Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Μυστήριο του Ευχελαίου (Τέλεση σε οικία)


 Στα μυστήριά της, η Εκκλησία του Χριστού χρησιμοποιεί τα στοιχεία του υλικού κόσμου. Αυτά που αποτελούν τρόπο και ανάγκη για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής. Χρησιμοποιεί το νερό, το λάδι, το ψωμί και το κρασί.

 Επικαλείται ο ιερέας την έλευση της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, με την δύναμη του μυστηρίου του Σταυρού.  Όλα τα ανά τους αιώνας τελεσθέντα και τελεσθησόμενα μυστήρια, ιερουργήθηκαν επί του Σταυρού από τον Δεσπότη της Αγίας Ιερωσύνης, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Το νερό γίνεται αγιασμός, το λάδι Χρίσμα Πνεύματος Αγίου και το ψωμί και το κρασί Σώμα και Αίμα Χριστού.

 Όλα αυτά α υλικά στοιχεία δεν χρησιμοποιούνται ως σύμβολα. Δεν έχουν αναγωγικό χαρακτήρα όπως οι εικόνες. Είναι αισθητά σημεία της Χάριτος του Χριστού.

 Τα είδη της Θείας Ευχαριστίας και τα υπόλοιπα υλικά μέσα των αγίων Μυστηρίων (αγιασμός, Θεοφανείων-Βαπτίσεως, Χρίσμα) είναι υποθέσεις προσκυνήσεως εκ μέρους των χριστιανών. Όχι τιμητικής, αλλά λατρευτικής.

 Το Μυστήριο  του Ευχελαίου (που παραδίδεται από τον άγιο απόστολο Ιάκωβο στο τέλος της επιστολής του, Κεφ. 5,στίχ. 13-16) έχει αφορμή διφυή. Θεραπεία σωματική (αρρώστια) και θεραπεία ψυχική (αμαρτία), εξ ού και η συνήθεια τελέσεώς του σε προθανάτιους ασθενείς.

 Τελείται, με ακολουθία Όρθρου και πολλούς ιερείς, όταν υπάρχουν, (επτά) κάθε Μεγ. Τετάρτη, ως ψυχική προετοιμασία για τον εορτασμό της αγίας Ευχαριστίας την επομένη Μ. Πέμπτη (Παράδοσις των καθ΄ ημάς Μυστηρίων) ή ιδιωτικά από έναν ιερέα και όχι με όρθρο, σε περίπτωση ασθενούντων ή ετοιμοθανάτων.

   Η συνήθεια τελέσεώς του, χωρίς κάποια από τις ανωτέρω αφορμές, σε νέα οικία ή για το καλό ή ως ενοριακή δραστηριότητα (!!) απαξιώνει το μυστήριο καταβιβάζοντάς το, στο επίπεδο αποτροπαϊκής εξασφάλισης.

  Από: ΜΙΚΡΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΝΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ
 (Επίμετρο, σελ. 243-244).

Άμλετ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός....αλλά προς το παρόν προηγούνται οι φανουρόπιτες....Μη μου τους κύκλους ταραττε. Τα ευχέλαια "για το καλό" μετά Μέχρι τα Χριστούγεννα τι θα κάνουν οι ενορίες. Είναι καλό event...

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολίτες και Παπάδες το κάνουν κάθε εβδομάδα μαζί με κήρυγμα διαβάζοντας ευχές με συνοπτικές διαδικασίες 15 λεπτών. Στα σπίτια δεν θα κοπεί εκεί υπάρχει η χρηματική συναλλαγή με την προσφορά του Μυστηρίου για το «καλό»!

Ανώνυμος είπε...


ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι πιστοί ας ακούσουμε την σωστή εκκλησιαστική θέση του ιερού Μυστηρίου.