Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Σύδνεϋ: Εκδήλωση αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες από την Ορθόδοξο Χριστιανική Ένωση

Σύδνεϋ: Εκδήλωση αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες από την Ορθόδοξο Χριστιανική Ένωση

«Οι Νεομάρτυρες»: Αυτό ήταν το θέμα της έκτης εκδήλωσης της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σύδνεϋ, την Κυριακή, 15 Μαΐου, με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Ειδικότερα, επρόκειτο για μία παράσταση, την οποία παρουσίασαν τα μέλη των Ορθόδοξων Νεανικών Ομάδων Αγοριών της Χριστιανικής Ενώσεως, και παρακολούθησαν, εκτός από τον Σεβασμιώτατο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και περισσότερα από 500 άτομα.



Η παράσταση επικεντρώθηκε στον ρόλο που είχαν οι «Νεομάρτυρες» στη διατήρηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης στο διάβα των 400 χρόνων Οθωμανικής σκλαβιάς. Γνωρίζουμε για αυτούς χάρη στο απίστευτο έργο του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου, ο οποίος εντόπισε, συνέταξε και δημοσίευσε τους βίους τους.

Οι Νεομάρτυρες με το παράδειγμά τους ενέπνευσαν και έδωσαν θάρρος στους Έλληνες, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στην πίεση να συμβιβάσουν την πίστη τους για μια ευκολότερη ζωή. Με την αντίσταση και το μαρτύριό τους, έγιναν οι πρώτοι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τα αγόρια της Χριστιανικής Ενώσεως αφηγήθηκαν τις ιστορίες πολλών Νεομαρτύρων σε μια παρουσίαση μέσω βίντεο, ενώ ερμήνευσαν τραγούδια και παρουσίασαν χορούς προς τιμήν τους, και τέλος παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο για τη ζωή του Αγίου Παύλου του Πελοποννήσιου, που μαρτύρησε στην Τρίπολη το 1818.

Βαθιά συγκινημένος από την παρουσίαση, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους νέους για την προσπάθειά τους. Σημειώνοντας το θλιβερό γεγονός ότι πολλοί σήμερα έχουν εγκαταλείψει την ορθόδοξη πίστη και έχουν αποσυνδεθεί από την ελληνική τους κληρονομιά, ενθάρρυνε όλους να απορρίψουν την πίεση για συμμόρφωση με τις αξίες του σύγχρονου κόσμου, να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη μας και να αγωνιστούν για την ελληνορθόδοξη κληρονομιά και τις αξίες μας. Μέσω αυτών, επισήμανε, μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του, όπως έκαναν οι Νεομάρτυρες. Παρέθεσε, εξάλλου, έναν λόγο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: «Είναι σωστό να ευχαριστούμε τον Θεό που κάτω από τον βαρύ ζυγό της Τουρκοκρατίας υπήρξαν τόσοι πολλοί αθλητές που προσπάθησαν να διατηρήσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της χριστιανικής τους πίστης. Αγνόησαν τον πλούτο και τις απολαύσεις της ζωής και παραδόθηκαν πρόθυμα στο μαρτύριο και στον θάνατο… Μην αρνηθείτε την Ορθόδοξη Χριστιανική σας πίστη γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος θησαυρός σε αυτόν τον κόσμο».












Δεν υπάρχουν σχόλια: