Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Απάντηση σε 2 επιχειρήματα των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου

Απάντηση σε 2 επιχειρήματα των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου
 
ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
 
Πολλές φορές ο αρχηγός της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, Ματθαίος Παπαλαμπρακόπουλος, μέσω συνεντεύξεών του μας καλεί δημοσίως σε θεολογικό διάλογο «με βάση τους πατέρες».
Αν και γνωρίζουμε την στρεβλή ερμηνεία των γραφών από τους φονταμενταλιστές, καθώς και την αποσπασματική και επιλεκτική επιλογή χωρίων που τους βολεύουν, και είμαστε σίγουροι για την πίστη μας, δεν θα κάνουμε ποτέ θεολογικό διάλογο μαζί του διότι:
 
1. Ως αρχιμανδρίτης και ιερομόναχος είμαι ένας απλός «στρατιώτης» της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο θεολογικός διάλογος με άλλες εκκλησίες όπως την «Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος», της οποίας πνευματικό μέλος είναι ο Παπαλαμπρακόπουλος, γίνεται σε ανώτατο επίπεδο. Οπότε, αν ο αρχηγός της κατάληψης θέλει θεολογικό διάλογο με την Εκκλησία μας, θα πρέπει να το ζητήσει από τον αρχιεπίσκοπο «Αθηνών και πάσης Ελλάδος» της «Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος» κ. Καλλίνικο Σαραντόπουλο να προσεγγίσει τις δικές μας ανώτατες αρχές.
 
2. Το θέμα της παράνομης κατάληψης εδάφους και περιουσίας της Ανατολικής Ορθοδοξίας είναι άσχετο με το ποια εκκλησία «έχει δίκιο». Μπορεί κάποιοι να μην «τα βρίσκουν» για αιώνες με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα, οι προχαλκηδόνιες εκκλησίες. Αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταλάβουν κομμάτι του Αγίου Όρους. Παρομοίως, δεν έχουν δικαίωμα κατοχής αγιορείτικου εδάφους και οι ΓΟΧ.
 
 
ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
 
ΨΕΜΑ:
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν είναι αποδεκτοί στο Άγιο Όρος οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου είναι πως δεν μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
 
ΑΛΗΘΕΙΑ:
Με τον τρόπο που εκφράζεται το παραπάνω επιχείρημα υποστήριξης της κατάληψης υπονοείται πως, ενώ οι καταληψίες δήθεν ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, απλά δεν εκπληρώνουν «μια μικρή λεπτομέρεια», την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη και επισκόπου του Αγίου Όρους κ. Βαρθολομαίου, και πως ο εκάστοτε Οικ. Πατριάρχης Κων/πόλεως είναι δήθεν «μικροπρεπής και περήφανος» για να τους «απορρίπτει» για κάτι τέτοιο.
 
Η πραγματικότητα είναι πως οι καταληψίες δεν είναι αποδεκτοί στο Άγιο Όρος, επειδή ανήκουν σε άλλη εκκλησία ξένη προς το Άγιο Όρος, δηλαδή την «Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος». Το Άγιο Όρος είναι έδαφος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οπότε το να συζητάμε περί μνημόνευσης ενός Πατριάρχη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από μέλη άλλης εκκλησίας είναι πέρα από ανεδαφικό και γελοίο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλο αυτό το συνονθύλευμα αποσχηματισμένων κληρικών και μοναχών και πολλών λαϊκών έχουν τον δαίμονα της αιρέσεως. Κανένας διάλογος δεν τους σώζει. Έχουν κατακυριευθεί από λεγεώνες πονηρών πνευμάτων. Μόνο ο Κύριος θα μπορούσα να τα εκδίωξη και να βρουν τα κακομοίρα αυτά πλάσματα λύτρωση από τις δαιμονικές εντολές που παίρνουνε για να καταστραφούν.

Ανώνυμος είπε...

Χάσιμο χρόνου κάθε διαλογος και επικοινωνία μαζί τους. Να φροντίσουν τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την Μονή όπως κάνουν σε κτήρια των Αθηνών. Αυτοί τρώνε πίνουν και γλεντούν στην υγεία των κορόιδων μου ζητούν δικαιοσύνη. Να του βγάλουν και να τους βγάλουν τα ράσα να τους βάλουν σε πλοία και να τους πάνε σε μια ερημιά να καλοπεράσουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει καμία δουλειά το ελληνικό κράτος εκεί..... Ας προσέχατε