Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

«Στου Βοσπόρου τ᾽ αγιονέρια»: Μικρασιάτικο μουσικό αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


Μουσική βραδιά 
αφιερωμένη στη Μικρασία, με τίτλο «Στου Βοσπόρου τ᾽ αγιονέρια», πλούσια σε παραδοσιακούς μικρασιάτικους ήχους και μελωδίες, διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.
Το μουσικό πρόγραμμα παρουσίασαν ο Άγγελος Ρίζος, στο τραγούδι και την επιλογή των τραγουδιών, ο Στέφανος Ρίζος, βιολί, η Μαρία Ρίζου, σαντούρι, τραγούδι, ο Χάρης Καφέτσης, λαούτο, λαύτα, ούτι και η Πόπη Ρίζου, τραγούδι.
Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκαναν οι Στέφανος Ρίζος και Χάρης Καφέτσης.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε από το διαδίκτυο,  μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και η ήττα του ελληνικού στρατού το καλοκαίρι του 1922 είχαν ως τραγική συνέπεια τον ξεριζωμό του ελληνορθόδοξου πληθυσμού της Μ. Ασίας.
Η ανταλλαγή των πληθυσμών έναν χρόνο αργότερα και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, επέδρασαν καταλυτικά σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού.
Το ζητούμενο ήταν να παραμείνει ζωντανή η ανάμνηση και να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η προσφυγική εμπειρία στη μνήμη όλων μας. Η μουσική και το τραγούδι μετέδωσαν σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και στις επόμενες γενιές, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας, της προσφυγιάς, που προξένησε η καταστροφή του 1922.
Για όλα αυτά, «μίλησαν» με τα παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια που παρουσίασαν και ερμήνευσαν σε
άψογη και ιδιαίτερα προσεγμένη εκτέλεση, οι συντελεστές της μουσικής αυτής βραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: