Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού (4 Οκτωβρίου)


H Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη του οσίου Θεοδώρου Ταμασέως και του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού του θαυματουργού.
Ο Άγιος Θεόδωρος Επίσκοπος Ταμασού, ο θεοφόρος, ανήκει στους πρώτους χριστιανούς της Κύπρου, ενώ ο Ιωάννης ο Λαμπαδιστής, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, καταγόταν από το χωριό Λαμπαδού, έζησε ως αναχωρητής τα λίγα χρόνια της ζωής του, με πνευματικούς αγώνες και αξιώθηκε των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.
Επίσης σήμερα, πρώτη Κυριακή του μηνός, επιτελείται σύναξη πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων. Η ζωή όλων των Αγίων που γεννήθηκαν ή έζησαν και έδρασαν ή μαρτύρησαν στην πατρίδα μας, Αποστόλων, Ιεραρχών, Ασκητών και μαρτύρων, στα 2.000 χρόνια βίου της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, αποδεικνύει και μαρτυρεί Πανορθόδοξα και παγχριστιανικά τον πνευματικό θησαυρό και τη θρησκευτική κληρονομιά της πατρίδας μας, τόσο για τη δική μας ωφέλεια και σωτηρία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Όλως ιδιαιτέρως σήμερα, και λόγω της συνάξεως πάντων των εν Κύπρω Αγίων ανδρών και γυναικών να υπενθυμίσουμε, ότι αν η πατρίδα μας ονομάζεται «νήσος των Αγίων», είναι γιατί εδώ έζησαν και συνεχίζουν και σήμερα να ζουν άνθρωποι ευλαβείς, με φόβο Θεού (με δέος), που αγωνίζονται και αναδεικνύονται με τις πνευματικές τους αρετές άξιοι του ακτίστου φωτός.
Αγαπητοί, συνειδητοποιούμε ότι σε κάθε βήμα μας, στο αγιασμένο νησί μας,  βρισκόμαστε ενώπιον ιερών προσκυνημάτων, θαυματουργών εικόνων και  λειψάνων Αγίων, που μέσω αυτών ευεργετηθήκαμε και ευεργετούμαστε καθημερινά. Καλούμαστε, κληρικοί και λαϊκοί, να βιώνουμε με ευλάβεια και ευθύνη όλες τις δωρεές του Θεού και να τις μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενεά της πατρίδας μας καθαρές, όπως τις κράτησε η κυπριακή παράδοση μέσα στους αιώνες. Οι νέοι, κατεξοχήν σήμερα μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν και να βιώνουν εμπειρικά αυτές τις δωρεές του Θεού.
Ας βρούμε το κουράγιο να αντλήσουμε πραγματικό νόημα στη ζωή μας, για να αντιμετωπίζουμε με θάρρος και ορθή σκέψη τις ποικίλες και απρόσμενες δυσκολίες της καθημερινότητας.
Σήμερα, πανηγυρίζει η ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού στον Καλοπαναγιώτη, καθώς και ο ιερός Ναός του Οσίου Θεοδώρου Ταμασού, στο Πολιτικό.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: