο Χριστός διότι Αυτός είναι η Αγάπη. Εκείνη την ώρα δεν θα χρειασθούν καταθέσεις, απολογίες, ετυμηγορίες... Ο κάθε ένας από εμάς θα γνωρίζει πολύ καλά σε τι κατάσταση βρίσκεται. Στον παράδεισο οι Πρωτόπλαστοι άκουγαν κάθε απόγευμα τα βήματα του Θεού. Πριν την πτώση, έτρεχαν με χαρά και αγαλλίαση να τον συναντήσουν. Μετά την πτώση έτρεχαν φοβισμένοι να κρυφτούν.

Σήμερα η συζήτηση για την Δευτέρα Παρουσία μας προκαλεί τρόμο και φόβο... Οι αρχαίοι χριστιανοί περίμεναν με γλυκειά προσμονή την Δευτέρα Παρουσία. Προγεύονταν αυτής της καταστάσεως σε κάθε θεία Λειτουργία. Κύκλωναν την Αγία Τράπεζα, κοινωνούσαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και στη συνέχεια μετέφεραν την λειτουργία στον κόσμο. Αγίαζαν τον κόσμο με τον λόγο και τις πράξεις τους. Δεν φοβόντουσαν την τελική κρίση. Εβίωναν εμπειρικά την αλήθεια και την δύναμη των λόγων του Κυρίου: Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ὁ τὸν λόγον μου ἀκούων καὶ πιστεύων τῷ πέμψαντι με ἔχει ζωὴν αἰώνιον καὶ εἰς κρίσιν οὐκ ἔρχεται, ἀλλὰ μεταβέβηκεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τήν ζωήν...

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: