Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ευαγόρας Παλαμάς ή Κωστής Παλληκαρίδης

 Οι Ρώσοι εισβολείς ισοπεδώνουν την Ουκρανία και θερίζουν ζωές αμάχων, όπως των Ελλήνων στα ταπεινά χωριά τους! 
 
Κατά εκπληκτική σύμπτωση, σαν σήμερα γεννήθηκε (1938) ο ήρωας της Κύπρου, ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ, που τον απαγχόνισαν οι Άγγλοι στα 19 του, και πέθανε (1943) ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, του οποίου την επομένη η κηδεία πήρε διαστάσεις εθνικού συλλαλητηρίου κατά των Γερμανών Κατακτητών!
 
Εις μνήμην των θυμάτων του ουκρανικού λαού, συνοδεύω τη φωτογραφία (αγριολούλουδων της Πάρου) με τα γνωστά αποσπάσματα: Από το επικήδειο ποίημα του Σικελιανού για τον Παλαμά και από το Σάλπισμα του Ευαγόρα:
ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ!
 
Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!...
*** 
ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΝ ΣΑΛΠΙΣΜΑ
 
Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια 
να βρω τα σκαλοπάτια 
που παν στη Λευτεριά.
 
Γιάννης Β. Κωβαίος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου πιστεύεις ότι ο πουτιν σκότωσε 10 Έλληνες στο ταπεινό χωριό τους? Ποιος σου το είπε? Η ουκρανική κυβέρνηση το ανακοίνωσε... Ταπεινά θα σου πω να διαβάσεις τι σημαίνει προπαγάνδα σε καιρό πολεμου

Ανώνυμος είπε...

Για τους Ρωσσόφωνους που υποφέρουν τα πάνδεινα εδώ και τόσα χρόνια από τους Ουκρανούς τσιμουδιά ο κ Κωστόπουλος.
Αυτο λέγεται αντικειμενικότητα και αμεροληψία...
Να σε "χαίρονται" όσοι αναγνώστες σου σε εγκωμιάζουν...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις ξεφύγει για τα καλά ιστολόγε αναπαράγοντας την αντιρωσική προπαγάνδα.

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως 2-3 άνθρωποι γράφουν (ανωνύμως πάντα) οι ίδιοι ξανά και ξανά.
Καμιά φορά γράφουν 2 σχόλια στην ίδια ανάρτηση!
Τους προδίδει το ύφος, η γλώσσα, ακόμα και ... τα ορθογραφικά λάθη.
Γράφουν μόνο και μόνο για να φανούν πολλοί και να κάνουν ντόρο.
Στα δικά τους ιστολόγια κιχ!
Ούτε αντιρρήσεις ούτε τίποτα.

Παιδιά, υπάρχει και το "τηλεκοντρόλ" ...
Αν δεν συμφωνείς με κάτι, απλά το αφήνεις και διαβάζεις αυτό που σε εκφράζει.
Αφήστε μας εμάς τους αμαρτωλούς να διαβάζουμε Αναστάσιο
Εσείς, το κουβαδάκι σας και σ' άλλη παραλία!
v.

Ανώνυμος είπε...

Προς τους επικριτές του κ. Κωστόπουλου

Η ομιλία Ζελένσκι σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο δικαιώνει τον υπέρμαχο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας κ. Κωστόπουλος. Δεν θα προχωρήσω σε χαρακτηρισμούς για το σχόλιό σου διότι μου αρέσει να απευθύνομαι μόνο σε ανθρώπους.

«Δεν ξέρω πια πώς να χαιρετάω τον κόσμο – κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία και είναι η τελευταία για πολλούς ανθρώπους. Μιλάω στο όνομα των συμπολιτών μου που υπερασπίζονται την ελευθερία πληρώνοντας μεγάλο τίμημα. Χαίρομαι που μπορούμε να ενώσουμε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αυτό έχει ένα τίμημα, πολύ υψηλό, μια τραγωδία», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
Και συνέχισε: «Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο επαναστάσεις, ένας πόλεμος και πέντε ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας. Ξέρετε, δεν διαβάζω κάποιο χαρτί.. αυτά μας τελείωσαν… εδώ ζούμε με τη ζωή και με το θάνατο. Σήμερα, χάνονται ζωές για τις αξίες, τις αρχές μας, την ελευθερία. Οι καλύτεροί μας άνθρωποι φεύγουν, οι πιο δυνατοί, οι πιο αξιόλογοι. Συχνά λέμε ότι θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και χαίρομαι που μπορούμε πλέον να πούμε ότι το κάνουμε. Θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε έναντι όλων».
«Χαίρομαι που αγκαλιάζετε την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, αυτός είναι ο στόχος. Θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ότι αυτή η επιλογή που κάναμε προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη. Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι cruise χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβο. Εκεί που ζουν τόσοι Ρωσόφωνοι, πάνω από 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι εκεί. Η πόλη με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με νέους, έξυπνους ανθρώπους με φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλατεία. Δύο πύραυλοι cruise χτύπησαν τη μεγάλη πλατεία με δεκάδες νεκρούς. Μαχόμαστε για τη γη μας, τη χώρα μας, την ελευθερίας μας. Παρότι όλες οι χώρες μας δέχονται επίθεση, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Όλες οι πλατείες μας, θα ονομάζονται πλατείες ελευθερίας. Κανείς δεν θα μας λυγίσει. Είμαστε δυνατοί. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Και ο Πούτιν θα μας πει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που χτυπά στρατιωτικές υποδομές. Τι εννοεί; Εργάζονται παιδιά εκεί. Ο λαός μας έχει υψηλό ηθικό, δίνουμε μια μάχη για τα δικαιώματα, την ελευθερία, τη ζωή μας, τη επιβίωσή μας. Αυτό μας ωθεί. Θέλουμε όμως να είμαστε και ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Πιστεύω ότι σήμερα δείχνουμε σε όλους το τι είμαστε. Ότι η Ε.Ε θα είναι πολύ πιο ισχυρή μαζί μας. Χωρίς εσάς, η Ουκρανία θα βρεθεί μόνη. Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας. Ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε. Ότι είστε όντως ευρωπαίοι. Αποδείξτε ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Να ζήσει η Ουκρανία. Τιμή και δόξα».
Νωρίτερα, για πάνω από ένα λεπτό το ευρωκοινοβούλιο χειροκροτούσε τον Ουκρανό πρέσβη και την οικογένειά του για την αντίσταση του λαού τους στην ρωσική εισβολή. Με σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας μίλησε η Πρόεδρος του ευωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.