Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΤΙΜΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ, 10-11/09/2022

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ,
ΤΙΜΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ,
10-11/09/2022
-Γράφει ο Κωνσταντίνος Χασόγιας , Θεολόγος του Ε.Κ.Π.Α.
Φέτος το Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 100 έτη από την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ (1922). Δυστυχώς, η επέτειος αυτή είναι μια από τις θλιβερότερες  επετείους στην  νεότερη Ιστορική πορεία του εθνικού μας βίου.
Η Ιερά Μητρόπολη  Νέας Σμύρνης, σεβόμενη  την ιστορία της πατρίδος μας και μία μεγάλη μορφή της ορθόδοξης Εκκλησίας, θα τιμήσει  το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022[1], με ιερό μνημόσυνο, πολυαρχιερατική   θεία λειτουργία και παρουσίαση βιβλίου τη μνήμη του ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρόκειται να έχει την Κυριακή 11  Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:00, η παρουσίαση του βιβλίου αφιερωμένου στην μνήμη του ηρωικού Ιεράρχη της Σμύρνης  στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής με τίτλο : «Μητροπολίτης Σμύρνης, από το Μακεδονικό αγώνα στη μικρασιατική καταστροφή» του εκπαιδευτικού κ. Αθανασίου Μπιλιανού. Ο κ. Μπιλιανός με το βιβλίο του που αριθμεί 788 σελίδες παρουσιάζει στους πιστούς και φιλομαθείς αναγνώστες τη ζωή και το έργο του μεγάλου εκείνου Ιεράρχη που διακρίθηκε για την ποιμαντική του διακονία που έφτασε μέχρι την αυτοθυσία για το ποίμνιο του.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ.: Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (Αναπλ. Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμ. Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.), Γεώργιος Φίλιας (Καθηγητής Λειτουργικής του τμ. Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.) και ο Ευστάθιος Λιανός-Λιαντής (Επίκουρος Καθηγητής του τμ. Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α).
Ο μαρτυρικός θάνατος του ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης στις 27 Αυγούστου 1922, από τον τουρκικό όχλο και τους Τσέτες, διδάσκει σήμερα τόσο τους κληρικούς όσο και τους λαϊκούς. Ο ίδιος πέρασε στην αθανασία με το παράδειγμα της θυσίας του και λαμπρύνει πλέον ως Άγιος την ορθόδοξη Εκκλησία μας.
«Μέγαν μάρτυρα ἡ Ἐκκλησία, μέγαν ἥρωα τὸ ἔθνος σύμπαν,τὸν τῆς Σμύρνης ὑμνοῦμεν Χρυσόστομον. Καὶ γὰρ γενναίως ἀθλήσας ὑπέμεινεν ὑπὲρ πατρίδος καὶ πίστεως θάνατον. Ἱεράρχου τε ὑπόδειγμα ἑαυτὸν ἀνέδειξε, τὸν στέφανον λαβὼν τὸν ἀμαράντιν.» (Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ´. Θείας πίστεως)



[1] https://www.imns.gr/eidiseis/76-eidiseis2022/726-mnimi-giou-xrysostomou-mitropolitou-smyrnis

Δεν υπάρχουν σχόλια: