Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ρώσος ιερέας συνελήφθη επειδή κήρυττε κατά του πολέμου

Ένας ορθόδοξος ιερέας από το Karabanovo της δυτικής Ρωσίας συνελήφθη επειδή κήρυττε κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Ομάδες ακτιβιστών που αντιτίθενται στη ρωσική κυβέρνηση ανέφεραν τη σύλληψη, στις 6 Μαρτίου 2022, του πατέρα Ioann Burdin. Ο ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνελήφθη στην ενορία του στο Karabanovo, ανατολικά της Μόσχας, αναφέρει το BBC Russia. Έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο την ίδια μέρα.
Ο κληρικός κατηγορείται ότι κήρυξε ενάντια στη ρωσική εκστρατεία εισβολής στην Ουκρανία. Λέγεται επίσης ότι περιέγραψε στον τοπικό πληθυσμό τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και τις καταστροφές σε πόλεις της Ουκρανίας και διέδωσε αντιπολεμικές εικόνες. Ο πατέρας Burdin ξεκίνησε επίσης μια αναφορά στον ιστότοπο της ενορίας.


Η αστυνομία τον κατηγόρησε ότι «απαξίωσε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων», ένα ποινικό αδίκημα που καθιέρωσε το ρωσικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Από την έναρξη του πολέμου, οι δραστηριότητες διαμαρτυρίας έχουν αντιμετωπιστεί με βίαιη καταστολή στη Ρωσία, όπου, παρά τους κινδύνους που ενέχει, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις για να διαδηλώσουν. Περισσότερα από 13.000 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.600 στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: