Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αύδακτου και της θυγατρός αυτού Καλλισθένης (4 Οκτωβρίου)


Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Ιεροθέου, επισκόπου Αθηνών, ο οποίος ήταν μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου όπως ο Άγιος Διονύσιος που εορτάσαμε χθες, και του αγίου μάρτυρος Αύδακτου και της κόρης του Καλλισθένης.
Ο Αύδακτος καταγόταν από την Έφεσο και είχε διοριστεί από τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο έπαρχος. Στη συνέχεια, όταν ο Μαξιμίνος ζήτησε για γυναίκα του την Καλλισθένη, την κόρη του Αύδακτου, αυτός δε θέλησε να τη δώσει σ’ έναν ειδωλολάτρη. Γι’ αυτό, αφού οι απεσταλμένοι του αυτοκράτορα άρπαξαν τα υπάρχοντά του, τον εξόρισαν στη Μελιτινή, όπου τον αποκεφάλισαν. Η δε κόρη του Καλλισθένη, αφού φόρεσε ανδρικά ρούχα, κρυβόταν κάπου στη Νικομήδεια, και αργότερα, πήγε στη Θράκη, όπου έμενε κοντά σε μια φιλόξενη οικογένεια. Η Αγία θεράπευσε την τυφλή κόρη τους και οι γονείς της κόρης, οι οποίοι θεωρούσαν την Καλλισθένη ότι είναι άνδρας, ζητούσαν να την παντρέψουν μαζί της. Τότε η Αγία Καλλισθένη φανέρωσε όλη την αλήθεια, και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό. Κατόπιν η Καλλισθένη αναχώρησε, για περισσότερη άσκηση και ταπείνωση.
Αργότερα, γνωρίστηκε με την αδελφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την Κωνσταντία. Έτσι, κατάφερε να πάρει πίσω την περιουσία του πατέρα της, αλλά και να μεταφέρει το λείψανό του από τη Μελιτινή στην Έφεσο στο Ναό που έκτισε στο όνομά του.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: