Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μαθαίνοντας από .......τα Χταπόδια !!! - Άγγελος Αντωνέλλης

Μαθαίνοντας  από .......τα   Χταπόδια  !!!

Χταπόδι  κρυμμένο σε κοραλλιογενή ύφαλο !!! 
Μπορείς να το  εντοπίσεις ;;;

 Άγγελος Αντωνέλλης

 Φίλοι Επισκέπτες, Χριστός Ανέστη
 
Τα χταπόδια, τα καλαμάρια και  οι σουπιές, όλα τους, έχουν  ένα κοινό  χαρακτηριστικό στη  δομή  τους: Δεν  έχουν  προστατευτικό  κέλυφος  όπως  πχ.  ο Ναυτίλος.
 
Έτσι αυτά, αναζητώντας τη τροφή τους κατά την ημέρα, στον  ανοικτό αμμώδη συνήθως, υποθαλάσσιο βυθό, είναι   ευάλωτα  από τους  θηρευτές  τους, όπως πχ οι φώκιες, φάλαινες, καρχαρίες, αλλά  και  εύκολα  αναγνωρίσιμα  από  τη  λεία  τους, πχ  καβούρια,   μύδια,   αχιβάδες...
 
Ωστόσο αυτά, χάρις σε δομικές και λειτουργικές στρατηγικές που  διαθέτουν, κατορθώνουν, και να επιβιώνουν, και να   αναπαράγονται, στο σύντομο  διάστημα  του κύκλου της  ζωής  τους, που είναι μόνο περι τα  2 έτη,  κατά  μέσο όρο. 

Έτσι  αυτά    είναι  ικανά:
 1) να προσαρμόζουν  τους  χρωματισμούς  του  δέρματός  τους  με τους  αντίστοιχους  του  εκάστοτε  περιβάλλοντός  τους. Αυτό το επιτυγχάνουν εκ του ότι: στην  επιδερμίδα  του δέρματός τους έχουν περί τα 25 εκατομμύρια κύτταρα, τα χρωματοφόρα, επειδή  αυτά περιέχουν διάφορα είδη  χρωστικών.  Καθένα  από  αυτά,  έχει ένα μικροσκοπικό σάκκο, γεμάτο είτε με κόκκινη, ή πορτοκαλί, ή καφέ ή κίτρινη, ή μαύρη χρωστική ουσία. Εκτείνοντας ή συμπιέζοντας καθένα από αυτούς, αυξάνεται ή μειώνεται αντίστοιχα η φωτεινότητα  καθενός από αυτά τα χρώματα.!!!.   
 
 Nευρώνες από τον εγκέφαλο  ελέγχουν, ανάλογα με τη θέση των χρωματοφόρων, ποια από αυτά θα εκτείνουν ή θα συμπιέσουν τους σάκκους τους, ώστε ο χρωματισμός του δέρματός τους να είναι αντίστοιχος με το εκάστοτε περιβάλλον τους, αλλά παράλληλα,

Χρωματοφόρα επιδερμικά κύτταρα  χταποδιού
 
2) και τις μυικές ίνες για τον έλεγχο της τρισδιάστατης μορφολογίας του δέρματος τον, αντίστοιχο με το εκάστοτε περιβάλλον τους,  σχηματίζοντας στην επιφάνεια του δέρματός τους εξογκώματα-θηλές  δημιουργώντας  έτσι  μια   εύπλαστη  τρισδιάστατη  δομή  του δέρματός  τους, αντίστοιχη πάντοτε με την μορφολογία και τα  χαρακτηριστικά του εκάστοτε άμεσου περιβάλλοντός τους, όπως πχ  βράχοι, άμμος, φύκια, και κοράλλια του πυθμένα των θαλασσών. (Βλέπε  φωτογραφία  Ανάρτησης)
 
3) να  πραγματοποιούν  αυτές,  τις απίστευτα τέλειες,  χρωματικές  και  δομικές  προσαρμογές  τους, το δυναμικό  καμουφλάζ τους, στο  οιοδήποτε υποθαλάσσιο περιβάλλον τους,  μόνο  σε  7/10 του sec!!!εξασφαλίζοντας έτσι, άμεσα την απόκρυψή τους, απο τους   θηρευτές και τα θηράματά τους.!!! .
 
Έτσι μπορούν και αλλάζουν, το χρωματισμό, τη δομή και τη φωτεινότητά του δέρματός του σε  χρόνο συντομότερο από εκείνον που απαιτείται για να ειπωθεί η λέξη  καμουφλάζ !!!
 
4) να πραγματοποιούν περισσότερα από 200 διαφορετικά  δυναμικά  καμουφλάζ καθημερινά, ανά 4-ωρο, για την αναζήτηση  της τροφής  τους  αλλά  και  την  παραπλάνηση των  θηρευτών  τους.
 
Έτσι, η κύρια άμυνά τους οφείλεται στο δέρμα τους, που ακαριαία   μπορούν  να το  προσαρμόζουν,  χρωματικά  και  δομικά αντίστοιχα, με το εκάστοτε περιβάλλόν τους.  Άν αυτό δεν συνέβαινε τόσο άμεσα, τότε, οι ισχυρότεροι προαναφερθέντες  θηρευτές τους, σύντομα θα τα αποδεκάτιζαν και  εξαφάνιζαν.
 
Ωστόσο το  δέρμα  των  χταποδιών  κατά  τη κολύμβησή  τους, δεν  έχει θηλές - προεξοχές, αλλά είναι λείο, γιατί έτσι με αυτό, κολυμβούν γρηγορότερα, αφού συναντούν συγκριτικά μειωμένη  αντίσταση απο το νερό.
 
5) Σε περίπτωση που το χταπόδι  αναγνωρίζεται, από  θηρευτή του,  αυτό  απελευθερώνει μελάνι, που δημιουργεί σκοτεινό περιβάλλον και  προσωρινά το  αποκρύπτει. Παράλληλα το  μελάνι  του, περιέχει  μια ουσία, τη τυροσινάση, που αναστέλλει προσωρινά τις   αισθήσεις του αρπακτικού.
 
6) Νοημοσύνη - Ευφυΐα χταποδιού – Χρήση Εργαλείων
 
Η χρήση εργαλείων από οργανισμό για πιθανό μελλοντικό όφελός του  είναι  αποδεικτικό  στοιχείο γνωστικής  ικανότητας του, είναι δείκτης ευφυΐας. Αυτή διακρίνεται από το ότι, περιλαμβάνει  καταστάσεις, όπου υπάρχει άμεσο κόστος, αλλά καθυστερημένο χρονικά όφελος.
 
 Έτσι αρχικά το χταπόδι μεταφέρει από ένα  νεκρό  δίθυρο  όστρακο, τα  δυό  κελύφη του,  αποκρύπτεται σε  αυτό, για μια πιθανή λεία του, που όταν αυτή του εμφανισθεί την συλλαμβάνει..!!!  (Video 1 )
 
Β) Τα 2/3  των νευρικών κυττάρων του κατανέμονται στα 8 πλοκάμια του, και μόνο το 1/3 στον κεντρικό εγκέφαλό του. Το σύνολο των νευρώνων του, 500 εκατομμύρια, είναι όσο, και των σκύλων.
 
Έχει 9 εγκεφάλους, ένα κεντρικό και 8 περιφερειακούς, από ένα σε κάθε πλοκάμι του. Μέσω των πλοκαμιών του εξυπηρετούνται και οι αισθήσεις της γεύσης και όσφρησης.
 
Έχει βραχυχόνια και μακροχρόνια μνήμη. Μετακινείται καθημερινά σε πολλά μέρη στο θαλάσσιο βυθό  και μετά από 3-5 δοκιμές μπορεί και θυμάται να επιστρέφει στη φωλιά του
 

 Καμουφλάζ   χταποδιού    (video 2 )
 
 6) Ο μέσος χρόνος ζωής για το χταπόδι είναι μόνο 2 έτη!!!
 
 Έτσι ίσως το μεγαλύτερο παράδοξο που παρατηρείται με αυτό, είναι το ότι:
 
 ‘’Διαθέτει ένα μεγάλο εγκέφαλο, συγκριτικά με τη μάζα του, για μια πραγματικά σύντομη ζωή!!!
 
 Έτσι αναλογικά με αυτό,  είναι  και  το ότι,  ενώ,  για  την  απόκτηση πχ. διδακτορικού  απαιτούνται και  ερευνητικές  προσπάθειες ετών, αλλά και χρηματοδότηση, στη συνέχεια, μετά την απόκτησή του, η  αξιοποίησή του, να  του επιτρέπεται, μόνο για 2 περίπου χρόνια,   !!!!
 
Φίλοι Επισκέπτες,
 
Οι σύγχρονοι πόλεμοι κατά τη διάρκεια  μεμονωμένων  αποστολών, απαιτούν, από τα στρατεύματα να αναπτύσσονται σε πολλά  διαφορετικά  περιβάλλοντα.
 
Έτσι  ξοδεύονται  εκατομμύρια,  από τους  στρατούς των μεγάλων δυνάμεων, για την ανάπτυξη
διαφόρων μοτίβων καμουφλάζωστόσο όλα τους είναι στατικά, και όχι δυναμικά, όπως τα αντίστοιχα  των χταποδιών, που  έχουν ικανότητες καμουφλάζ και για διαφορετικά  περιβάλλοντα αλλά και  άμεσα  για  κάθε  ένα,  σε  κλάσμα του sec. !!! 
 
Φίλοι Επισκέπτες,
 
Ειλικρινά ας αναρωτηθούμε αν σήμερα, χάρις στην  σύγχρονη υψηλού επιπέδου Επιστημονική και   Τεχνολογική πρόοδο που διαθέτουν παγκοσμίως οι  Πανεπιστημιακοί ερευνητές για τη  Δημιουργία, αυτοί,   αδυνατούν   εν  πολλοίς,  να   την   κατανοήσουν  αλλά και να  την μιμηθούν,  έτσι,  είναι  δυνατόν, αυτή η  Πάνσοφη  Δημιουργία, να  είναι,  προϊόν ...τυφλής τύχης...!!!
 
Στη προς Ρωμαίους Επιστολή του ο Απόστολος Παύλος, επισημαίνει
 
«τα  γαρ Αόρατα Αυτού από κτίσεως κόσμου, τοις ποιήμασι   νοούμενα  καθοράται, η  τε  αΐδιος αυτού δύναμις και θειότης εις το  είναι αυτούς  αναπολόγητους» 
(Ρωμ. Α.25)


Δηλαδή, ‘’αι μη βλεπόμεναι με τα αισθητά μάτια άπειροι τελειότητες του Θεού, αφ΄ότου εκτίσθη ο κόσμοςβλέπονται  καθαρά  μέσω των δημιουργημάτων με τα μάτια της διανοίας, τόσο η δύναμίς του, που δεν έχει αρχή και τέλος, αλλ’ είναι αιωνία, όσο και κάθε τελειότης, ώστε αυτοί, να είναι αναπολόγητοι και να μη μπορούν να προβάλλουν καμμιά δικαιολογία’’
 
  Γιατί και έτσι, ο Παντεχνήμων Δημιουργός:
 
‘’ουχ αμάρτυρον αφήκεν Εαυτόν, 
τα γαρ Αόρατα  Αυτού,
τοις  ποιήμασιν νοούμενα καθοράται… ‘’

Video 1





8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Αντωνέλλης με ένας πρωτότυπο τρόπο μας αποδεικνύει ότι «όλα μιλούν για τον Θεό» μας τα παρουσιάζει και τα υπογράφει με αγιογραφικά. Είναι ένα επιστημονικό εξαιρετικό Θεολογικό κήρυγμα κάθε παρουσίασή του.
Για τους κόπους τους ας εισπράξει έστω και αυτό το μικρό «ευχαριστώ».
Μάρκος Ηλιόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνει και παρουσιάζει θέματα που σου πλουτίζουν τις γνώσεις με άγνωστα περιστατικά του φυσικού περιβάλλοντος μας στερεώνοντας ταυτόχρονα την πίστη μας σε Θεό Δημιουργό με σοφία. Επίκαιρο το θέμα αφού σήμερα εορτάζει η Σοφία του Θεού λόγω της Μεσοπεντηκοστής.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις που διαθέτουν μνήμη και καμουφλάρονται για να προστατευθούν από τους εχθρούς. Δεν τα γνώριζα ούτε μπορούσα να τα υποψιαστώ. Αν με ρωτούσαν δεν θα μπορούσα να απαντήσω.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος ότι για να δημιουργήσει την ανακοίνωση αυτή ο κ. Αντωνέλλης κουράστηκε και δαπάνησε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι θετικό διότι μας προσφέρει πολλές γνώσεις και το κάλυψε καταπληκτικά. Ανακοινώσεις σαν αυτή μας παρουσιάζουν πτυχές της ζωής των θαλασσινών αυτών που μιλούν με τις ιδιότητες τους και για τον Θεό.
Π. Εξάρχου

Ανώνυμος είπε...

Πρωτότυπο θέμα με εξαιρετικό εποπτικό υλικό.
Ευχαριστώ θα μου είναι χρήσιμο στην κατάλληλη ευκαιρία να το παρουσιάσω κάνοντας αναφορά στον κ. Αντωνέλλη τον υπέροχο αυτό9ν επιστήμονα.

Ανώνυμος είπε...

Πλουτίζεις τις γνώσεις σου και απολαμβάνεις το διάβασμα και τις προβολές.

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο βίντεο με το χταπόδι καρύδα είναι καταπληκτικό. Το καμουφλάζ του ανεπανάληπτο. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι καταβροχθίζει ένα χταπόδι καβούρι. ενθουσιάστηκα με το βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

Το δεύτερο είναι καταπληκτικό. Βλέπεις την Σοφία του Θεού σε ένα χταπόδι. Σας ευχαριστώ κ. Αντωνέλλη για όσα έμαθα από την εισαγωγή και από τα βίντεο. Το είδα 3 φορές.